Skyldfølelser? Lad ikke andre få dig til at føle dig skyldig

Du er den eneste person, som har ret til at give dig selv skyldfølelser - så lær at sætte dine grænser ved andres påvirkning.
Skyldfølelser? Lad ikke andre få dig til at føle dig skyldig

Sidste ændring: 26 august, 2022

Hvis nogen får dig til at have skyldfølelser over at foretage dig det du elsker, pas på! Du kunne have med en person, der ønsker at manipulere dig til deres egen fordel.

At få andre til at have skyldfølelser, er en af ​​de nemmeste måder at få sin vilje på. Skyld har enorm magt og kan bruges både til din fordel samt og imod dig.

Skyld er den følelse, der får dig til at tro, at du har gjort noget galt; at du ikke har gjort hvad der forventes af dig, og du skal rette det på en eller anden måde.

Nogle gange ydmyger det dig og får dig til at bede om tilgivelse. Andre gange får det dig til at opføre dig på en måde, som er til fordel på en andens bekostning.  Men … hvad hvis det hele er en fælde?

Typer af behandling som giver dig skyldfølelser

skyldfølelser og marionettraade

Når du konfronteres med en manipulerende person, kan de få dig til at føle sig skyldig i, det du foretager dig.  Men sandsynligvis har de ingen gyldig grund til at få dig til at føle den måde.

En manipulerende person i et forhold få dig til at føle dig dårlig tilpas over at du bruger tid sammen med dine andre venner.

Dette giver dem mulighed for at prøve at styre dig og det ender med at de behandler personener i parhold, som en marionetdukke.

At lade en anden manipulere dig kan få dig til at føle dig dårlig, og når det er en konstant handling over lang tid, så kan det skade dit selvværd.

Læs også: Selvværd: nøglen til lykke

Du vil måske ikke indrømme, at andre mennesker – uanset om det er en partner, et familiemedlem eller en ven – kan få dig til at tvivle på,  om du laver det rette, også endda hvis det er noget som du kan lide.

Hvis du vil gøre noget, og andre gør får dig til at føle dig utilpas over det, er det vigtigt at reflektere over, hvad du bør prioritere og hvad du ikke bør acceptere.

Andre mennesker har ikke altid ret

Traek graensen

Det største problem med ikke at stille spørgsmålstegn ved hvorfor andre opfordrer dig til at stoppe med at gøre noget, fordi de mener, at det er forkert, er at det kan få dig til at føle dig skyldig, og at du skal hele tiden forklare og retfærdiggøre hvorfor du gør som du gør.

Hvorfor gør du det her? Fordi du har den dårlige vane, at være afhængig af andres godkendelse og deres meninger: Frem for alt hvordan folk omkring dig får dig til at føle og bestræbning efter validering.

Hvis din partner får dig til at føle dig skyldig, fordi du er ude med dine venner, så vil du stoppe med at gøre det, selvom det gør ondt. Personen, som er dig tættests mening, vedrørende dine handlinger betyder mere end din egen.

Dette er dette noget du skal genkende og overvinde. I hvert forhold er det vigtigt at vide, hvordan man sætter grænser og identificerer, hvad det er, som du nægter at tolerere.

Læs: Vaner for et godt forhold

Stol på dig selv

selvsikkerhed

Det er vigtigt at være klar over, at ingen har ret til at få dig til at give dig skyldfølelser.  Du skal kunne foretage det som du godt kan lide at foretage dig.

Der er mange mennesker, der har tendens til at misbruge andre.

Det er op til dig at forhindre det i at ske ved at indføre grænser og være opmærksom på, at de beslutninger du laver ikke er i hænderne på andre, men i dine egne.

Det er afgørende at begynde at stole på dig selv og lade din egen intuition guide dig. Lær hvordan du skruer ned for volumenet af alle de andre stemmer som er rundt om dig på ydersiden.

Hvad du vil foretage dig, er noget som betyder noget for dig. Hvad der gør dig glad, er hvad, der tæller. Du behøver ikke at tilfredsstille andre og deres ønsker.  Du skal heller ikke spekulere på hvad de synes om dig er rigtigt eller forkert.

Den eneste person, der betyder noget, er dig.  Det faktum, at du skal foretage dig, hvad du vil, når du vil det.

Før du tager afsted, må du ikke gå glip af: Er dit forhold over det hele?

Du er ikke længere et lille barn til gavn for magtfulde forældre, der fortæller dig hvad du skal gøre.

Du er voksen med magt til at træffe dine egne beslutninger, fri til at gøre hvad du vil, selvom andre mennesker dømmer dig eller ikke er enige.

Lad dem ikke bremse dig ved at frembringe unfair skyldfølelser.


Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.