Hvorfor får jeg ondt i ryggen?

Ifølge nogle overbevisninger kan rygsmerter være forårsaget af følelsesmæssigt ubehag, der er opstået over tid.
Hvorfor får jeg ondt i ryggen?
Carlos Fabián Avila

Bedømt og godkendt af læge Carlos Fabián Avila.

Sidste ændring: 28 marts, 2023

Rygsmerter er en meget almindelig gene i dagens samfund på grund af det stressede livstempo, som folk har en tendens til at føre. Disse smerter er nogle gange koncentreret i lænden og andre gange i ryg-, nakke- og skulderområdet. Men hvorfor får vi ondt i ryggen? Læs videre!

Rygsmerter vil enten forværres eller forbedres, afhængigt af en persons livsstil og hvordan vedkommende passer på sig selv. Men de dukker ofte op igen og igen og synes aldrig at forsvinde helt.

Er dette nogensinde sket for dig? Har du været igennem en periode, hvor du følte, at rygsmerter var konstante i dit liv, og at uanset hvor meget du prøvede, ville de ikke forsvinde? Har disse rygsmerter været sammenfaldende med et meget højt belastnings- eller angstniveau?

Hvis svaret på alle disse spørgsmål er ja, opfordrer vi dig til at læse videre. Derudover giver vi dig nogle mulige årsager og naturlige tips til at behandle ondt i ryggen og få lindring.

Hvorfor får vi ondt i ryggen?

Som vi sagde, kan rygsmerter ud fra alternativ medicin og andre beslægtede strømninger være forårsaget af følelsesmæssigt ubehag, hvad enten det er kronisk stress, angst eller andre problemer.

Man skal dog tage hensyn til, at selv om overdreven følelsesmæssig spænding kan have en indvirkning på udviklingen af smerter, er det normalt ikke den eneste faktor, der skal tages i betragtning. Lad os se på nogle flere nedenstående.

1. Muskelskader

Først og fremmest er det, vi bør gøre, når vi føler en intens smerte – i ryggen eller et andet sted i kroppen – at gå til en speciallæge for at udelukke enhver form for muskelskade, især hvis vi har fået en kontusion. Dette er den første årsag, som vi skal tage hensyn til.

Hvis der ikke er nogen åbenlys skade, kan du tage hensyn til andre problemer såsom dem, vi vil nævne nedenstående. Det vigtige er at finde årsagen til disse ubehageligheder så hurtigt som muligt.

2. Følelser

Kvinde klør sig på ryggen

Ifølge visse overbevisninger er en af de mest almindelige årsager til rygsmerter negative følelser og generelt følelsesmæssige spændinger, der opretholdes i længere tid.

At være udsat i lang tid for en eller anden form for negativ følelse eller stressende situation prædisponerer kroppen til at lide af forskellige former for lidelser.

Derfor siges det, at dette får ryggen til at spænde og “trække”, når man forsøger at udføre forskellige bevægelser. Så jo mere stress eller følelsesmæssig spænding vi lider under, jo mere ondt gør området.

På den anden side er der en overbevisning om, at følelser er relateret til forskellige dele af ryggen:

 • Ryg: Frygt.
 • Rhomboideus: Vrede.
 • Lænd: Frustrationer.
 • Trapezmusklen: Uduelighed.
 • Nakken: For stort ansvar.

Hvis vi ønsker at få lindring, bør vi derfor først overveje, hvordan vi løser de følelser, der er relateret til rygsmerter. Hvis det er nødvendigt, kan en specialist, dvs. en psykolog, konsulteres med henblik herpå.

3. Problemer i et organ

En anden forklaring på rygsmerter kunne være betændelse i et organ i vores krop. Visse organer kan, hvis de bliver betændte, forårsage et overdrevent tryk på området.

Ifølge overbevisningen er dette den korrespondance mellem områder og organer, der kan forekomme:

 • Nakke: Hjertet.
 • Højre trapezmuskel og højre rygmuskel: Lever og galdeblære.
 • Venstre trapezmuskel og venstre rygmuskel: Lunger og mave.
 • Lænd: Nyrer (øverste område), tarm (midterste område) og reproduktionssystem (nederste område).

Hvis speciallægen bekræfter, at et af disse organer kan være svækket, skal behandlingen tage hensyn hertil.

Naturlige midler mod ondt i ryggen

Ud over at sørge for tilstrækkelig hvile skal du lave nogle blide øvelser – i overensstemmelse med lægens eller fysioterapeutens retningslinjer. Ifølge den populære visdom er det også godt at stole på følgende naturmedicin til at få lindring af rygsmerter.

Forskellige typer te

Her er nogle forslag til behandling af disse smerter:

 • Anvendelse af antiinflammatoriske cremer baseret på arnica.
 • Anvendelse – i et kort øjeblik – af lokal varme ved hjælp af en varmeflaske eller et elektrisk tæppe.
 • Drik nogle naturlige infusioner af lægeplanter med antiinflammatoriske egenskaber, som f.eks. kamille-, ingefær- og gurkemejete.
 • Derudover kan det stærkt anbefales at gå til en fysioterapeut og følge terapeutens anbefalinger.
 • Det ville også være muligt at ty til kinesiotape-terapi, neuromuskulær bandage eller cupping-terapi.

I de seneste år er neuromuskulær bandage blevet meget moderne. Det består af brugen af elastiske klæbebånd i meget lyse farver, som tilpasser sig kroppens bevægelser.

Mange atleter bruger denne teknik til at lindre både rygsmerter og andre ubehageligheder, de måtte have. Kunne du tænke dig at prøve det?

Det kan interessere dig ...
6 mulige årsager til at du har ondt i ryggen
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
6 mulige årsager til at du har ondt i ryggen

Der kan være mange årsager til at man får ondt i ryggen. Her kan du læse om nogle af dem, og få nogle råd til hvad du selv kan gøre ved dem.


Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.