Hvad er agorafobi? Lær om den angstlidelse, som Zac Efron har

En række begivenheder, der er sket i de seneste fire år af Zac Efrons liv, førte til agorafobi. Hvilke symptomer lider han af? Vi fortæller dig alt om denne tilstand her.
Hvad er agorafobi? Lær om den angstlidelse, som Zac Efron har
Leonardo Biolatto

Skrevet og kontrolleret af læge Leonardo Biolatto.

Sidste ændring: 12 oktober, 2022

Nogle nylige udtalelser fra Zac Efron om hans agorafobi har afsløret spørgsmål om noget af hans adfærd. Mange gange er han blevet set trække sig hurtigt tilbage fra menneskemængder og begivenheder, som han deltager i, på grund af sine forpligtelser som skuespiller.

Desuden blev han for nylig kritiseret meget for en påstået kosmetisk operation, som han fik, og som ændrede hans ansigt for meget. Skuespillerens forsinkede svar øgede spekulationerne.

Det viste sig, at han faktisk havde brækket sin kæbe og var ved at komme sig. Men hvad var årsagen til, at hans afklaring ikke kom ud i tide til at stoppe rygterne? På grund af den agorafobi, som Zac Efron har, logger han meget lidt på de sociale medier. Han hørte om kommentarerne på internettet i et opkald fra sin mor.

Zac Efron’s udtalelser om sin agorafobi

De mest bemærkelsesværdige udtryk fra skuespilleren i hans sidste interview var følgende:

“Jeg går bare ikke ud. Folk i store grupper udløser min agorafobi.”

-Zac Efron

I teorien startede problemerne efter hans fysiske forberedelse og indspilning af filmen Baywatch. For at være i form og vise en skulpturel fysik måtte californieren udføre strenge og krævende rutiner.

Midt under den fysiske forberedelse blev skuespilleren ramt af forskellige skader. Han rev et forreste korsbånd over i et af sine knæ, havde en skulder, der gik ud af led, brækkede et af sine håndled og led af gentagne rygsmerter.

Baywatch-oplevelsen prægede ham. Han følte et slid, som han aldrig havde haft før, og han ønskede at stoppe for at komme sig. Dette stop kom dog først under pandemien.

Da der blev indført restriktioner på grund af spredningen af COVID-19, opholdt skuespilleren sig i en lille kystby i Australien: Byron Bay. Her, i et sted med mindre end 10.000 indbyggere, slappede han af og skiftede sin tunge træning ud med mindre belastende aktiviteter.

Strand

Byron Bay er en kystby i Australien. Den er lille, og den lave mobilisering under pandemien reducerede dens strøm af mennesker, da turismen blev forbudt.

Skaden i ansigtet

Skaden i kæben skete i Australien. Han løb inde i sit hus ved kysten, snublede og ramte noget. Han blev slået bevidstløs i et øjeblik.

“Da jeg vågnede op, opdagede jeg, at mit hageparti hang ud af mit ansigt.”

-Zac Efron

Hans ansigt ændrede sig fuldstændig. Hans massetermuskler var vokset for meget for at kompensere for den manglende mekanik, han havde i kæben. Det førte til en hypertrofisk udvikling af ansigtet, der lignede en dårlig kosmetisk operation.

Da skuespilleren allerede havde vænnet sig til at holde sig væk fra sociale netværk, internettet, medierne og grupper af mennesker, vidste han aldrig noget om de memes, der cirkulerede om ham.

Nogle billeder, som han var nødt til at filme på grund af kommercielle forpligtelser, viste ham med forstørret ansigt, og internetbrugerne karikerede ham.

Et telefonopkald fra hans mor gjorde ham opmærksom på, hvad der stod på. Derefter kom der en offentlig afklaring, om end forsinket. I dag er kunstnerens ansigt tilbage til det sædvanlige, genetableret og uden tegn på bruddet.

Vi tror, at du måske også vil være interesseret i at læse dette: Klaustrofobi: Alt, hvad du behøver at vide

Hvad er den agorafobi, som Zac Efron lider af?

Det er muligt, at alle Zac Efrons seneste traumatiske oplevelser har bidraget til hans agorafobi. Dette er en psykisk lidelse, der defineres som en irrationel frygt for at være på steder, hvorfra der er en opfattet vanskelighed ved at flygte.

