At tage en pause fra sociale netværk: Fordelene og hvordan man gør det

Det er nødvendigt at holde en pause fra de sociale netværk, slukke for notifikationer og begrænse den tid, vi bruger på dem. Vi viser dig, hvordan du kan gøre det her.
At tage en pause fra sociale netværk: Fordelene og hvordan man gør det

Sidste ændring: 13 september, 2022

Vi kan ikke benægte de nye teknologiers tilstedeværelse og fordele i vores liv. De er kommet for at tilbyde nye måder at kommunikere, få information, lære og arbejde på. Hvorfor er det så nødvendigt at holde en pause fra sociale netværk?

Når de sociale netværk bruges i overdreven grad, har de også en negativ indvirkning, både følelsesmæssigt og på vores præstationer og produktivitet. Lad os se nærmere på det.

Fordele ved at tage en pause fra sociale netværk

Når vi taler om fordele, er det, fordi der bag den overdrevne brug af nye teknologier ligger forskellige sundhedsrisici. Nogle af fordelene ved at tage en pause fra sociale netværk er følgende.

Det forbedrer dine følelser at tage en pause fra sociale netværk

Hvor mange gange er det ikke sket for dig, at du, når du kiggede på sociale netværk, tænkte, at dit liv ikke havde nogen mening? Lagde du mere fokus på en del af din krop, som du ikke bryder dig om? Følte du dig misundelig på det liv, som en person, du kender, lever?

Mange gange bliver de sociale netværk det, der vækker vores spøgelser og usikkerhed. I denne forstand kommer det ikke fra en magisk effekt af at føle sig bedre: Mange af vores følelser er knyttet til stimuli, der udløser dem og tanker.

Det, der sker i netværkene, får mange mennesker til at sammenligne sig selv med andre. Det øger følelsen af meningsløshed og tomhed.

Derfor må vi satse på forandring, på sundere og mere tilpasningsdygtige idéer. Det er tilrådeligt at reducere den tid, vi bruger på at forbruge information og indhold, der skaber ubehag, angst og kvaler.

Kvinde sidder med telefon

Den konstante gennemgang af sociale netværk kan skabe følelser af usikkerhed og lavt selvværd.

Forbedrer søvnkvaliteten

Længerevarende eksponering for skærme, især et par timer før sengetid, påvirker søvnkvaliteten. Hvis du vælger at undgå dem, inden du hviler, redder du derfor din hjerne fra audiovisuelle stimuli.

Forbedrer kvaliteten af dine interaktioner og relationer

Hvor mange gange i løbet af dagen bemærker du, at når du taler med nogen, tjekker de deres mobiltelefon og besvarer beskeder? Har du taget dig selv i at gøre det samme?

Denne måde at fungere på forhindrer os i at koncentrere os om mødet her og nu og i at skabe ægte kontakt med vores samtalepartner. Nogle gange er vi endda nødt til at bede om gentagelser.

Du udsætter dig selv for færre risici og ulykker i hjemmet

Er du nogensinde snublet eller har du tabt en genstand, fordi du var distraheret, mens du så en video, eller er du næsten stødt ind i noget, fordi du kiggede på skærmen på din mobiltelefon? Nogle gange udsætter denne afhængighed af at vide, hvad der sker i onlineverdenen os for farlige situationer, som vi kunne have undgået.

Udforsk andre mulige anvendelser af tiden

Hvis du tjekker, hvor meget tid du har brugt på sociale netværk i den sidste uge, vil du blive foruroliget. Men endnu mere, når du tænker på de aktiviteter eller opgaver, som du udskyder ved at se den ene video efter den anden.

Hvis du holder en pause fra de sociale netværk, kan du koncentrere dig om andre ting i stedet for at udskyde dem. Dette går igen hånd i hånd med at opleve større tilfredshed med at komme videre og nå mål.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Sociale medier: Fordelene og ulemperne

Hvordan tager man en pause fra sociale netværk?

Vi taler ikke om fuldstændig at fjerne sociale netværk fra vores liv. Tværtimod søger vi at forbedre kvaliteten og kvantiteten af den tid, vi investerer i dem.

Nogle af anbefalingerne til at tage en pause fra sociale netværk er følgende:

  • Afsæt en vis mængde tid om dagen til at tjekke netværk. Overskrid ikke den grænse, du har sat for dig selv.
  • Sæt notifikationer på lydløs. På den måde vil du i den tid, du bruger på andre aktiviteter, ikke være opmærksom på, om du modtager meddelelser eller ej. Dette er kendt som FOMO (fear of missing out) og henviser til frygten for at gå glip af noget.
  • Indstil alarmer på din mobiltelefon. Du kan f.eks. indstille, hvor meget tid du vil bruge på dine netværk i løbet af dagen. Når du har nået din grænse, kan du få din mobiltelefon til at give dig en advarsel eller låse sig selv.
  • Afsæt tid til andre aktiviteter, der interesserer dig. F.eks. motion, gå en tur med venner eller leg med dit kæledyr.
  • Om natten er det tilrådeligt at slukke din mobiltelefon helt eller bruge flytilstand. På den måde vil din søvn ikke blive afbrudt af lys eller notifikationer.
  • Planlæg møder ansigt til ansigt for at slippe væk fra virtualiteten. Måske bruger du teknologi til at holde kontakten med venner og kære. Nogle gange forhindrer det dig i at mødes i virkeligheden over en kop kaffe eller et måltid. Prøv at opretholde en balance mellem on- og offline-verdenen.
Venner spiser middag sammen

Der skal være ægte, fysiske møder. Det er ikke muligt at opretholde et menneskeligt forhold kun ved hjælp af beskeder på netværkene.

Vi tror, at du måske også vil være interesseret i at læse dette: Selfies og psykiske lidelser: Hvordan er de forbundet?

Lev mere udenfor end gennem skærmene

Det er meget vigtigt at påpege, at det ikke handler om at dæmonisere brugen af netværk. I deres rette omfang tjener de til at være i kontakt med andre mennesker, som vi måske ikke ser i det daglige. Faren er imidlertid, når vi tror, at de er målet og ikke midlet.

Det er meget vigtigt at gøre en bevidst brug af netværk for at undgå technoference, som henviser til den konstante og daglige afbrydelse af vores aktiviteter for at tjekke og komme i kontakt med teknologien.

Det handler ikke om at tænke i ekstreme scenarier, hvor de sociale netværk skal udryddes. Men lad os erkende, at livet er det, der sker derude, mens vi scroller videre og videre.

Det kan interessere dig ...
Dybt arbejde: Kunsten at overvinde distraktioner på arbejdet
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Dybt arbejde: Kunsten at overvinde distraktioner på arbejdet

Dybt arbejde fremmer koncentration og engagement i en enkelt opgave. Det er det modsatte af multitasking. Lær alt om det her!


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Tapia, María Lourdes , & Cornejo, Marqueza (2011). Redes sociales y relaciones interpersonales en internet. Fundamentos en Humanidades, XII(24),219-229.[fecha de Consulta 22 de Agosto de 2022]. ISSN: 1515-4467. Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=18426920010
  • Abjaude, Samir Antonio Rodrigues, Pereira, Lucas Borges, Zanetti, Maria Olívia Barboza, & Pereira, Leonardo Régis Leira. (2020). ¿Cómo influyen las redes sociales en la salud mental?. SMAD. Revista eletrônica saúde mental álcool e drogas, 16(1), 1-3. https://dx.doi.org/10.11606/issn.1806-6976.smad.2020.0089

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.