Hvad er akut indledning?

Ændringer i en persons luftveje kan føre til død. Imidlertid kan induktion med akut indledning være nøglen til at redde mange liv.
Hvad er akut indledning?

Sidste ændring: 26 august, 2022

Akut indledning – på engelsk rapid sequence induction – refererer til en trakeal intubation. Denne procedure udføres normalt på skadestuen. For at det skal lykkes, er det imidlertid nødvendigt at følge en række trin, der kan bringe patientens liv i fare, hvis de springes over.

Som en undersøgelse siger: ‘For den medicinske specialist i akutmedicin er styring af luftvejene i plejeenhederne og hospitalerne en grundlæggende del af deres basale kompetencer’.

Derfor er det vigtigt, at læger ved, hvordan man udfører en akut indledning. Dette vil reducere risikoen for lungeaspiration hos nogle patienter.

Hvornår udfører læger akut indledning?

Læger gør klar til akut indledning

Folk har brug for akut indledning, når de ankommer til skadestuen med en overhængende risiko for ventilationssvigt. En hurtig evaluering forhindrer lægerne i at udføre proceduren uden præcision.

Konsekvenserne ved at udføre en akut indledning kan variere fra hypoxi til at forårsage en skade i luftvejene, når røret indsættes i luftvejene. Derfor er det vigtigt at være rolig og følge trinnene nøjagtigt.

Læs også: Hvordan du laver hvidløgs honning til at bekæmpe luftvejssygdomme

I nogle tilfælde er det ikke klart, hvornår intubation skal udføres. Når der imidlertid er en mulighed for, at patienten kan have brug for det, udfører lægen det.

Følgende symptomer skal dog tages i betragtning. De kan tydeligt indikere behovet for en akut indledning:

 • Hævet hæmatom (blodansamling) i nakken
 • Traume mod brystet med lavt blodtryk
 • Omfangsrige forbrændinger
 • Hindring af luftvejene
 • Hjerteanfald

Hvis patienten, ud over alt dette, er ophidset, fordi de ikke kan trække vejret normalt, har de brug for øjeblikkelig bedøvelse. Derefter skal lægen udføre den akutte indledning så hurtigt som muligt.

Korrekt procedure

For at udføre en vellykket intubation skal en række trin følges

For at udføre en vellykket intubation skal en række trin følges. Lægerne udfører disse trin på en smidig, hurtig og præcis måde. På den måde kan de undgå nogle af de konsekvenser, vi har nævnt tidligere.

Handlinger før intubation

 • Løft patientens hoved ved at placere en pude under det.
 • Løft kæben ved at skubbe den op og frem.
 • Fjern fremmedlegemer fra luftrør og mundhule.
 • Fjern alle sekreter (blod, opkast).

Akut indledning

 • Hold laryngoskopet med den ene hånd, og indsæt gennem hjørnet af munden, mens du flytter tungen og fører laryngoskopet fremad og opad.
 • Placer instrumentets spids i strubelåget.
 • For at reducere risikoen for opgylpning skal en anden professionel udføre Sellick-manøvren. De skal gøre dette inden for intubationens varighed.
 • I tilfælde af at glottis eller stemmebånd ikke er meget synlige, skal en anden person udføre BURP-manøvren for at afsløre dem. Dette gør det muligt for lægerne at placere laryngoskopet korrekt uden at beskadige luftvejene.
 • Når lægen indsætter røret korrekt, fjerner de laryngoskopet uden at bevæge røret. De vil derefter forbinde det til iltkilden.

Selvom vi anbefalede at bruge Sellick og BURP-manøvrer, bør disse aldrig bruges, hvis patienten lider af traumer eller har et fremmedlegeme i luftrøret. Dette er meget vigtigt at huske på.

Læs også: Lær alt om synkebesvær

Medicin

Generelt er brug af medicin ikke nødvendigt, når der udføres akut indledning. Der er imidlertid tilfælde, hvor det uden medicin ville være umuligt at intubere patienten.

Når en patient er urolig, er det nødvendigt at give dem et beroligende middel. I andre tilfælde, når patienten har alvorlige smerter, skal du også give dem et smertestillende middel ud over et beroligende middel.

Der er nogle få omstændigheder, hvor læger på skadestuer skal give patienter et muskelafslappende middel. Dette er vigtigt, når røret ikke kan passere gennem luftrøret på grund af tryk.

Som du kan se, er induktion en procedure, som alle fagfolk, der arbejder på skadestuen, skal vide, hvordan de skal udføre korrekt. På den måde kan de sikre, at deres patienter oplever mindst mulig skade på deres luftveje.

Derudover er det vigtigt at kende de lægemidler, de skal bruge i visse situationer. Akut indledning er afgjort en vigtig førstehjælpsforanstaltning.

Det kan interessere dig ...
Førstehjælp: Sådan skal du reagere på et hjerteanfald
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Førstehjælp: Sådan skal du reagere på et hjerteanfald

Hjerteanfald kan ske når som helst og hvor som helst. Det er derfor vigtigt at vide, hvordan du skal reagere på et hjerteanfald.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Almarales, J. R., Saavedra, M. Á., Salcedo, Ó., Romano, D. W., Morales, J. F., Quijano, C. A., & Sánchez, D. F. (2016). Inducción de secuencia rápida para intubación orotraqueal en Urgencias. Repertorio de Medicina y Cirugía25(4), 210-218.
 • Calvache, J. A., Sandoval, M. X., & Vargas, W. A. (2013). Fuerza aplicada por el personal de salud sobre un simulador del cartílago cricoides durante la realización de la maniobra de Sellick en la intubación de secuencia rápida. Revista Colombiana de Anestesiología41(4), 261-266.
 • Carrillo-Esper, R., Vinay-Ramírez, B., & Bahena, A. (2008). Maniobra BURP. Revista mexicana de Anestesiología31(1), 63-65.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.