Hvad er årsagerne til smerte i lænden?

Smerte i lænden er et generende problem. I mere alvorlige tilfælde kan det være invaliderende, indtil det bliver løst. Kropsholdning, mens man arbejder eller træner, er ofte en årsag, men det er ikke den eneste. I denne artikel vil vi fortælle dig alt om det.
Hvad er årsagerne til smerte i lænden?

Sidste ændring: 22 marts, 2021

Årsagerne til smerte i lænden er forskelligartede, men denne gene er altid forbundet med musklerne og rygraden. Det er ofte en grund til, at folk går til lægen eller ikke er i stand til at arbejde.

I disse tilfælde sidder smerten i den nederste del af ryggen. Gennem livet vil næsten alle lide af det på et tidspunkt. Specialister diagnosticerer størstedelen af tilfældene med en god prognose, og de er nemme at løse. 15% af tilfældene af smerte i lænden bliver dog kroniske.

I denne artikel vil vi forklare de mest gængse årsager til smerte i lænden. Nogle af dem kan forebygges, så vi vil også diskutere nogle simple tiltag, som kan hjælpe til at undgå denne situation.

Årsager til smerte i lænden

Som vi allerede har nævnt, er smerte i lænden smerte i den nederste del af ryggen. Denne gene kan sprede sig til benene. Det er en meget gængs lidelse, som kan ramme folk i alle aldre.

Det er så vidt, at ifølge et studie af Center for Medicial-Surgical Investigations (el Centro de Investigaciones Médico-Quirúrgicas) rammer det mellem 60 og 90% af den almene befolkning. Blandt disse er 80% af tilfældene akutte, og resten er kroniske.

Smerten har specifikke karaktertræk. For eksempel forværres det som regel, når personen bøjer sig ned eller prøver at løfte noget. Det kan derudover sprede sig. Det når måske ikke benene, men det kan nå balderne.

I nogle tilfælde er smerte i lænden forbundet med iskiassmerter. Det er en lidelse, som forårsager en sammenklemning af iskiasnerven. I disse tilfælde er det gængs, at smerten strækker sig til benene.

Årsagerne til smerte i lænden er som regel forbundet med et problem med måden, som rygraden fungerer på.

I en artikel udgivet i Costa Rica and Central American Medical Journal (la Revista Médica de Costa Rica y Centroamérica) bekræfter specialister, at faktorer såsom alder, køn, genetik, sport og arbejde kan påvirke udviklingen af dette problem.

Person oplever smerte i lænden

Måske du også vil synes om denne artikel: 3 anbefalede aktiviteter mod rygsmerter

Fysisk overanstrengelse

Fysisk overanstrengelse er en af de mest gængse årsager til smerte i lænden, som et studie af Miguel Hernandez University (la Universidad de Miguel Hernández) forklarer. Her vil vi tale om enhver form for sportsaktivitet, som anstrenger ryggen pludseligt.

Et eksempel ville være styrketræning, når man ikke er vant til det, eller hvis man er i god fysisk form, men man pludselig bevæger sig på en måde, som beskadiger ledbånd i rygraden.

Når det er sagt, er motion ikke den eneste årsag til smerte i lænden. Det er vigtigt at understrege, at smerte i lænden forårsaget af en overanstrengelse er gængs på arbejdspladsen, som et studie udført af Autonomous Metropolitan University (la Universidad Autónoma Metropolitana) har prøvet at demonstrere.

Skade i bruskskiver som en årsag til smerte i lænden

Bruskskiver i rygraden er en form for pude mellem ryghvirvlerne. De hjælper med at dæmpe stød. De består af brusk og er følsomme over for aldring, ligesom alle andre dele af kroppen.

Med dette mener vi, at når vi bliver ældre, bliver det mere gængs, at disse skiver brister. Hvis det sker, frigiver de et hormonelt substans, som irriterer nerverne, hvilket forårsager betændelse og smerte.

Diskusprolapser er en anden lidelse, der er forbundet med smerte i lænden og iskiassmerter. En diskusprolaps er, når midten af skiven stikker ud og går igennem rygraden. Når det sker, presser den på nerven, som går igennem den.

Forringelse af skiver

Ovenstående nævnte vi, at med aldring begynder bruskvævene i skiverne at nedslides, hvilket reducerer deres evne til at dæmpe stød. Når det sker, kan hvirvlerne støde mod hinanden, hvilket forårsager stivhed og smerte i lænden.

Problemet her er, at forringelse af skiverne kan forværre andre lidelser i rygraden såsom stenose eller slidgigt.

Degenerativ spondylolistese

Spondylolistese er, når en hvirvel sætter sig ovenpå en anden, som om den var gledet. Det, der sker her, er, at når en hvirvel rykker sig, lægger den et pres på nerven, hvilket forårsager smerte og mangel på evne til at bevæge sig.

Som forklaret af University of Navarras Medical Center (la Clínica de la Universidad de Navarra) opstår degenerativ spondylolistese, når vævet, som stabiliserer ryghvirvlerne, går i opløsning. Det kan enten være ledbånd eller bruskskiverne.

Uanset hvad er det ikke den eneste årsag. Spondylolistese kan opstå efter en skade, som en konsekvens af en tumor eller på grund af en form for medfødt misdannelse.