Selvfølgelig er denne vanskelighed alt sammen i en persons opfattelse. Der er mennesker med agorafobi af frygt for at være midt blandt mange mennesker. For andre er problemet broer eller meget store åbne rum.

Det er meget almindeligt, at folk, der har haft panikanfald, har agorafobi. For dem er det nok til at øge deres angst at være i offentligheden og tænke på muligheden for et nyt anfald uden at få tilstrækkelig hjælp eller gøre sig selv til grin.

Efterhånden har mennesker med denne tilstand en tendens til at ændre deres rutiner for at undgå menneskemængder. Nogle undgår endda at forlade deres hjem. Efter pandemiens indespærring steg de diagnosticerede tilfælde af denne lidelse.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Mysofobi: Frygten for snavs

Risikofaktorer for agorafobi

Videnskabelige beviser tyder på, at agorafobi har en tendens til at opstå i en tidlig alder, næsten altid før 35-årsalderen. Zac Efron er f.eks. nu 34 år.

Der er også børn og unge, der får denne lidelse i barndommen og i ungdommen. Ifølge statistikkerne er der en tendens til, at kvinder lider mere af den end mænd.

Stress anses for at være en relevant risikofaktor for at føre til det kliniske billede. Dette er øget, hvis personen har en ængstelig personlighed. Og der er naturligvis større sandsynlighed, når personen har etablerede psykiatriske diagnoser, såsom depression, andre fobier eller panikangst.

Alvorlige tilfælde kan føre til, at patienterne udvikler usunde undgåelsesmetoder. Vi taler ikke kun om afsondrethed i hjemmet og undgåelse af social kontakt, men også om skadelige metoder som f.eks. overdreven brug af alkohol eller rekreative stoffer.

I ekstreme tilfælde er der personer, som aldrig forlader deres hjem igen. Nye teknologiske faciliteter gør det muligt for en person at foretage indkøb via internettet og betale for tjenester via netbank og telearbejde. I denne sammenhæng synes det at være den perfekte undskyldning for agorafobikeren til at låse sig selv mere og mere inde.

Kvinde med mundbind på lider af agorafobi

Passagen med generel indespærring i næsten to år og fremkomsten af fjernteknologier har begunstiget stigningen i antallet af tilfælde af agorafobi.

Findes der en behandling for Zac Efrons fobi?

Vi ved ikke, om den californiske skuespiller får psykiatrisk behandling. Tilgangen kombinerer normalt kognitive adfærdsterapeutiske terapiteknikker med visse lægemidler. Disse omfatter følgende:

  • Antidepressiva: Selektive serotonin-genoptagelseshæmmere (SSRI), såsom sertralin eller fluoxetin, foretrækkes.
  • Anxiolytika: Benzodiazepiner ordineres til tider med øget angst og stress.

Støttegrupper er en anden strategi, der gennemføres for mennesker med agorafobi. Der kan de dele deres erfaringer med folk, der gennemgår den samme frygt for menneskemængder og åbne rum. Det er også en mulighed for at lære afslapningsteknikker, som kan anvendes, hvis de første symptomer på et panikanfald opdages.

Kort sagt bringer Zac Efrons agorafobi virkeligheden af den stress, som kendte skuespillere så ofte er tvunget til at opleve, på bordet. At håndtere det konstante krav om opmærksomhed fra fans og mediernes krav er ikke altid en let opgave. For kunstneren handler behandlingen også om at genopfinde sig selv i denne nye kontekst.

Det kan interessere dig ...
Hvad er symptomerne på agorafobi?
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Hvad er symptomerne på agorafobi?

Agorafobi forårsager angstkriser i bestemte basale situationer i livet og kan forårsage både fysiske og psykologiske symptomer. Vi vil forklare alt...


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Sandín, Bonifacio, et al. “Sucesos vitales estresantes y trastornos de pánico: relación con el inicio del trastorno, la gravedad clínica y la agorafobia.” (2006).
  • Mitrasinovic, Miodrag. “Agoraphobia: New York City Public Space in the Time of COVID-19.” The Journal of Public Space 5.3 (2020): 83-90.
  • Tibi, Lee, et al. “An admixture analysis of age of onset in agoraphobia.” Journal of affective disorders 180 (2015): 112-115.
  • Martin, Patrick. “The epidemiology of anxiety disorders: a review.” Dialogues in clinical neuroscience (2022).

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.