Ti tegn på, at du dater en narcissist

En narcissistisk partner vil ende med at få dig til at føle dig underlegen. De kan få dig til at føle dig skyldig, underværdsat og nedgjort.
Ti tegn på, at du dater en narcissist

Sidste ændring: 26 august, 2022

Måske er der nogle tegn i dit forhold, som får dig til at føle dig utilpas. Du har dog ikke været i stand til at sætte en finger på, hvad der helt præcis generer dig. Hvis din partner taler for meget om sig selv, og deres problemer og projekter er idealiserede billeder af dem selv, så er det måske, fordi du dater en narcissist.

I denne artikel vil vi dele nogle af advarselstegnene og hvad du skal gøre ved det.

Narcissistisk personlighedsforstyrrelse

Ifølge psykolog, Stephen Johnson, er en narcissist en person, som har “begravet sin sande selvudfoldelse som respons på tidlige skader og erstattet den med et højt udviklet, kompenserende falsk jeg”.

Det traditionelle billede af en narcissist, som er forelseket i sig selv, er ikke det billede, som svarer til den reelle narcissist. I stik modstæning, er narcissisten ikke forelsket i sig selv. De er faktisk dybt såret, har lavt selvværd og gemmer sig under sit idealiserede jeg i stedet for at stå over for virkeligheden.

Det er ikke nemt at håndtere en narcissist. Deres behov for at føle sig overlegen kan faktisk få dem til at nedgøre og underminere andre.

Nedenstående vil vi dele noget af den typiske adfærd for narcissister og hvad du kan gøre ved det… især hvis du dater en narcissist.

Vi anbefaler, at du læser: Verbale overgreb i parforhold

Tegn på, at du dater en narcissist

1. Deres samtaler føles som endeløse monologer

Kvinde diskuterer med mand, da hun dater en narcissist

Narcissister er altid samtalens midtpunkt.

En samtale med en narcissist kan være kedelig og en frustrerende oplevelse. Dette skyldes, at i virkeligheden har en narcissist ikke en “samtale”, men de opretholder en endeløs og kedelig monolog. De har aldrig dialoger, eftersom der ikke er nogen udveksling af idéer og meninger.

Selv hvis du prøver at sige noget, så vil de ikke lade dig deltage. De vil blot afbryde dig med ord såsom “men”, “derfor” eller “fordi”. Dette skyldes, at en narcissist ofte tror på, at de ved alt. Hvis du formår at udtrykke dine meninger, så vil de ignorere dig eller rette på dig.

Af den grund, er der normalt for dig at føle dig frustreret, efter du har prøvet at have en samtale med en narcissist.

2. Alle samtaler handler om dem

Samtaleemnet ender altid med at handle om dem. Selv i samtaler med flere personer, vil en narcissist faktisk altid prøve at dreje samtalen tilbage til dem eller en genstand – eller person – som de ærer eller ønsker. Af den grund, er narcissister personer, som konstant afbryder og overtager det hele uden at respektere andre.

Ikke nok med, at de ikke lytter til andre, men de ignorerer dem blot og monopoliserer alle forsamlinger. Af den årsag, hvis du dater en narcissist, så er det logisk for dig at føle dig nedgjort og underværdsat.

3. De kan godt lide at bryde reglerne

En narcissist har brug for at føle sig anderledes og overlegen. Af den grund, er det gængst for narcissister at nyde at bryde reglerne. For eksempel, kan dette indebære ikke at respektere reglerne i trafikken, tage ting fra arbejdet med hjem osv.

Disse handlinger får dem til at føle, at de er hævet over loven, reglerne og samfundet. De føler sig overlegne og mener, at de kan slippe afsted med alt.

4. Du dater en narcissist, hvis din partner ikke respekterer grænser

Personer peger fingre af kvinde

En narcissist bekymrer sig kun om sine egne behov og respekterer ikke andres.

Eftersom de føler sig overlegne, vil du altid være under dem. Narcissister respekterer eller møder derfor ikke deres partners behov. De er deres eneste prioritet.

Har du nogensinde lånt dem penge, som de ikke har betalt tilbage? Underminerer de dine følelser eller succeser? Afskrækker de dig fra at have sund tid alene og plads til dig selv?

Hvis ja, så er det tegn på, at du dater en narcissist.

 5. Hvis du dater en narcissist, så viser de et falsk billede af sig selv

Dette er det grundlæggende karaktertræk for en narcissist. De kan for eksempel føle, at de skal bruge for meget tid på at pleje sig selv, fordi de skal imponere andre. De giver normalt også sig selv komplimenter foran andre og siger ting såsom “Se, hvor godt det her klæder mig” eller “Jeg er virkelig noget særligt”.

De tror, de skal få andre til at tro, at de er deres beundring værd. I virkeligheden, er de dog dybt usikre personer med lavt selvværd.

6. De tror, de skal være verdens midtpunkt

Ikke nok med, at dine behov er mindre vigtige, men en narcissist forventer også, at du møder deres behov før dine egne. En narcissist mener, at de er den vigtigste i et forhold, hvilket er grunden til, at de vil kræve, at du giver dem opmærksomhed hele tiden, uanset dine egne behov og forpligtelser.

