Hvad er cocona, og hvad er de sundhedsmæssige fordele?

Cocona er en frugt, der er anerkendt for sin næringsværdi og sine sundhedsmæssige fordele. I denne artikel vil vi fortælle dig, hvad den bruges til.
Hvad er cocona, og hvad er de sundhedsmæssige fordele?
Maria Patricia Pinero Corredor

Bedømt og godkendt af ernæringsekspert Maria Patricia Pinero Corredor.

Skrevet af Editorial Team

Sidste ændring: 11 juni, 2023

Hvad er cocona med det videnskabelige navn Solanum sessiliflorum? Det er en tropisk busk, der stammer fra Sydamerika i Andesregionen, som omfatter lande som Peru, Ecuador og Colombia. Den tilhører natskygge-familien, som også omfatter tomater, auberginer og kartofler.

I tempererede klimaer dyrker nogle den som en indendørs prydplante, men den er primært værdsat for frugtens egenskaber, som er rig på antioxidanter, kostfibre, vitaminer og mineraler. Vil du vide mere om den? Vi fortæller dig om dens sundhedsmæssige fordele.

Hvad er cocona, og hvad er dens kendetegn?

Cocona (Solanum sessiliflorum) er også kendt som ubiu (Brasilien), tupiro eller topiro (Venezuela) og coconilla eller lulo (Colombia). Det er en flerårig urteagtig busk, der vokser i Sydamerika, især i Andesregionen og Amazonas.

Planten kan blive en til to meter høj. Den har modne stængler og kviste med ens karakteristika. Desuden er dens ovale blade glatte på oversiden og med årer på undersiden. De varierer i størrelse fra 25 til 45 centimeter lange og 20 til 39 centimeter brede.

Den har ekstraxillære blomsterstande, hvis størrelse varierer fra 3 til 10 centimeter lange. Dens blomster ligner kartoflens, men er større i størrelsen.

Den har en frugt, der kan være næsten kugleformet eller ægformet. Dens farve varierer mellem gul, orange og rødlig. Den kan være 4 til 12 centimeter bred og 3 til 6 centimeter lang. Den vejer også mellem 24 og 250 gram.

Af hele planten er frugterne den mest anvendte del til kulinariske og medicinske formål. Vi fortæller dig, hvilke næringsstoffer de indeholder, og hvad de bruges til.

Cocona-planten
Solanum sessiliflorum.

Ernæringsoplysninger om cocona

Frugterne af cocona består hovedsageligt af vand (op til 90%). Derudover giver de interessante bidrag af kulhydrater, kostfibre og nogle essentielle mineraler, såsom calcium og jern.

I en analyse af fem økotyper af cocona – delt af MDP-encyklopædi– blev det anslået, at hver 100 gram af frugten giver 3,12 til 4,24 gram kulhydrater og 1,8 til 1,93 gram fibre.

Hvad angår mineraler, blev følgende værdier observeret:

 • Kalium: Mellem 570,83 og 2382,24 milligram.
 • Natrium: Mellem 3,25 og 6,87 milligram.
 • Calcium: Mellem 17,85 og 70,07 milligram.
 • Jern: Mellem 52 og 71 milligram.

På den anden side hævder en fysisk-kemisk analyse offentliggjort i Journal of Food Composition and Analysis, at proteinindholdet i cocona er 0,88 gram (hvis man medregner frugtkød, kerner og skræl). Lipiderne varierede fra 0,3 til 2,23 %. Mængden af fibre var 3,72 gram, da mængden af samlede fibre i frugtkødet og skrællen blev vurderet.

Andre næringsværdier, der blev gennemgået i dette dokument, var følgende:

 • Energiværdi: 29,18 kcal pr. 100 gram frugtkød og 29,24 kcal pr. 100 gram skræl.
 • Samlet kulhydratindhold i frugtkødet: 5,92 gram pr. 100 gram. Af disse svarer 62,16% til fibre, 37,66% til total stivelse og 0,23% til sukkerarter.
 • Fruktose: 5,3 mg/100 g.
 • Sukrose: 1,4 mg/100 g.
 • Glukose: 7,4 mg/100 g.
 • Ascorbinsyre (C-vitamin): 19,55 mg/100 g.
 • β-caroten: 5,1 μg/g.
 • Lycopen: 31 μg/g.
 • Jern: 4,78 % af det daglige behov.

