Klaustrofobi: Alt, hvad du behøver at vide

Klaustrofobi er den intense frygt for at være låst inde et sted. Det forårsager ubehag og angst hos dem, der lider af det. Vi forklarer alt, hvad du har brug for at vide om det i denne artikel.
Klaustrofobi: Alt, hvad du behøver at vide

Sidste ændring: 09 februar, 2022

Foretrækker du at gå op ad trappen seks etager i stedet for at tage en elevator? Undgår du at bruge bussen eller metroen? Dette kan være nogle af de adfærdsmønstre, som personer med klaustrofobi har på grund af deres frygt for lukkede rum.

Ved første øjekast ser denne frygt måske ikke ud til at påvirke vores liv. Bussen kan trods alt erstattes af en cykel og elevatoren af en gåtur.

Men denne fobi kan ikke blot udvikle sig og sprede sig til andre lignende situationer. Den kan også skabe betydelige begrænsninger i dit liv og en mangel på frihed til at være den, du vælger at være. Det er en frygt, der truer med at begrænse dig til en passiv position i dit eget liv underlagt omstændighederne.

Lad os med dette i baghovedet se nærmere på, hvad klaustrofobi er, og hvad man kan gøre ved det.

Hvad er klaustrofobi?

Som alle fobier er klaustrofobi en overdreven og irrationel frygt, der udløses af tilstedeværelsen eller forventningen om det fobiske objekt eller den fobiske stimulus.

I dette specifikke tilfælde er det en situationsbestemt fobi og frygten for at være eller opholde sig på et lukket sted, som giver vanskeligheder med at komme ud eller undslippe.

Selv om vi måske forestiller os, at klaustrofobi er begrænset til lukkede, kompakte rum som f.eks. en elevator eller et solarie, kan den antage forskellige former og komme til udtryk i en række forskellige situationer.

Det skyldes, at personen med fobi kan associere enhver situation med den frygtede stimulus. Det kan f.eks. forekomme i en tunnel, i et fly eller endda i et prøverum eller i offentlige transportmidler.

En af de største vanskeligheder for dem, der lider af en fobi, er undgåelse. De begynder at undgå visse situationer, der er direkte eller indirekte forbundet med det, de er bange for. På grund af dette bliver deres dagligdag ofte stærkt påvirket.

En fobi kan også opretholdes gennem positiv forstærkning. En person kan f.eks. gøre sig meget umage for at tage sig af sine “behov” og blive afhængig af visse copingstrategier. Når dette sker, får de en følelse af, at de har en vis kontrol over situationen. Dette sker imidlertid på bekostning af, at man fratager sig selv visse oplevelser.

På den anden side kan personens frygt være at lide fysisk skade eller at gøre sig selv til grin foran andre mennesker. Klaustrofobi kan faktisk også forekomme som en del af det agorafobiske sygdomsbillede.

Angst person gemmer sig bag vindue

Symptomerne på klaustrofobi

Nogle af symptomerne på frygten for at være lukket inde i et rum er følgende:

Det er også vigtigt at huske på, at fobier ofte forekommer sammen med andre typer af lidelser, såsom angst, depression og panikanfald. Derfor er det ikke tilrådeligt at ignorere dem eller se dem som uvæsentlige.

Du vil måske finde denne artikel interessant: Man kan tjekke angstniveau med denne test

Sådan håndterer du klaustrofobi

Der findes forskellige teknikker og øvelser, som kan anvendes til at håndtere fobier. Når det gælder terapi, er kognitiv adfærdsterapi meget vellykket for folk med klaustrofobi.

Nogle andre anbefalede teknikker er følgende:

  • Afslapning: Personen skal lære at trække vejret og falde til ro for at stoppe angsten, når den opleves. Øvelser som at tælle baglæns fra et højt tal kan også være en hjælp. Dette skyldes, at de kan distrahere en person fra en ubehagelig situation. Derudover skriver nogle mennesker beroligende sætninger ned for at slappe af og har dem ved hånden, når de har brug for dem.
  • Psykoedukation: Dette er en væsentlig del af enhver behandling, da det forklarer patienten, hvad han/hun lider af, og søger at styrke og give ham/hende copingstrategier. Her er målet at lære, foregribe og opdage, når angsten begynder at vise sig, så de kan gribe ind i tide.
  • Deltagernes modellering er en anden teknik, som eksperter bruger ved at vise personen, hvilken adfærd der skal udføres, ved hjælp af en trin-for-trin-guide.

Flere metoder til håndtering

  • Direkte eksponering: Dette er et af de sidste trin i den gradvise tilgang til behandling af klaustrofobi. Det anses for at være en af de mest effektive teknikker. Til dette formål arbejder en person normalt sammen med en terapeut for at behandle et hierarki af frygt for gradvist at opnå patientens accept af eksponering og ikke udsætte ham/hende for en situation, der er vanskelig at tolerere fra starten. Dette gøres bedst i selskab med en terapeut for at kunne vejlede med indikationer. Målet er imidlertid, at personen gradvist internaliserer disse erfaringer og anvender dem i sit eget liv. Den første reaktion er som regel at flygte fra noget, vi er bange for. Det er dog vigtigt at blive på stedet, anvende øvelserne og observere, hvordan angsten begynder at aftage lidt efter lidt.
En angst kvinde lider af klaustrofobi

Vi tror, at du vil finde dette interessant: Natteangst: Symptomer, årsager og behandling

Arbejde med angst er en proces

Fobier kan præsentere forskellige grader af fremskridt og kompleksitet. Personer med slangefobi vil f.eks. ikke have nogen større vanskeligheder eller hindringer i deres dagligdag, medmindre de bor på landet eller i nærheden af et område med mange slanger.

Personer med blodfobi kan dog opleve deres dagligdag som lidt mere kompliceret. Derfor er det vigtigt at give fobier den opmærksomhed, de fortjener. Jo tidligere man griber ind, jo bedre er prognosen, og jo lettere er det at opnå en god livskvalitet.

Det gælder om at lære at håndtere og styre angsten i stedet for at fjerne den. At lære at bruge angsten som en allieret og ikke se den som en fjende er nøglen, når det gælder om at overvinde fobier som f.eks. klaustrofobi.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Gil Pérez, Patricia, Abeledo Alfonso, Ahyní, & García Martín, María del Carmen. (2017). Uso de la relajación-visualización en la claustrofobia previa al tratamiento irradiante. Medicentro Electrónica21(2), 165-168. Recuperado en 18 de enero de 2022, de http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1029-30432017000200014&lng=es&tlng=es.
  • Bonet, J. I. C. (2001). Tratamientos psicológicos eficaces para las fobias específicas. Psicothema, 447-452.
  • Bados, A. (2005). Fobias específicas. Manual de terapia de conducta, 1,169-218.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.