Lær at være assertiv og sig "Nu er det er nok!"

Det er vigtigt at vide, hvornår man skal sige
Lær at være assertiv og sig "Nu er det er nok!"

Sidste ændring: 17 marts, 2019

Lær at være assertiv og sig “Nu er det er nok!”. Hvornår var sidste gang, du var nødt til at hæve stemmen og sige “Nu er det nok”?  Det er ikke nemt at gøre. Dette trin kræver en masse personligt mod og åbner dørene til følelsesmæssig frihed, men det er ikke nogen nem opgave.

Selv om mange mennesker ikke tror det, forandrer mennesker sig over tid.  Ændringer i vores personligheder, værdier og holdninger giver os mulighed for bedre at tilpasse sig livets vanskeligheder.

I stedet for at forandre sig, fortsætter folk i samme skure og det afspejlet i deres mentale og følelsesmæssige sundhedI stedet for at være bange for forandringer, bør vi lære at se på det som en anden mulighed for at finde lykke, indre fred og velvære.

Vi vil gerne invitere dig til at reflektere over det med os i dag.

Lær at være assertiv og sig “Nu er det er nok!”: En handling for frihed

Hvis vi stopper op et øjeblik og tænker på alle de “ja’er” vi siger i løbet af dagen i forhold til antallet af “nej’er”. Så vil vi blive klar over at vi siger meget mere ja end nej, på bekostning af vores ærlighed.

Vores erfaringer fra vi vokser op har været fokuseret på at være høflige, sige ja til anmodninger, takke og være eftertænksomme i enhver situation.

Nu kan det være en ædel handling, der beriger os som en person, men vi har også brug for at lære vores børn nogle måder at være selvhævdende på. Det må vi forklare.

Pige med sommerfugle i haaret

Hvorfor det er vigtigt at være selvhævdende

Selvhævdelse er først og fremmest, hvordan vi forsvare vores rettigheder, meninger og behov på en respektfuld måde og samtidig holder den anden person i tankerne.

 • Dette er imidlertid ikke nogen nem opgave. For at blive mere selvhævdende, må vi først definere vore grænser og forsvare vores selvværd.
 • Når vi er bevidste om vores personlige grænser, vil vi være i stand til at forsvare dem.
 • Det handler om at respektere og blive respekteret. At vide, hvordan man lytter, men også hvordan man bruger vores stemmer til klart at forklare vores behov, præferencer og hvad der sårer os.
 • Vær ikke bange for at bruge det personlige pronomen “Jeg”. (Jeg ønsker ikke at lytte til at du taler til mig på den måde. Jeg kan ikke fordrage denne situation længere, den skader mig. Jeg føler ikke du kan lide mig og det er som om du ikke respekterer mig)

Anbefalet læsning efter “Lær at være assertiv og sig “Nu er det er nok!””:

5 øvelser til at udvikle din mentale styrke

Sandsynlige konsekvenser af at sige: Nu er det nok

Al forandring kommer med frygt og usikkerhed, der er skabes ved at forestille sig alle de mulige konsekvenser, der kan følge af vores handlinger og vores beslutning om forandring.

 • At sige Nu er det nok i en familiesituation er lidt mere kompliceret, fordi hvis disse mennesker reagerer negativt kunne de afvise os.
 • At sige Nu er det nok til en uudholdelig situation på arbejdet kan betyde at vi mister vores job.
 • At sige Nu er det nok som en reaktion på vores børns dårlige opførsel kan føre til at de siger ting som at det “ikke elsker os”.
 • Vi frygter alle negative konsekvenser, men i stedet for at forvente og frygte dem, skal vi holde op med at tænke på, hvad der kunne ske og hvordan vi reagerer, når vi står over for en potentielt negativ situation.
 • Det er ofte mere farligt at blive i en dårlig situation, end at gøre noget ved det og sige “Nu er det nok”. Nogle gange – tro det eller ej – kan det åbne op for nye veje, der vil efterlade dig i bedre form, end du nogensinde troede.
traekgardinetfra

Læs også denne efter “Lær at være assertiv og sig “Nu er det er nok!””:

Ingen kan stoppe dig, når først du finder din indre styrke

Behovet for at bevare kontakten med vores værdier

Vores følelsesmæssige integritet er direkte forbundet med handlinger i overensstemmelse med vore egne værdisystemer og tro.

Hvis vi vænner os til altid at give efter, hvis vi lever vores liv blot for at behage andre, vil der komme en dag, hvor vi ikke længere vil kunne genkende os selv i spejlet.

 • Det er ingen måde at gå gennem livet på. Nu ved vi naturligvis alle at det er praktisk taget umuligt altid at få, hvad vi ønsker. Det er heller ikke altid passende at sige hvad vi føler eller tænker.
 • Vi er nødt til at være konsekvente, principfaste og respektfulde overfor os selv og andre.
 • For at sameksistere, skal vi være opmærksomme på andres behov, mens vi lytter til vores egne hjerter.
 • Vores indre ro er ikke til forhandling, det samme med vores værdighedHvis vi tillader os selv at tage en bagsæderolle i vores eget liv og tillade andre mennesker at træde over os tæerne, vil vi miste vores selvværd, og det vil alvorligt skade vores selvopfattelse.

Stå fast på dine værdier. Lyt til din indre stemme og vær ikke bange for at sige “Nu er det nok”, når det er nødvendigt.

Mennesker forandrer sig, men ikke natten over. Det er en gradvis proces, der består af mange små trin fremad i retning af vækst og modenhed.


Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.