Hvad er akutte lændesmerter?

Akutte lændesmerter er et almindeligt klinisk tegn, da 80 % af alle mennesker lider af dem mindst én gang i deres liv. Årsagerne er næsten altid ukendte. Ønsker du at vide mere om det?
Hvad er akutte lændesmerter?
Samuel Antonio Sánchez Amador

Skrevet og kontrolleret af biolog Samuel Antonio Sánchez Amador.

Sidste ændring: 06 oktober, 2022

Akutte lændesmerter er et udtryk, der henviser til lokaliserede smerter i lænden, som er forbundet med rygsøjlen, ledbånd, muskler og nerver i området. Det er ikke en sygdom eller diagnose i sig selv, men et symptom på en anden underliggende tilstand.

Som anført af Verdenssundhedsorganisationen (WHO) er lændesmerter den vigtigste årsag til invaliditet i verden. Muskel- og skeletsygdomme udgør desuden den største andel af vedvarende smertefulde sygdomme, kun overgået af kræft.

Mere end 70 % af alle mennesker har ondt i ryggen på et tidspunkt i deres liv. Af denne grund er det et ret almindeligt symptom på det medicinske område. I dag fortæller vi dig alt, hvad du har brug for at vide om akutte lændesmerter, da du utvivlsomt vil have at gøre med dem på et tidspunkt.

Mulige årsager til akutte lændesmerter

Akutte lændesmerter er en sporadisk smerte, der opstår i lænden, som regel ledsaget af en udstråling af ubehaget til andre nærliggende områder. Det er ofte et symptom, der forsvinder naturligt. Faktisk bliver ubehaget kun kronisk i 7 % af tilfældene.

Det anslås dog, at 70-80 % af befolkningen vil lide af det på et tidspunkt i deres liv. Desuden vil 75 % af dem, der har oplevet det, opleve symptomet igen – mindst én gang – inden for de efterfølgende ti år.

Portaler som US National Library of Medicine indeholder en liste over mulige årsager til akutte lændesmerter. Disse er som følger:

 • Kompressionsbrud i rygsøjlen som følge af osteoporose, dvs. et gradvist fald i knogletætheden.
 • Kræft i rygsøjlen.
 • Meget spændte muskler.
 • Diskusprolaps.
 • Iskias.
 • Infektioner og andre sygdomme.

Generelt kan 90 % af tilfældene af akutte lændesmerter tilskrives vertebrale og paravertebrale årsager, hvilket gør det vanskeligt at stille en konkret diagnose. I alle tilfælde er de dog næsten aldrig ledsaget af strukturelle fejltilstande. De forsvinder endda af sig selv med tiden.

Kun 3 % til 5 % af lændesmerter skyldes en alvorlig underliggende lidelse.

Kvinde oplever lændesmerter, da hun skal flytte en kasse

Lændesmerter er smerter i lænden. I de fleste tilfælde forsvinder de uden komplikationer.

Vi tror, at du måske også vil nyde at læse denne artikel: Skoliose forårsager rygsmerter

Gængse kliniske manifestationer

At tale om symptomer på akutte lændesmerter er teknisk set forkert, da denne tilstand i sig selv er et symptom på en anden underliggende proces. Under alle omstændigheder er der nogle kliniske manifestationer, der gør det muligt at genkende lidelsen. Disse er som følger:

 • Mekaniske smerter i 90 % af tilfældene. Det vil sige et ubehag, der viser sig i visse stillinger og ved anstrengelser.
 • Udstrålende smerter. Ubehag opleves ved hoste, afføring, latter eller højlydt tale.
 • Ikke-mekaniske smerter. En meget irriterende og vedvarende smerte, der tager til i løbet af natten. Den kan endda vække den berørte person og forhindre hvile.
 • Ubehag, der strækker sig til benet, hoften eller fodsålen.

Hvornår skal man gå til lægen?

Der er nogle advarselstegn, der opstår sammen med akutte lændesmerter, når der er mulige komplikationer. Hvis det er tilfældet, er det nødvendigt at se en læge omgående. Det er især nødvendigt, hvis mobiliteten er nedsat, hvis der er vægttab, feber eller smerter i andre led.

Det anbefales også at konsultere en læge i tilfælde af en historie med voldsomme traumer, en følelse af sygdom, tydelig deformitet eller et drastisk tab af muskelstyrke. Som det sidste er et besøg hos en læge nødvendigt, hvis smerterne er vedvarende i flere uger og ikke forbedres.

Behandlinger og anbefalinger for lændesmerter

Akutte lændesmerter angribes på flere fronter. Dette omfatter brug af kortikosteroider, smertestillende midler, muskelafslappende midler og fysioterapeutisk hjælp. Under behandlingen er det vigtigt, at patienten lærer at håndtere smerterne i hjemmet. Her er nogle tips, der er lette at følge.

 • Udsæt normal fysisk aktivitet de første par dage.
 • Påfør varme eller is på det område, hvor smerten føles.
 • Tag smertestillende midler i håndkøb, f.eks. ibuprofen, for at lindre smerterne.

En af de mest udbredte fordomme om akutte lændesmerter er, at patienten skal blive i sengen. Intet kunne være længere fra sandheden. Medmindre smerterne er uudholdelige, anbefales det, at patienten efter de første par dage udfører aerobe øvelser og fysioterapi.

Kvinde på kontor oplever akutte lændesmerter

For at undgå komplikationer anbefales det at indstille normale aktiviteter i de første dage med smerter.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Hvorfor får jeg ondt i ryggen?

Hvad skal man huske på om akutte lændesmerter?

Akutte lændesmerter er en af de mest almindelige lidelser hos mennesker. Selv om den for det meste er mild og går over af sig selv, er det nødvendigt at tage hensyn til en vis pleje for at undgå komplikationer.

På den anden side bør man overveje, at den ofte er et symptom på andre underliggende sygdomme. Hvis det således ledsages af andre kliniske manifestationer, er det bedst at konsultere en læge.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.