Hvad er en bæredygtig kost egentlig?

En bæredygtig kost er en kostmodel, som handler om mere end sundhed. Læs med her for at opdage de grundlæggende dele af det, og hvorfor eksperter anbefaler det!
Hvad er en bæredygtig kost egentlig?
Saúl Sánchez Arias

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Saúl Sánchez Arias.

Sidste ændring: 11 december, 2022

Har du nogensinde hørt om begrebet “bæredygtig kost”?

Miljøforurening er et meget foruroligende globalt problem. Gasemissioner og affaldsprodukter kan betinge overlevelsen for mennesket som en art i de kommende årtier. Af den grund bliver en række foranstaltninger sat i værk. Nogle af dem er forbundet med vores kost.

I denne artikel vil vi tale om en bæredygtig kost. Udover at sikre ordentlig kropsfunktion, tager den også hensyn til fødevarernes oprindelse og den miljømæssige indvirkning af produktionen af det.

Ønsker du at vide mere? Læs med her!

Bæredygtig kost: En respektfuld kostmodel

For det første er et af de primære mål for en bæredygtig kost, som beskrevet i en artikel udgivet i tidsskriftet The Proceedings of the Nutrition Societyat mindske et økologiske aftryk fra mennesker på planeten. Dette består af at bruge mindre energi og kemikalier til husdyr og landbrug.

Derudover taler det for at købe lokale fødevarer, hvilket mindsker udgifterne til brændstof til international transport. Ved at følge en række meget grundlæggende vejledninger, kan vi betydeligt mindske gasemissioner.

På den anden side prioriterer denne kostmodel indtag af produkter af vegetabilsk oprindelse. Deres fornyelsesrate er trods alt højere end den hos fødevarer af animalsk oprindelse. Det påvirker derfor ikke indvirkningen på naturens fødekæder så meget at indtage dem.

På den måde kan vi også hjælpe med at undgå udryddelse af arter, som bliver udsat for overforbrug, og overudnyttelse af ressourcer.

Lokale grøntsager kan være en del af en bæredygtig kost

Bæredygtig og sundhed

Du må dog ikke tro, at en bæredygtig kost kun tager sig af miljøet. Faktisk har en bæredygtig kost også et utal af sundhedsmæssige fordele.

Indtag af frugter og grøntsager er forbundet med forbedrede metaboliske funktioner. En anmeldelse af studier udgivet i 2017 forbandt faktisk indtag af grøntsagsprodukter positivt med reducering i risikoen for at udvikle hjertekarsygdomme.

Dette er blandt andet på grund af forsyningen af flavonoider fra frugter og grøntsager. Flavonoider er antioxidante og antiinflammatoriske komponenter, som findes i naturen i små proportioner.

Flavonoider er faktisk ofte pigmenter, som er ansvarlige for at give fødevarer deres farve. Ifølge forskning samlet i Journal of Medicinal Food er de i stand til at reducere risikoen for at udvikle neurologiske sygdomme såsom Parkinsons.

Måske du også vil være interesseret i at læse: Sådan laver du miljøvenligt vaskemiddel af borax og natron

Færre forarbejdede fødevarer, en bæredygtig kost

Som vi har set, forsvarer en bæredygtig kost indtaget af lokale produkter med en lav grad af industriel forarbejdning. Dette begrænser indtaget af fødevarer, som har været udsat for en længere forarbejdning, der indebærer et højt forbrug af energi.

Disse ultraforarbejdede processer er også ansvarlige for udviklingen af mange komplekse sygdomme. For eksempel er der diabetes. Denne endemiske sygdom er forbundet med regelmæssigt indtag af søde fødevarer rige på tilsat sukker.

En systemisk anmeldelse fra 2017 viser faktisk, at regelmæssigt indtag af disse fødevarer påvirker det metaboliske helbred.

Dit stofskifte er dog ikke den eneste del af kroppen, som vil drage nytte af denne ændring i din kost. Dit hjertekarsystem vil også takke dig. Det skyldes, at det mindsker risikoen for hjerteproblemer at spise grøntsager.

Denne begrænsning af ultraforarbejdede fødevarer er også i stand til at udøve denne effekt. Eksperter siger, at fødevarer rige på transfedt er primært ansvarlige for den systemiske inflammation, som forårsager åreforkalkning, som har negative konsekvenser for blodomløbet.

Friske frugter

Denne artikel vil måske interessere dig: 9 tegn på du er fyldt med toksiner du bør kende til

En bæredygtig kost forbedrer den lokale økonomi

Som det sidste er det vigtigt også at understrege, at en bæredygtig kost er gavnlig for den lokale økonomi. Indtag af lokale produkter øger faktisk indtægten hos små producenter.

På den måde bliver tilstedeværelsen af multinationale virksomheder, som er ansvarlige for dårlige arbejdsvilkår og løn, reduceret. Bæredygtig kost forbedrer derfor ikke kun helbredet og respekterer milljøet, men den er også i stand til at hjælpe husdyr og landmænd.

Hold dig til denne sunde, respektfulde og bæredygtige kost

Nu hvor du ved, hvad en bæredygtig kost består af, og hvad dens fordele er, så bør du overveje at prøve den. Det er ikke kun godt for dit helbred, men det respekterer også miljøet og mange ansattes rettigheder.

Overordnet set vil denne kostmodel hjælpe med at forebygge ulighed og udryddelse af dyrearter. Hvis det ikke var nok, så kan det også mindske risikoen for at udvikle komplekse lidelser forbundet med en usund kost.

Kort sagt bør du, næste gang du skal handle, vælge en lokal butik frem for en stor kæde.  Tjek også fødevareetiketter for at få mere information om metoden til at producere fødevaren.

Øg dit indtag af lokale og økologiske grøntsager!


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Aune D., Giovannucci E., Boffetta P., Fadness LT., et al., Fruit and vegetable intake and the risk of cardiovascular disease, total cancer and all cause mortality a systematic review and dose response meta analysis of prospective studies. Int J Epidemiol, 2017. 46 (3): 1029-1056.
  • Jung UJ., Kim SR., Beneficial effects of flavonoids against parkinson’s disease. J Med Food, 2018. 21 (5): 421-432.
  • Schwingshackl L., Hoffman G., Lampousi AM., Knuppel S., et al., Food groups and risk of type 2 diabetes mellitus: a systematic review and meta analysis of prospective studies. Eur J Epidemiol, 2017. 32 (5): 363-375.
  • Valenzuela CA., Baker EJ., MIles EA., Calder PC., Eighteen carbon trans fatty acids and inflammation in the context of atherosclerosis. Prog Lipid Res, 2019.
  • Lang T., Mason P., Sustainable diet policy development: implications of multi criteria and other approaches, 2008-2017. Proc Nutr Soc, 2018. 77 (3): 331-346.
  • Serra-Majem, L. “Nutrición comunitaria y sostenibilidad: concepto y evidencias.” Revista Espanola de Nutrición Comunitaria 16.1 (2010): 35-40.
  • Serra-Majem, Lluis, and Adriana Ortiz-Andrellucchi. “La dieta mediterránea como ejemplo de una alimentación y nutrición sostenibles: enfoque multidisciplinar.” Nutrición hospitalaria 35.4 (2018): 96-101.
  • Campos Muñoz, Jesulin. “Hipótesis dieta-corazón?: A propósito del “Minnesota Coronary Experiment.” Revista Medica Herediana 28.2 (2017): 134-135.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.