Hvad er "breadcrumbing", og hvordan kan du undgå at falde i?

Når din partner kun tilbyder dig krummer, forvirrer dig og ikke prioriterer dig, er du dømt til at lide. Find ud af, hvad breadcrumbing er, og hvordan du håndterer det.
Hvad er "breadcrumbing", og hvordan kan du undgå at falde i?
Elena Sanz

Skrevet og kontrolleret af psykolog Elena Sanz.

Sidste ændring: 26 august, 2022

Du er sikkert træt af at høre nye sætninger og mærkelige ord, der forsøger at kategorisere menneskelig adfærd. Men uanset hvilket navn der gives til det, er sandheden, at breadcrumbing er en meget skadelig dynamik. Flere og flere mennesker bliver ofre for det hver dag.

Faktisk er det sandsynligt, at du selv har lidt under det eller endda har praktiseret det overfor en partner.

Dette er et udtryk, der kommer fra det engelske ord breadcrumbs (brødkrummer). Det henviser til nogle menneskers tendens til kun at tilbyde følelsesmæssige krummer. Det efterlader den anden part følelsesmæssigt sulten og forvirret og forholdet i ruiner. Lyder dette adfærdsmønster bekendt?

Hvad er breadcrumbing?

Breadcrumbing er en strategi, der anvendes i romantiske bånd, og som har vundet frem i den seneste tid. Den har især en tendens til at finde sted i online-forhold via applikationer, sociale netværk eller datingwebsteder, men den kan overføres til den virkelige verden.

Denne person har en tendens til at give den anden part den nødvendige opmærksomhed for at holde ham eller hende fast. Men ikke nok til at forholdet kan komme videre eller materialisere sig. De kan således virke venlige og interesserede i perioder, men forsvinder derefter, forsømmer relationen eller bliver ligeglade.

Nogle af de adfærdsmønstre, der er forbundet med breadcrumbing, kan omfatte følgende:

  • Personen “synes godt om” den andens opslag eller billeder, men svarer ikke på dennes beskeder.
  • Nogle dage virker de måske interesserede og snakkesalige, men så går der dage eller endda uger, hvor de ikke svarer.
  • Personen virker villig til at mødes personligt, gå på date eller lave planer. Men han eller hun aflyser så eller kommer med undskyldninger.
  • Personen er tvetydig og vag i sine beskeder (når du foreslår at udvikle forholdet på nogen måde, reagerer hun eller han undvigende).
  • Han eller hun undgår at tale om følelser og er tilbageholdende med at afklare, hvad der er imellem jer.
  • På trods af alt giver han eller hun ikke op og bryder heller ikke båndet endeligt. I stedet etablerer de en tovtrækningsdynamik. De giver og tager blot en lille smule og efterlader den anden person forvirret.
Mand med telefon i hånden

Det er lettere for denne adfærd at optræde med besked- og dating-apps.

Hvorfor anvender folk breadcrumbing?

Ved første øjekast synes denne strategi ikke at give meget mening, da den aldrig rigtig fører til et ægte forhold. Hvorfor skulle nogen handle på denne måde?

Hvis de ikke har nogen interesse i at opretholde et bånd med den anden, hvorfor tilbyder de så disse følelsesmæssige krummer og skaber falske illusioner? Svaret på disse spørgsmål er ikke enkelt, da en række faktorer kan spille en rolle. Følgende er de mest almindelige.

Narcissistiske personlighedstræk

Det er almindeligt for personer, der anvender breadcrumbing, at udvise visse narcissistiske personlighedstræk. De er ofte overdrevent fokuserede på sig selv, deres ønsker og behov, og de tøver ikke med at udnytte andre for at nå deres mål.

De elsker at være efterspurgt og blive smigret, og de tager ikke hensyn til, hvordan denne dynamik kan få andre til at føle sig. De nyder simpelthen at nære deres ego, og strategien giver dem mulighed for at gøre det uden at skulle involvere sig.

Usikkerhed og behov for at være vellidt

Det er også almindeligt, at der bag denne adfærd ligger en stærk usikkerhed, et lavt selvværd og et behov for anerkendelse. Mange mennesker ønsker egentlig ikke at indgå i et forhold til en anden person, men har brug for at føle sig begæret og taget hånd om for at få bekræftet deres værdi.

I en tid med “likes” og flydende kærlighed er der dem, der bliver afhængige af denne eksterne anerkendelse og lider, når de ikke får den. På en eller anden måde opretholder de deres værdi i evnen til at skabe interesse for andre.

Derfor kan de endda etablere denne dynamik med flere mennesker på én gang. De kan bruge tid hver dag på at holde dem fastlåst uden at have lyst til at gå videre med nogen af dem.

