Hvad er bursitis, og hvordan behandles det?

Vidste du, at en risikofaktor for bursitis kan være et slagtilfælde eller manglende korrekt udstrækning før sport? Få mere at vide om årsagerne i følgende artikel.
Hvad er bursitis, og hvordan behandles det?
Diego Pereira

Bedømt og godkendt af læge Diego Pereira.

Sidste ændring: 14 november, 2022

Bursitis er betændelse, der opstår i slimsækken, et dæmpende område mellem sener, knogler og muskler.

Når det opstår, vil denne lidelse hindre bevægelsen af disse områder og kan forårsage betydelige smerter. Det vil være vigtigt at konsultere en læge.

Selv om denne tilstand normalt påvirker mennesker med visse typer job (især dem, der kræver gentagne bevægelser), kan den også forekomme hos andre mennesker.

Vil du vide mere om denne tilstand? Her i artiklen tager vi et kig på de vigtigste årsager og behandling af den. Læs med!

Årsager og symptomer på slimsækbetændelse

Mand med bursitis tager sig til knæet

Som nævnt er slimsække poser fyldt med synovialvæske. De er placeret i leddenes gnidningsområder, og deres funktion er at forhindre friktion mellem muskler, knogler og led under bevægelse.

Selv om der findes ca. 150 slimsække i kroppen, er betændelse hyppigere i:

 • Hofter.
 • Skuldre.
 • Albuer.
 • Håndled.
 • Hæle.
 • Knæ.
 • Tæer.

Oprindelsen af denne tilstand er stadig ukendt, men som foreslået af U.S. National Library of Medicine kan den skyldes flere årsager.

Ud over en overbelastning kan bursitis også forekomme på grund af fedme, efter at have lidt et traume (fra et fald, slag eller en ulykke), som følge af en infektion eller som følge af inflammatoriske sygdomme som f.eks. reumatoid arthritis.

Du er måske interesseret i: Sådan lindres symptomer på leddegigt

Typer af bursitis

Bursitis kan inddeles i tre typer, alt efter graden af udbredelse over tid. Disse er som følger:

1. Akut

Akut bursitis rammer et led, og området bliver rødt ved berøring. Som nævnt kan det være en følge af en overbelastning, et traume eller gigt.

2. Kronisk

Mand tager sig til sin ømme skulder

Hvis en person med akut bursitis ikke behandles, kan det blive et kronisk problem. På grund af dette er det er vigtigt at konsultere en specialist, så snart de første symptomer viser sig.

3. Trochanterisk bursitis: Den alvorligste type

Person med hoftesmerter

Trochanterisk bursitis er en af de mest invaliderende, der findes. Den opstår normalt hos ældre mennesker ved et fald eller slag eller ved svækkelse af slimsækken med tiden.

IfølgeDr. Duque fra Hospital de La Princesa (Madrid), ville ikke-kirurgisk behandling være den første mulighed for at forbedre symptomerne og undgå mere alvorlige problemer. Lægen kan anbefale:

 • Indsprøjtning af glukokortikoider og lokale smertestillende midler.
 • Undgå aktiviteter, der forværrer situationen.
 • Brugen af antiinflammatoriske lægemidler som ibuprofen.
 • Brug af en stok eller krykker i en periode.
 • Fysioterapi for at øge fleksibilitet og styrke i hoften.

Hvis lægen skulle anbefale en operation (dette er meget sjældent), er den mest almindelige teknik fjernelse af slimsækken ved hjælp af en artroskopi. Herefter bør der foretages genoptræning i flere uger med masser af hvile.

Hvordan kan man forebygge slimsækbetændelse?

Der findes ingen helt effektiv måde at forebygge denne tilstand på. Men da denne betændelse undertiden skyldes ledbevægelser, bør man være forsigtig med visse vaner.

Nogle måder at reducere risikoen på, som foreslået af Mayo Clinic , er følgende:

 • Anvendelse af varme mod smerterne.
 • Udstrækning af musklerne ved afslutningen af fysisk aktivitet.
 • At holde pauser, når man udfører gentagne opgaver.
 • Beskyttelse af området med en knæ- eller albuebeskytter (specielle puder).
 • Brug begge hænder til at holde tungt værktøj.
 • Ikke at sidde ned i lang tid.
 • At tabe sig for ikke at overbelaste knæene.
 • At opretholde en korrekt kropsholdning.
 • Begynde nye aktiviteter eller øvelser.
 • Placering af is på det berørte område.

Det skal dog huskes, at sygdommen i nogle tilfælde kan opstå af årsager, der ikke direkte afhænger af den berørte person og personens livsstil. I sådanne tilfælde er forebyggende foranstaltninger utilstrækkelige.

Sådan behandler du bursitis

Hvis du lider af bursitis i de øvre lemmer (skuldre, hofter, håndled osv.) kan nogle øvelser hjælpe med at reducere smerten og øge bevægeligheden og styrken i det berørte led.

Disse bør udføres under tilsyn af en fysioterapeut og aldrig på egen hånd, da det kan forværre tilstanden.

Det er vigtigt at følge lægens anbefalinger

Det er vigtigt at følge alle de retningslinjer, som lægen og fysioterapeuten har fastsat. I tilfælde af kronisk bursitis kan det også være en fordel at konsultere en psykolog, da tilstanden er ret invaliderende.

Det er muligt at bevare en god livskvalitet i disse tilfælde, så længe patienten får psykologisk hjælp til at forbedre sin tankegang.

Det kan interessere dig ...
Alt du behøver at vide om bursitis
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Alt du behøver at vide om bursitis

Menneskekroppen er meget tilbøjelig til lokaliserede betændelser, der kan relateres til mange faktorer. Her er alt du behøver at vide om bursitis!


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.