Andre vigtige sporstoffer, såsom kobber, krom og selen, blev fundet i frugtkødet, men især i skrællen. Også kalium, magnesium og fosfor.

En artikel fra FN’s Fødevare- og Landbrugsorganisation (FAO) tilføjer, at cocona også indeholder vitamin B1 (thiamin), vitamin B2 (riboflavin) og vitamin B5 (niacin).

Kilde til antioxidanter

Indholdet af antioxidanter i cocona bør fremhæves, da de forklarer mange af dens sundhedsmæssige egenskaber. En undersøgelse delt gennem Frontiers in Nutrition beskriver, at denne frugt er rig på lycopen og har højere niveauer af betacaroten sammenlignet med tomater.

Hvad er cocona: Sundhedsmæssige fordele

På grund af sit indhold af næringsstoffer og bioaktive forbindelser er cocona forbundet med flere positive sundhedseffekter. Men ligesom andre fødevarer opnår man fordelene, når den indgår i en sund kost. Lad os se på dem.

Understøtter fordøjelsessundheden

Der er ingen kliniske undersøgelser, der forbinder indtagelse af cocona med fordøjelsessundhed. På trods af dette tyder anekdotiske beviser på, at det er en fødevare, der forbedrer fordøjelsen og forebygger forstoppelse. Det skyldes i høj grad indholdet af vand og fibre, som er to nøgleelementer i fordøjelsesprocessen.

Emma Slattery, klinisk diætist ved Johns Hopkins Medicine, forklarer, at fibre øger afføringens volumen og hjælper med at forbedre tarmmotiliteten. Derudover fungerer de som et præbiotikum, der fremmer balancen af sunde bakterier i tarmen.

Hjælper med at sænke kolesteroltallet

I traditionel medicin anses cocona for at være et sundt tilskud til at sænke kolesteroltallet. I den forbindelse hævder en undersøgelse på mus rapporteret i tidsskriftet Antioxidants, at frugtkødet fra denne frugt har potentiale til at reducere høje niveauer af dårligt kolesterol (LDL) og triglycerider.

Disse kvaliteter tilskrives dens betydelige bidrag af antioxidanter – bl.a. carotenoider, flavonoider og kumarin – som hjælper med at reducere lipidoxidation , når de optages.

Forskerne mener, at disse resultater åbner døren for en potentiel anvendelse af planten til behandling af sygdomme som hyperlipidæmi. Der er dog stadig behov for flere studier på mennesker.

Øger energiniveauet

Cocona har små mængder af B-vitaminer (niacin, thiamin og riboflavin), der bidrager til energimetabolismen. Som forklaret i en artikel i tidsskriftet Nutrients, er en tilstrækkelig forsyning af disse vitaminer nøglen til en optimal funktion af energiproduktionssystemet. Med andre ord er de vigtige næringsstoffer i den proces, der omdanner mad til brændstof for cellerne.

Anti-tumorpotentiale

Cocona er blevet undersøgt for sit anti-tumorpotentiale. In vitro-forskning delt i Journal of Medicinal Food rapporterede, at dets ekstrakter viste en cytotoksisk og antiproliferativ effekt på bryst- og kolorektal kræftceller.

Bioaktive forbindelser, såsom koffein- og gallussyrer, beta-caroten, catechin, quercetin og rutin, skulle ligge bag denne effekt. Dette forskningsområde er dog relativt nyt. Flere kliniske forsøg er nødvendige for at bekræfte egenskaberne.

Ligesom andre fødevarer er cocona ikke en kræftbehandling. Det bør ikke erstatte behandlinger ordineret af lægen.

