Hvad er Cymbalta, og hvad bruges det til?

Cymbalta anvendes til behandling af større depressive lidelser, stress urininkontinens og neuropatiske smerter. Få mere at vide i denne artikel!
Hvad er Cymbalta, og hvad bruges det til?
Franciele Rohor de Souza

Bedømt og godkendt af farmaceut Franciele Rohor de Souza.

Sidste ændring: 28 november, 2022

Cymbalta er et lægemiddel, der indeholder duloxetin som aktiv ingrediens. Det er et lægemiddel, der virker ved at hæmme genoptagelsen af serotonin og noradrenalin.

Duloxetin anvendes til behandling af sygdomme som svær depression, urininkontinens og neuropatiske smerter. Men langt den vigtigste anvendelse er dog inden for psykiatrien.

Hvad anvendes Cymbalta til?

Duloxetin anvendes til voksne til behandling af følgende tilstande:

Neuropatiske smerter er en tilstand, der opstår pludseligt, når der er skader på de nerver, der transporterer information fra kroppens periferi til hjernen. Perifer neuropati er en skade, der påvirker neuroner uden for rygmarven.

Duloxetin ordineres også til behandling af smerter, der opstår, når der er nerveskader hos diabetespatienter. Smerterne hos denne gruppe patienter kaldes diabetisk neuropati.

En anden anvendelse for dette lægemiddel er behandling af personer med depression eller angst. Effekten af duloxetin opleves efter 2 uger. I nogle tilfælde kan det dog tage op til 4 uger, før der bemærkes forbedringer.

En person oplever smerter under fod

En person, der lider af diabetisk neuropati.

Hvilke forholdsregler skal tages?

Cymbalta er kontraindiceret, hvis du er allergisk over for dets aktive ingrediens eller over for nogen af ingredienserne. Derudover bør du ikke tage duloxetin i følgende situationer:

 • Alvorlig nyre- eller leverinsufficiens.
 • Hvis du har taget et andet lægemiddel med lignende virkning i de sidste to uger, eller hvis du er i behandling med ciprofloxacin, et antibiotikum, der er meget anvendt til alle typer infektioner.
 • Kombineret med Johannesurt, der ofte anvendes som et naturligt antidepressivt hjælpemiddel.
 • Ved bipolære lidelser.

Når du begynder at tage Cymbalta, kan du opleve en vis forværring af depressionen eller angsten. Det er vigtigt, at den ordinerende læge advarer om denne indledende forværring af virkningerne, så du ikke er bekymret.

Sådan tager du Cymbalta

Cymbalta (Duloxetin) er medicin, som du tager oralt. Fødevarer forstyrrer ikke dets virkning, så det kan tages sammen med måltider eller separat fra dem. Man skal dog være forsigtig med at undgå alkohol, mens man tager dette lægemiddel.

Det er lægen, der justerer doserne af duloxetin i overensstemmelse med den sygdom, der skal behandles. Generelt er det som følger:

 • Depression og diabetiske neuropatiske smerter: Den anbefalede dosis er 60 milligram om dagen.
 • Generaliseret angst: En startdosis på 30 milligram pr. dag anvendes, som øges til 60 milligram pr. dag efter et vist stykke tid.

Hvis dosis af duloxetin af en eller anden grund er for høj, vil man opleve symptomer som døsighed, serotonergisk syndrom, kramper og en stigning i hjertefrekvensen.

Det er ikke tilrådeligt at afbryde behandlingen med Cymbalta pludseligt, da visse symptomer forbundet med en form for abstinenser kan forekomme. Tegn på hurtigt ophør omfatter svimmelhed, søvnforstyrrelser, kvalme og opkastninger.

Antidepressiva bør ikke afbrydes pludseligt, da der kan opstå abstinenssymptomer.

Mulige bivirkninger

De fleste mennesker, der tager duloxetin, oplever nogle bivirkninger. Disse bivirkninger er generelt milde til moderate og aftager efter et par uger.

Nogle af de bivirkninger, som patienter, der tager Cymbalta, kan opleve, omfatter hovedpine, døsighed, kvalme og mundtørhed. På den anden side er der en række bivirkninger, som er mere almindelige:

 • Tab af appetit.
 • Søvnbesvær, uro og mareridt.
 • Ændringer i synet.
 • Stigning i blodtrykket.
 • Muskelsmerter og kramper.

Når behandlingen med Cymbalta påbegyndes, og indtil kroppen har assimileret de mest hensigtsmæssige terapeutiske doser, kan andre mindre hyppige symptomer manifestere sig, herunder selvmordstanker, svimmelhed, øresmerter, kramper i halsen og næseblødning.

Hos kvinder, der stadig er fertile, kan der forekomme unormal vaginal blødning. Dette er ikke alvorligt, men sundhedspersonalet bør advare patienterne på forhånd, så der ikke opstår alarm og pludselig ophør med duloxetin.

Cymbalta bruges mod depression

Cymbalta har flere anvendelsesmuligheder takket være sin hovedbestanddel, duloxetin. Den vigtigste anvendelse er dog ved depressive lidelser. Da det er et lægemiddel med psykiatrisk interferens, skal det altid ordineres af en sundhedsekspert.

Det kan interessere dig ...
Serotoninkuren: Hvad den er og kan
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Serotoninkuren: Hvad den er og kan

Med serotoninkuren kan du sikre dig, at niveauet af denne neurotransmitter er helt rigtig. Det er der flere fordele ved, læs om det her.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Ballard, R. R. (2015). Duloxetine (Cymbalta). In Helping Parents and Teachers Understand Medications for Behavioral and Emotional Problems. https://doi.org/10.1176/appi.books.9781615370283.md24

 • Duloxetine (Cymbalta) for diabetic neuropathic pain. (2005). Medical Letter on Drugs and Therapeutics.

 • Cobb, C., & Crichlow, R. (2005). Duloxetine (Cymbalta) for treatment of major depressive disorder. American Family Physician.


Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.