Vi tror, at du måske også vil nyde at læse denne artikel:Tvivl i kærlighed: Hvad er der galt med mig?

Et ønske om at have en plan B

På andre tidspunkter gælder breadcrumbing, når man ønsker at have en plan B. Det er  en backup person, som man ved altid vil være tilgængelig. De har måske andre romantiske interesser, men de ønsker ikke at opgive det sikkerhedsnet, som offeret giver dem.

De ved, at der altid vil være nogen, der er villig til fortsat at give dem den opmærksomhed, de søger. Det sikrer dem, hvis deres første valg ikke fungerer.

Vanskeligheder med følelsesmæssig håndtering og manglende selvsikkerhed

Som det sidste er det også værd at nævne, at denne strategi ikke altid anvendes bevidst. Det er måske ikke med henblik på at skade. Nogle gange er det simpelthen en mangel på assertivitet, hvor personen ikke ved, hvordan situationen skal løses, ikke ønsker at såre den anden eller forsøger at undgå konflikt og konfrontation.

Det er muligt, at vedkommende ikke selv ved, hvad han/hun vil og ønsker. Vedkommende har ikke indset, at han/hun ikke ønsker at gå videre. Så er det deres egen forvirring og følelsesmæssige misforståelse, der får dem til at involvere en anden i denne skadelige situation.

Mand ser sit eget spejlbillede som en konge

Denne måde at have forhold på er typisk for narcissistiske personligheder, som konstant søger smiger.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Ti tegn på, at du dater en narcissist

Grænser og selvværd for at undgå breadcrumbing

Som du kan forestille dig, er det meget skadeligt for en persons selvværd og følelsesmæssige velbefindende kun at modtage følelsesmæssige krummer.

Når denne strategi anvendes på os, kan vi endda blive afhængige af intermitterende forstærkning fra en person, der ikke elsker eller værdsætter os. Det sker, uden at vi er klar over det. Vi kan ende i en situation, der ikke vil udvikle sig.

Vi kan således tilbringe måneder nedsænket i forvirring, frustration og skyldfølelse. Det er også almindeligt, at offeret føler, at han/hun gør noget forkert. Offeret tror, at det er derfor, forholdet ikke blomstrer. Alligevel nærer hun eller han ofte et håb om, at alt snart vil ændre sig.

Hvis du vil undgå at blive offer for denne situation, er det vigtigt, at du arbejder på dit selvværd. Det er ofte frygten for ensomhed, følelsesmæssig afhængighed og behovet for at have en partner eller blive set af andre, der får os til at acceptere disse krummer af kærlighed.

Acceptér ikke breadcrumbing

Hvis du kender dit værd og lærer at give dig selv det, du har brug for, vil du ikke give efter for disse uretfærdige spil.

Hvis du allerede er nedsunket i en breadcrumbing-dynamik, er det vigtigt, at du bliver bevidst om, hvad der sker. Du skal beslutte dig for at sætte grænser. Udtryk, hvad du mener, overfor den anden person på en assertiv måde. Sig også, hvad du ønsker og har brug for. Udtryk dit behov for forandring.

Hvis denne forandring ikke sker, er den bedste beslutning at forlade forholdet. Lad dig ikke fange af håbet om, hvad der kunne være sket. Fokusér på de objektive fakta for at vurdere, om dette forhold er det rigtige for dig.

Hvis du føler, at dette er for svært for dig, eller at du ikke er i stand til at sige “nok”, må du naturligvis ikke tøve med at søge professionel støtte. Det vil være nyttigt for at håndtere de følelser og den eventuelle sorg, som tabet af denne person og dette usunde forhold kan udløse.

Det kan interessere dig ...
Læs med her, hvis din kæreste forsvinder fra tid til anden
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Læs med her, hvis din kæreste forsvinder fra tid til anden

Hvis din kæreste forsvinder uden grund og kun ringer til dig, når de har lyst til det, er vedkommende sandsynligvis ikke meget interesseret i dig.  • Hobbs, M., Owen, S., & Gerber, L. (2017). Liquid love? Dating apps, sex, relationships and the digital transformation of intimacy. Journal of Sociology53(2), 271-284.
  • Navarro, R., Larrañaga, E., Yubero, S., & Víllora, B. (2020). Psychological correlates of ghosting and breadcrumbing experiences: A preliminary study among adults. International journal of environmental research and public health17(3), 1116.
  • Navarro, R., Larrañaga, E., Yubero, S., & Villora, B. (2020). Ghosting y breadcrumbing: prevalencia y relaciones con los comportamientos vinculadas a las citas online entre jóvenes adultos. Escritos de Psicología (Internet)13(2), 46-59.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.