Hjælper med at eliminere frie radikaler

Coconas sammensætning af carotenoider og fenolforbindelser gør denne frugt til en betydelig kilde til antioxidanter. I forskning rapporteret i Journal of Agricultural and Food Chemistry hjalp ekstrakter af denne fødevare med at eliminere alle testede reaktive iltarter.

Reaktive iltarter er ustabile iltholdige molekyler, der reagerer med andre molekyler i cellen. Deres ophobning i kroppen kan beskadige DNA og forårsage celledød.

Andre mulige fordele ved cocona

I folkemedicinen krediteres cocona med mange andre fordele end dem, der allerede er omtalt. Der er dog ikke foretaget kvalitetsundersøgelser for at bekræfte sådanne virkninger.

Den populære litteratur beskriver andre fordele, såsom følgende:

 • Vægttab. Hvis man spiser det i forbindelse med en sund og varieret kost, kan det bidrage til vægttab. Dette skyldes ikke kun det lave kalorieindhold. Det skyldes også indholdet af kostfibre, som er en forbindelse, der øger mæthedsfornemmelsen.
 • Knoglernes sundhed. På grund af sit indhold af calcium anses cocona for at være sunde for knoglerne. Dette mineral er sammen med D-vitamin nøglen til at opretholde knogletætheden og forebygge osteoporose.
 • Anæmi. Næringsstofferne i denne frugt, især jern og B-kompleks vitaminer, hjælper med at forebygge anæmi.
 • Antibakterielt potentiale. Cocona ser også ud til at have potentiale til at bekæmpe visse bakteriestammer. I en in vitro-undersøgelse, der blev delt i Cubansk tidsskrift for familiemedicin hjalp et 75% hydroalkoholisk ekstrakt af Solanum sessiliflorum med at bekæmpe Streptococcus mutans-bakterier, der er forbundet med tandsygdomme.
Hvad er cocona, som ses her?
Flere af de fordele, der tilskrives denne fødevare, afhænger af dens fiber- og antioxidantindhold.

Hvad er cocona: Risici og kontraindikationer

Cocona anses for at være sikkert at indtage for de fleste mennesker. For store mængder kan dog forårsage diarré, oppustethed og mavebesvær.

I tilfælde af diabetes, forhøjet blodtryk, koagulationsforstyrrelser eller andre relevante kroniske sygdomme anbefales det at konsultere en læge før regelmæssig indtagelse af denne fødevare. Især hvis man tager kosttilskud, der stammer fra den. Det skyldes, at dens forbindelser kan have interaktioner med medicin, der bruges til at behandle sådanne tilstande.

Hvordan spiser man cocona?

En af fordelene ved denne frugt er, at den er meget alsidig og har en bred vifte af kulinariske anvendelser. Faktisk er der nogen, der spiser den modne frugt uden yderligere tilberedning, da den har en syrlig smag, der minder om citrusfrugter.

Under alle omstændigheder kan den skrællet og frisk tilsættes i frugtsalater eller desserter med yoghurt. Den er også ideel til tilberedning af smoothies, juice, kompot og syltetøj. Der er nogen, der er lidt mere vovede og tilsætter den i salater, kager og tilberedninger med kød og fisk.

Solanum sessiliflorum-tilskud findes på markedet i kapsel- eller pulverform. Disse bør tages med forsigtighed og helst under lægeligt tilsyn. Desuden bør man følge producentens brugsanvisning.

Hvad er cocona: Hvad skal man huske på?

Cocona (Solanum sessiliflorum) er en plante, der stammer fra Sydamerika. Den er kendetegnet ved sin karakteristiske frugt, som kan have gule, orange eller røde nuancer. Den er værdsat for sit bidrag af næringsstoffer og bioaktive forbindelser, der hjælper med at fremme velvære.

Når den indgår i en varieret og sund kost, er den en fødevare, der giver energi, fremmer fordøjelsen, hjælper med at pleje hjerte-kar-sundhed og forhindrer de negative virkninger af frie radikaler. Og det bedste af det hele? Den er så alsidig, at den kan indgå i mange opskrifter, så husk at prøve den!


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.