Spinalstenose

Spinalstenose er en lidelse, hvor rygmarvskanalen indsnævres. Et stort antal af de perifære nerver går gennem denne kanal. Når den indsnævres, bliver nerverne derfor presset sammen og beskadiget som en konsekvens af det.

Anbefalinger til smerte i lænden

Nogle af årsagerne til smerte i lænde kan forebygges, selvom der er faktorer, som man ikke kan gøre noget ved. Der er dog en række simple tiltag, som kan forbedre rygradens tilstand.

For det første er det vigtigt at understrege, at motion er en af de gavnlige aktiviteter. Det gælder især moderat motion, som hjælper med at styrke musklerne i ryggen. Man bør dog undgå voldsomme bevægelser eller at bruge for meget vægt, eftersom det kan skade ledbåndene.

Ligeledes er det bedst at undgå en stillesiddende livsstil, eftersom man på den måde forhindrer at blive i samme stilling i for lang tid. Men hensyn til at forebygge smerte i ryggen på arbejdspladsen, anbefaler specialister, at vi strækker ud i pauserne, og at vi undgår at dreje eller overanstrenge os selv, især hvis vi arbejder med vægt.

Overvægt er en anden faktor, som kan øge risikoen for at lide af smerte i lænden. Hvis man taber sig, kan det derfor mindske presset på rygraden.

Læge måler patients maveomkreds

Vi anbefaler, at du også læser denne artikel: Træningsøvelser til at styrke din lænd

Hvis man lider af en af årsagerne til smerte i lænden, bør man gøre noget

Der er mange årsager til smerte i lænden, og denne form for smerte er ret gængs. Hvis man lider af en episode med det, bør man have visse overvejelser i baghovedet. Det er altid bedst at tale med en specialist.

Når man står over for smerte i lænden, fraråder professionelle derudover lange perioder med hvile i sengen. Det er faktisk mere effektivt at forblive aktiv uden at overanstrenge sig.

Nogle personer oplever, at smerten mindskes, når de påfører omslag med varmt eller koldt vand på det ramte område. Varmt vand lindrer som regel smerten, når det holdes der et stykke tid. Kolde omslag er gode til at reducere betændelse fra en skade.

Noget af det vigtigste er at huske på, at størstedelen af smerten i ryggen er relateret til en dårlig kropsholdning. Et godt sted at starte er dermed at være opmærksom på vores kropsholdning og prøve at forbedre den.

Når vi arbejder, studerer eller endda slapper af, bør vi prøve at holde ryggen ret. Når vi anstrenger os, såsom hvis vi skal gribe eller løfte en genstand, anbefaler specialister, at vi involverer andre dele af kroppen såsom benene. På den måde tager ryggen ikke hele presset.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Espondilolistesis: Síntomas, diagnóstico y tratamiento. Clínica Universidad de Navarra. (n.d.). Retrieved October 22, 2020, from https://www.cun.es/enfermedades-tratamientos/enfermedades/espondilolistesis
  • Noriega-Elío, M., Barrón Soto, A., Sierra Martínez, O., Méndez Ramírez, I., Pulido Navarro, M., & Cruz Flores, C. (2005). The debate on lower back pain and its relationship to work: a retrospective study of workers on sick leave. Cadernos de Saúde Pública / Ministério Da Saúde, Fundação Oswaldo Cruz, Escola Nacional de Saúde Pública, 21(3), 887–897. https://doi.org/10.1590/s0102-311×2005000300023
  • Hernández, Gabriel A., and Juan D. Zamora Salas. “Ejercicio físico como tratamiento en el manejo de lumbalgia.” Revista de Salud Pública 19 (2017): 123-128.
  • Lumbalgia: Causas, diagnóstico y manejo. (n.d.). Retrieved October 22, 2020, from https://www.medigraphic.com/cgi-bin/new/resumen.cgi?IDARTICULO=51255
  • Ibarra, Javier Ernesto Matta, et al. “Relación entre lumbalgia y sobrepeso/obesidad: dos problemas de salud pública.” Revista Med 27.1 (2019): 53-60.
  • Delgado, J. G., Delgado, J. Á. G., Lara, G. V., Torres, J. del C. M., & Morales, I. P. (2014). Epidemiología del dolor de espalda bajo. Investigaciones Medicoquirúrgicas, 6(1), 112–125. Retrieved from http://www.revcimeq.sld.cu/index.php/imq/article/view/275
  • Ocaña Jiménez, Úrsula. “Lumbalgia ocupacional y discapacidad laboral.” Revista de fisioterapia 6.2 (2007).
  • Gil Huayanay, Delia, Vicente Benites Zapata, and Carlos Alberto Ramirez La Torre. “No toda hernia lumbar causa lumbalgia.” Horizonte Médico (Lima) 17.4 (2017): 58-62.
  • Vega, John Chancasanampa, and Anibal Diaz Lazo. “Patologías de columna lumbar diagnosticadas por radiografía convencional.” revista desafios 8 (2017): 21-26.
  • Pérez, Alberto Aceves. “Diagnóstico diferencial en la estenosis espinal lumbar.” Ortho-tips 14.1 (2019): 17-21.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.