Denne artikel vil måske interessere dig: Sådan lægger du afstand til giftige mennesker

7. De var charmerende til at starte med

Par i sofa taler sammen som et resultat af at date en narcissist

Først er det billede, de viser af sig selv, en meget charmerende person. Deres sande jeg vil dog komme frem med tiden.

De var charmerende, da de prøvede at vinde dit hjerte. Du troede, de var karismatiske, overtalende, charmerende og betænksomme. Som forholdet udviklede sig og interessen i at vinde dit hjerte forsvandt, føltes noget dog forkert.

Narcissisten skal være bedst til alt. De skal derfor også være perfekte. Når de begynder at kede sig, ændrer tingene sig.

8. Hvis du dater en narcissist, får de det til at synes, som om de er en helt eller heltinde

Eftersom de føler sig overlegne, opbygger de et idealiseret billede af sig selv. De viser ofte sig selv som helter eller heltinder, som er ekstremt fremragende og overlegne i forhold til andre.

Af den årsag, kan de oprigtigt tro på, at du ikke er noget værd uden dem.

9. Nogle narcissister gør sig selv til ofre

En god måde for personer med en narcissistisk personlighed at få opmærksomhed på er ved at gøre sig selv til ofre. Dermed vil de få dig til at glemme dine egne behov og fokusere på dem. Dette er deres mål lige fra begyndelsen.

Dette kan dog også ske på et hvert andet tidspunkt. En narcissist kan få dig til at føle dig skyldig over, hvordan du behandler dem, hvis du ikke behandler dem, som de ønsker.

10. De er manipulerende

For narcissister, er andre personer ikke andet end et middel til at imødekomme deres behov. For eksempel, kan de vælge en partner, som er fysisk smuk eller velhavende, blot for at vise dem frem for andre eller for at sikre, at deres behov bliver mødt.

Dette skal du gøre, hvis du dater en narcissist

Hvis du ønsker, at tingene skal ændre sig, så skal du være mere selvhævdende. Det er derfor, du bør:

 • Anerkende, at de har brug for hjælp. Hvis du ønsker at blive i forholdet, så bliver du nødt til at forstå, dybt inde, at narcissister er usikre personer med lavt selvværd.
 • Opmuntre dem til at søge terapi. En narcissistisk personlighedsforstyrrelse er en tilstand, som kan skade en persons livskvalitet seriøst, for slet ikke at tale om personerne omkring dem. God psykologisk terapi er den bedste måde at hjælpe dem med at hele deres sår, som førte til lidelsen til at starte med, og derefter behandle det eller undgå, at det forårsager problemer i fremtiden.
 • Gå til terapi. Foruden at opmuntre dem til at gå til terapi, så bliver du også selv nødt til at søge hjælp, hvis dette er et forhold, du er dedikeret til. I terapi kan du lære, hvordan du bedre kan passe på dig selv i dit forhold.

Desuden skal du:

 • Vise dem, at deres adfærd generer dig. Du bliver nødt til at få dem til at forstå, de ting, der generer dig, såsom ikke at være i stand til at have en samtale med dem, det faktum, at de altid prioriterer sine egne behov over dine, osv. Fortæl dem, at du også er vigtig og har dine egne behov og krav.
 • Forblive positiv. Selv når du forklarer dem, at du også er vigtig, skal du være sikker på, at du ikke lader dem vide, at deres adfærd virkelig rammer dig. Hvis du lader dem vide, at du er virkelig vred, så kan du måske komme til at bekræfte deres overlegenhed, uden at ville det. I stedet skal du forklare disse ting roligt og sætte passende grænser.
 • Forblive fokuseret. Selvom narcissister prøver at få dig til at se, at deres mål er vigtigere, så husk, at du også har dine egne. Lad ikke dig selv blive revet med og glem ikke, at du altid har din egen personlighed, behov, mål og drømme.

Genkender du nogle af disse tegn? Hvis du gør, så skal du handle nu! Uanset om du enten slår op, fordi du ikke har det godt i forholdet, eller du beslutter at blive i det, så glem ikke, at du er lige så vigtig som din partner.

Det kan interessere dig ...
Læs med her, hvis din kæreste forsvinder fra tid til anden
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Læs med her, hvis din kæreste forsvinder fra tid til anden

Hvis din kæreste forsvinder uden grund og kun ringer til dig, når de har lyst til det, er vedkommende sandsynligvis ikke meget interesseret i dig. • American Psychiatric Association. Narcissistic personality disorder. Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders. 5th ed. Arlington, VA: American Psychiatric Publishing. 2013;669-672.
 • NIH.GOV (MEDLINEPLUS). “Trastorno de Personalidad Narcisista”.
 • López-Ibor Aliño, Juan J. & Valdés Miyar, Manuel (dir.) (2002). DSM-IV-TR. Manual diagnóstico y estadístico de los trastornos mentales. Texto revisado. Barcelona: Editorial Masson. ISBN 9788445810873.
 • Millon, Theodore & Davis, Roger D. Trastornos de la personalidad. Más allá del DSM-IV. Primera edición 1998. Reimpresiones 1999 (2), 2000, 2003, 2004. Barcelona: Editorial Masson. ISBN 9788445805183.
 • Grossman, Seth Millon, Carrie Meagher, Sarah, Ramnath, Rowena. Trastornos de la personalidad en la vida moderna. Primera edición 2001, segunda edición 2006. Barcelona: Editorial Masson & Elsevier. ISBN 9788445815380.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.