Hvad er benign positionel vertigo?

Benign positionel vertigo er en af de mest gængse årsager til svimmelhed. Det får personen til at føle, at alt drejer rundt indeni eller udenfor deres hoved.
Hvad er benign positionel vertigo?
Diego Pereira

Bedømt og godkendt af læge Diego Pereira.

Sidste ændring: 22 december, 2022

Benign positionel vertigo er et problem i det indre øre. Det består af forekomsten af pludselige og kortvarige episoder med svimmelhed. I den forstand, er denne svimmelhed forårsaget af at skifte stilling og er ofte ledsaget af nystagmus. Generelt, finder benign positionel vertigo sted, når man indtager en stilling, som trigger det.

Det er også en af de mest gængse årsager til svimmelhed. Det får personen til at føle, at alt drejer rundt indeni eller udenfor deres hoved. Benign positionel vertigo er den førende årsag til svimmelhed ved lægekonsultationer.

Derudover, repræsenterer det op til 25% af patienterne, som oplever svimmelhed. Det opstår som regel hos personer i alderen mellem 40-50 og op til 50% af tilfældene er ikke på grund af en kendt årsag.

Selvom det kan være et generende problem, er det sjældent seriøst, undtagen når det øger ens sansdynlighed for at falde.

Symptomer på benign positionel vertigo

Læge tjekker piges øre

Denne tilstand forårsager kortvarige episoder med svimmelhed. Disse episoder med svimmelhed kan være milde til seriøse. De er også ofte udløst af en bestemt ændring af hovedets position. 

Svimmelhed kan opstå, når man bevæger hovedet op og ned, når man ligger ned eller man vender sig i sengen. I det henseende, kan man føle, at værelset drejer rundt eller bevæger sig. Dette fører til en fornemmelse, der kaldes vertigo.

Her er de andre symptomer, som kan opstå:

  • Kvalme og svimmelhedBegge følelser forsvinder som regel indenfor et par sekunder.
  • Nystagmus. Ufrivillige bevægelser med øjnene.
  • Tab af kontrol over øjenbevægelser.

I tilfælde af svimmelhed forbundet med vertigo, skal man huske, at man kan miste balancen og falde. Af den grund, bliver man nødt til at sidde ned, hvis man begynder at føle sig svimmel.

Hos personer over 65, kan denne tilstand gå ubemærket hen og kun manifestere sig med ustabilitet relateret til, når man skifter stilling. For at diagnosticere disse patienter, er det essentielt at udføre en provokationstest.

Du bør også læse: 10 sjove facts om kroppen

Hvad forårsager benign positionel vertigo?

Det indre øre indeholder små calciumpartiklersom giver folk mulighed for at holde balancen. Når man flytter sit hoved, stimulerer disse partikler nerveceller. Som et resultat, sender nervecellerne et tegn til hjernen, der indikerer, hvilken retning hovedet bevæger sig.

Når calciumpartikler bliver spredt unormalt gennem ørekanalen, fortæller nervecellerne hjernenat hovedet har flyttet sig mere, end det faktisk har. Dette “forkerte signal”, som når hjernen, er vertigo.

Derudover kan denne lidelse også være forbundet med aldring og opstår som et resultat af et slag i hovedet.

Denne artikel vil måske interessere dig: 4 øvelser til at forbedre dine øjne

Behandling

Benign positionel vertigo kan forsvinde af sig selv på nogle få uger eller efter nogle få måneder. For at hjælpe med at lindre sine symptomer hurtigere, kan man dog udføre en procedure for repositionering af øresten.

Hvad er en procedure for repositionering af øresten?

Dette er en procedure, som involverer at lave adskillige simple og langsomme manøvrer for at bevæge hovedet. Som et resultat, er dets hensigt at flytte de indre ørepartikler til den vestibulære sans, hvor disse partikler ikke forårsager problemer og nemmere kan blive genoptaget.

For at gøre det, skal man holde hver stilling i 30 sekunder, efter ethvert symptom eller unormal øjenbevægelse forsvinder. Procedure for repositionering af øresten er typisk effektiv efter en eller to behandlinger.

Kvinde prøver at behandle benign positionel vertigo

Kirurgisk alternativ

I sjældne tilfælde, er proceduren for repositionering af øresten ikke effektiv. I disse tilfælde, kan lægen anbefale en kirurgisk procedure.

Under operationen, bliver et knoglestik brugt til at blokere den del af det indre øre, som forårsager svimmelhed. Dermed forhindrer stikket ørets semi-cirkulære kanal i at reagere på bevægelse af partikler eller hovedbevægelser generelt.

Succesraten for operationen er omkring 90%. Benign positionel vertigo kan dog opstå igen, selv efter at have gennemført behandlingen med succes. Selvom der ikke er nogen kur mod denne tilstand, kan man kontrollere den ved hjælp af specialister såsom fysioterapeuter.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Macarena.K, Lara -Fernandez. R, & Bahamonde. H. (2014). Vértigo postural paroxístico benigno subjetivo Subjective benign paroxysmal positional vertigo. Rev. Otorrinolaringol. Cir. Cabeza Cuello. https://doi.org/10.4271/2004-01-1601

  • Murillo-González, F., & Maía Víquez Pineda, Z. (2002). Vertigo: una visión otorrinolaringológica para la medicina general. Acta Médica Costarricense.

  • Rey-Martínez, J. A., Boleas-Aguirre, M. S., & Pérez, N. (2013). Análisis postural de la prueba “Timed-up-and-go” en pacientes con vértigo. Acta Otorrinolaringológica Española. https://doi.org/10.1016/s0001-6519(05)78582-4


Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.