Hvad er cirkulerende tøj, og hvorfor er det moderne?

Er du en af de personer, som køber tøj hver sæson? Vi vil fortælle dig om, hvad det indebærer at tage del i denne hurtige cirkulering af mode, og hvordan du kan begynde at anvende cirkulerende tøj, som er et bæredygtigt og miljøvenligt alternativ.
Hvad er cirkulerende tøj, og hvorfor er det moderne?

Sidste ændring: 26 august, 2022

For at finde ud af, hvad cirkulerende tøj er, så lad os først se på, hvordan modeindustrien altid har fungeret.

Produktionen af det meste af det tøj, vi har i vores skabe, er langt fra miljøvenligt.  Produktionen af det involverer udvinding og dumping af ikke-vedvarende ressourcer i produktionskredsløb, som vil resultere i en beklædningsgenstand, der vil blive brugt en enkelt sæson og derefter blive smidt ud.

Det er det, vi kalder hurtig mode, som er en model for voldsomt forbrug af tøj, der ikke altid er nødvendigt. Det er beklædningsgenstande, som kun kan bruges til modeshows i en kort periode og som vil stoppe med at blive brugt, længe for de stopper med at være brugbare.

Ifølge nogle studier bliver 80 millioner beklædningsgenstande solgt hvert år alene i Spanien, mens en enkelt spanioler smider over 7 kg tøj ud i den samme periode. På grund af disse tal – der er endnu mere alarmerende, hvis vi overvejer alle landene i verden – er det såkaldte cirkulerende tøj dukket op.

Det er et bærdedygtigt forslag, der søger at gentænke den nuværende og fremtidige mode og hele tekstilindustrien.

Hvad består det af? Hvad er dets fordele? I denne artikel vil vi fortælle dig alt, hvad du skal vide.

Hvad er cirkulerende tøj, og hvad er det kendetegnet ved?

Cirkulerende tøj er en del af et meget mere ambitiøst og vidtrækkende projekt, vi kender som “cirkulerende økonomi”. Ellen Macarthur Foundation er en organisation, der støtter denne model for alternativ bæredygtig økonomi, som får flere og flere følgere.

Det er baseret på social lighed, eliminering af affald og forurening, bæredygtigt brug af produkter såsom ikke at smide dem ud og “gendannelsen af naturlige systemer”, som deres hjemmeside forklarer.

Forudsætningen er at holde produkter i omløb så længe som muligt ved at implementere konceptet om at reducere og genbruge.

I tilfælde af cirkulerende tøj taler vi om at holde beklædningsgenstande aktive, så længe de kan bruges til noget. På den måde kan de vende tilbage til miljøet uden at forurene det, når vi er færdige med at bruge dem.

På samme tid fremmer det anvendelsen af bæredygtige materialer uden at forårsage skade på forskellige økosystemer.

For at gøre dette er der fem primære faktorer:

 1. Materialer, der kan genbruges.
 2. Vedvarende energi.
 3. Kontrol af kulstof.
 4. Kontrol af vandressourcer.
 5. Social lighed.

Som det sidste opfordrer det til at genbruge og få rå materialer fra beklædningsgenstande, som vi ikke længere bruger. Med dette opnår vi produktionen af andre produkter. Derudover forårsager det affald, vi producerer, ikke skade på miljøet.

Kvinde med cirkulerende tøj og symaskine

Måske denne artikel også vil interessere dig: Plastik, den tavse dræber

Hvad er fordelene ved cirkulerende tøj?

Vi ønsker at understrege nogle fordele ved at bevæge sig ind i verden af cirkulerende tøj. Uanset om det er økonomisk, socialt eller personligt forårsager de alle et positivt bidrag til økosystemernes tilstand.

Vi får beklædningsgenstande af bedre kvalitet

For at en beklædningsgenstand kan være en del af cirkulerende tøj, skal det designes, udvikles og produceres til at holde længere tid end konventionelle beklædningsgenstande.

Til dette skal vi først og fremmest tage de rå materialer og produktionsprocesserne med i overvejelserne. Med andre ord er det beklædningsgenstande af exceptionel kvalitet.

Cirkulerende tøj: Vi bidrager til bæredygtig produktion

Selv når materialerne, der bruges, er naturlige, må bearbejdningen af dem ikke producere forurening. De skal også kunne genbruges uden at forårsage skade på miljøet.

