Tips til naturligt at lindre symptomer på senebetændelse

Senebetændelse kan sætte en stopper for dine fysiske aktiviteter. Men der findes naturlige midler mod dette generende sundhedsproblem!
Tips til naturligt at lindre symptomer på senebetændelse
Valeria Sabater

Skrevet og kontrolleret af psykolog Valeria Sabater.

Sidste ændring: 28 marts, 2023

Senebetændelse viser sig primært som betændelse eller hævelse af senerne, som er de fibrøse strukturer i vores krop, der forbinder muskler med knogler. I denne artikel giver vi dig nogle tips til, hvordan du kan lindre smerter og problemer i forbindelse med symptomer på senebetændelse.

Dette problem kan i høj grad hæmme vores daglige aktivitet. Selv om det for det meste er forbundet med en skade eller overbelastning, har det også en tendens til at udvikle sig, når man bliver ældre. Senerne mister deres oprindelige elasticitet, og der opstår degenerationer, også kaldet “tendinose”. Håndtering af senebetændelse behøver ikke at være kompliceret.

Hvor opstår senebetændelse?

Der er så mange grundlæggende strukturer i vores krop, som opfylder den vigtige funktion at forbinde muskler med knogler, og senebetændelse kan opstå i alle disse strukturer. Det skal dog bemærkes, at denne lidelse normalt forekommer i følgende områder:

 • Albue.
 • Hæl (akillessenebetændelse).
 • Håndled.
 • Skuldre.

Hvad er årsagerne?

Illustration af senebetændelse
 • Slag eller skader, der direkte påvirker senen.
 • Mindre skader, som så gentagne gange følges op af en bestemt anstrengende aktivitet, hvilket i sidste ende forårsager en større skade.
 • Overdreven anstrengelse af en bestemt del af vores krop i en sådan grad, at den lider af overbelastning.
 • Visse infektioner.
 • Reumatiske sygdomme.
 • Aldring, hvor senen ikke længere har den nødvendige elasticitet.

Symptomer på senebetændelse

 • Smerter og betændelse i det berørte område, især når du forsøger at strække det.
 • Overdreven smerte om natten.
 • Til tider kan denne smerte forveksles med en forstuvning eller et knoglebrud.

Det er altid op til din læge at afgøre den præcise diagnose og det bedste behandlingsforløb. Der findes specifikke tests til at fastslå, om du har senebetændelse.

Alligevel er det altid godt at vide, hvordan man kan forebygge visse sygdomme eller skader, som senere kan ende med at påvirke vores livskvalitet negativt. I det følgende afsnit tilbyder vi dig nogle enkle midler til at hjælpe dig med at håndtere senebetændelse.

Disse teknikker kan give lindring af smerten, og der er også nogle måder at give din krop bedre næring med det formål at holde senerne stærke og elastiske og hjælpe dig med bedre at klare denne generende lidelse.

Få mere at vide om at finde lindring: Sådan laver du gelatinemidler til at berolige ledsmerter

Sådan lindrer du symptomer på senebetændelse topisk

Kvinde med skinne til at lindre symptomer på senebetændelse

1. Hvil den berørte kropsdel

Det er vigtigt at immobilisere den betændte del af kroppen – hvad enten det er skulderen, håndleddet eller hælen – i et par dage, så bevægelse ikke forstyrrer den skadede sene.

Nogle gange kan lægen anvende en skinne, men det er ikke nødvendigt, hvis du kan blive ved med at hvile den og afholde dig fra at dyrke aktiviteter, der kan forårsage mere skade.

2. Påfør varme og kulde for at behandle symptomer på senebetændelse

Isposer er gode til at reducere betændelse – skift mellem is og varme omslag (uden at brænde det berørte område).

Du kan også lave kamillete og påføre en forbinding vædet med væsken på det berørte område. Det er meget gavnligt til at lindre betændelse.

Hvordan kan du udnytte temperaturen til helbredende formål? Varme og kulde: Væsentlig for sportsskader

3. Aloe vera

Aloe er et fremragende regenererende middel, der lindrer betændelse og er perfekt til disse typer skader.

Tag to eller tre stængler af planten, uddrag gelen, og bland den med lidt varmt vand, indtil du får en slags varm puré. Lav et omslag med blandingen og påfør det på det område, hvor du har senebetændelse.

4. Salt- og eddikebade

Varm vand op, og læg det i en beholder med groft salt og 2,5 dl eddike, og læg det berørte område i blød i det i 15-20 minutter. Du kan gentage dette tre gange om dagen. Lidt efter lidt vil du se en forbedring.

5. Massage med alkohol og rosmarin

Rosmarin er fremragende til at lindre betændelse, ligesom det er et antireumatisk, antiseptisk, hjertebeskyttende osv.

Du kan lave en tonic med 25 gram rosmarin blandet med 2,5 dl ethylalkohol, og kom blandingen i en mørk flaske med lufttæt forsegling.

Lad det trække i en uge, og si derefter væsken. Dette vil give dig en fremragende tonic til at massere det berørte område. Det er enkelt.

Sådan lindrer du symptomer på senebetændelse indefra

Pilebark

Pilebark virker som aspirin. Du kan tage to gram af den tørrede bark i en infusion med et glas vand. En kop om dagen er tilstrækkeligt (du må ikke tage pilebark, hvis du er allergisk over for aspirin).

Purpursolhat til behandling af symptomer på senebetændelse

Purpursolhat er et stærkt antiinflammatorisk middel, der er meget velegnet til at hjælpe ved muskel- og seneskader. Det kan også tages i en infusion. Kom en spiseskefuld af den tørrede urt i et glas vand (op til 2 glas om dagen).

Fødevarer, der er rige på magnesium og silicium

Magnesium og silicium er fremragende hjælpemidler til regenerering af muskler og sener. De kan findes i mandler, soja, spinat, salat, asparges og meget mere.

Ananas

Som det sidste er ananas en fantastisk frugt til at lindre smerter ved senebetændelse og forebygge betændelse i senerne. Det er almindeligt brugt af atleter til at forebygge skader og lindre muskelsmerter.

Af denne grund vil det være meget fordelagtigt at indføre det i dine salater. Hvis det er muligt, så prøv at blande det med papaya – denne kombination vil hjælpe dig med at lindre gener og komplikationer forbundet med senebetændelse, så du kan vende tilbage til din daglige rutine!


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.