Eksempler på disse processer og materialer er økologisk bomuld, vedvarende energi og så videre. Når vi køber en beklædningsgenstand med disse karaktertræk, investerer vi i miljøets fremtid.

Vi kan alle være en del af cirkulerende tøj og gøre et bidrag til bæredygtig mode.

Vi reducerer forurening

Det er ikke kun, fordi vi ikke smider tøj væk, som vi ikke længere bruger, men også fordi disse beklædningsgenstande er lavet baseret på miljøvenlige metoder, som vi allerede har nævnt ovenstående.

Hvordan kan jeg bidrage?

Alle kan bidrage til dette formål i større eller mindre grad. Selvom det er sandt, at mange ikke ville være i stand til at få råd til udgifterne ved at købe beklædningsgenstande lavet ud fra parametrene for cirkulerende tøj, er der andre måder at samarbejde på.

For eksempel kan man se på de følgende forslag.

Kreativt genbrug

Det er et forslag, hvor vi genbruger tøj ved at give det ekstra værdi. For eksempel kan man bruge brodering, print eller blonder, som ændrer dets udseende fuldstændig.

I dette punkt inkluderer vi også handlingen med at ændre en beklædningsgenstand. Det er for eksempel ved at gøre en kjole til et to-delt sæt eller et par jeans til en nederdel. Fantasi og kreativitet er uden grænser i dette tilfælde!

Vi anbefaler, at du også læser denne artikel: Du kan genbruge syltetøjsglas og organisere badeværelset

Køb som en investering og ikke ud fra modetendenser

Hvis vi har mulighed for at købe en af disse beklædningsgenstande, må vi se på det som en langsigtet investering og ikke som et køb til en enkelt sæson, som vi senere vil smide ud.

Donér det tøj, du ikke længere bruger

Når sæsonen skifter, kan man tage ubrugt tøj og donere det til velgørenhed. Det skal selvfølgelig være i god stand, så andre personer kan bære det i et stykke tid. Mange personer vil være glade for at modtage brugt tøj.

Cirkulerende tøj lægges sammen og pakkes i en kasse

Sælg det videre på loppemarkeder

Det er en af de mest populære måder at deltage i kredsløbet af cirkulerende tøj på. Det eneste, du skal gøre, er at besøge markeder for brugte ting og tage dit tøj med for at sælge det eller bytte det til andet med de samme karaktertræk.

Du kan også sælge det online på platforme såsom Facebook. Det er sjovt, nemt og en god måde at give tøj et nyt liv på! Denne handling med køb og salg kan faktisk være meget indbringende.

Cirkulerende tøj: En livsstil

I 2014 dukkede dette koncept op fra Anna Brismar, konsulent for virksomheden, Green Strategy, da hun organiserede en begivenhed for bæredygtig mode. Siden da er iværksættere samt producenter og forbrugere blevet opfordret til at tage del i mode, der er bedre for vores jord.

Cirkulerende tøj bør ikke blot være en modetendens, men en udfordring og livsfilosofi. Hvis vi alle følger det, vil vi hjælpe planeten.

Er du klar på det?

Det kan interessere dig ...
Opdag de nye modetendenser for badedragter
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Opdag de nye modetendenser for badedragter

I 2018 er en trend, der vil markere denne sommer, når det kommer til badedragter, utvivlsomt nostalgien overfor ​​halvfemserne.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Chae, Y., & Hinestroza, J. (2020). Building Circular Economy for Smart Textiles, Smart Clothing, and Future Wearables. Materials Circular Economy2(1), 1-4.
 • Cattermole, A. (2018). How the circular economy is changing fashion. AATCC Review18(2), 37-42.
 • Haverhals, L. M. (2021). Natural Recycled Super–Fibers: An Overview of a New Innovation to Recycle Cotton. Sustainable Textile and Fashion Value Chains, 23-34.
 • Gómez Fernández, R. (2019). Waste en moda: comprometidos con el medio ambiente.
 • Beltrán, B. (2019). Economía Circular, ¿ una nueva moda, o una necesidad?. Calidad: Revista mensual de la Asociación Española para la Calidad, (1), 1.
 • Pastor Inchauspe, I. (2018). La sostenibilidad de la cadena de suministro de la industria textil. Hacia una teoría de aproximación a la economía circular en el sector de la moda.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.