Sådan kan man reducere angst hos børn

Er dit barn vredt eller i dårligt humør? Gør deres mave eller hoved ofte ondt? Det kan være symptomer på angst. Find ud af, hvordan du kan reducere angst hos børn.
Sådan kan man reducere angst hos børn

Sidste ændring: 09 august, 2022

Angst er en normal reaktion på noget, som du mener er en fare eller trussel. Når en person oplever voldsom frygt, tænker vi på en angstlidelse. I dagens artikel vil vi se på, hvordan vi kan hjælpe med at reducere angst hos børn.

Læs med for at lære mere om angst i barndommen, hvad symptomerne er, og de bedste tips til at hjælpe børn med at håndtere angst for at forebygge, at der opstår psykologiske lidelser.

Hvad er angst?

Dreng, der krammer voksen, lider af angst hos børn

Angst er en grundlæggende følelse. Vi har faktisk alle oplevet angst på et eller andet tidspunkt. Husker du, da du skulle tage din sidste eksamen i skolen? Eller den dag, du havde en samtale om et job, du virkelig gerne ville have? Du ved helt sikkert, hvad det betyder at føle angst.

Børn begynder at udtrykke frygt, som kan skabe angst, omkring to- eller tre-års alderen. Bor der et monster under sengen? Hvad ville ske, hvis mine forældre døde? Hvad hvis en tyv kom ind i huset?

Selv at køre på cykel og være bange for at falde kan skabe angst. Der er dog et tydeligt problem, når følelsen er så stærk og så vedvarende, at det bliver en lidelse.

Symptomer på angst hos børn

Dreng ligger på sofa

For børn, der ikke kan håndtere deres frygt, kan angst hurtigt blive en uønsket følgesvend. Lad os se på de mulige symptomer på angst hos børn:

 • Hyppig hovedpine eller mavepine uden en medicinsk årsag.
 • Spændte muskler, rystelser eller overdreven sveden.
 • Søvnlidelser: Enten problemer med at falde i søvn (det kaldes også søvnløshed) eller problemer med at stå op.
 • Ekstrem overfølsomhed eller gråd.
 • Vrede uden nogen åbenlys årsag.
 • Irritabelt humør.
 • Overdreven frygt for at lave fejl.
 • Panikanfald.
 • Fobi og overdreven frygt: For eksempel kan dit barn være bange for et dyr eller et naturfænomen såsom en orkan.
 • Frygt for ikke at være elsket.
 • Rastløshed og konstant nervøsitet.
 • Dit barn ønsker ikke at gå i skole. De ønsker måske heller ikke at spise der eller bruge toilettet på skolen.
 • Søger konstant godkendelse fra deres forældre.
 • Stiller konstant spørgsmål såsom “Hvad ville der ske, hvis…?”
 • Føler, at de ikke kan gøre ting, som de aldrig har prøvet før.

Som du kan se, overlapper disse symptomer med andre problemer. For eksempel kan det være et resultat af mobning. Hvis du tror, dit barn lider af angst, så tøv ikke med at tale med din læge, så vil de kunne stille en diagnose.

Vi anbefaler, at du også læser denne artikel: Natteangst: Årsager og tips til at overvinde det

Angstlidelser

Angst kan blive en lidelse. Nogle af de mest gængse lidelser er:

 • Fobier: Barnet føler en ekstrem eller irrationel frygt for noget, et dyr eller en situation. For eksempel kan barnet være bange for insekter eller at gå til lægen.
 • SeparationsangstBarnet er bange for at forlade forældrene.
 • Social angst: Barnet bliver angst, når de skal hen til steder med mange personer såsom på en skole eller et shoppingcenter.
 • Paniklidelse: Barnet sveder, føler sig svimmel og ryster. De har derudover problemer med at trække vejret, og deres hjerte racer derudaf, når de føler sig bange.
 • Generel angst: Barnet bekymrer sig om alt omkring sig.

Tips til at reducere angst hos børn

1. Hjælp dit barn med at håndtere deres frygt

Pige bærer dukke på ryg

Din første reaktion som forælder er sikkert at undgå aktiviteter, som giver dit barn angst. Det bør du ikke gøre! Dit barn skal lære at håndtere deres frygt. Ellers vil de undgå problemet og forlænge deres angst over længere tid.

2. Vær et godt eksempel

Børn ser på deres forældre for at vurdere, hvordan de skal handle i forskellige situationer. Vis dem, at du ved, hvordan du kan kontrollere dine følelser, selv når du føler dig ængstelig. Vær det spejl, som dine børn ønsker at se!

3. Tal med dit barn for at reducere angst hos børn

Hvis du ved, at dit barn skal stå over for en situation, som gør dem ængstelig, så tal med dem på forhånd. Der er forskel på ikke at vide, hvad man skal gøre, og ikke at kende formålet. Hvis man ved på forhånd, hvad der skal ske, kan man dermed hjælpe med at reducere angst hos børn.

Måske denne artikel også vil interessere dig: Søvnforstyrrelser hos børn: Test og behandlinger

4. Vis dine følelser

Mor og barn griner sammen

For at reducere angst er det vigtigt at vise empati. Det vil sige at lytte til dit barn uden at dømme dem. For at få dit barn til at stole på dig, kan du åbne op og tale om dine oplevelser. Ved at dele dine følelser med dem, vil du højst sandsynligt få dit barn til at dele mere med dig.

5. Fejr de små sejre med dit barn

Følg dit barn på vejen til at overvinde angsten. Fejr hvert lille skridt, de tager på vejen.

6. Vis dem støtte og kærlighed

Din støtte og kærlighed bør være ubetinget. Vær sikker på, at dit barn forstår det! Der er intet vigtigere for dit barn end at vide, at du altid er ved deres side, uanset hvad der sker.

7. Ret forsigtigt på dem

Mor hjælper pige grundet angst hos børn

Tøv ikke med at rette på dit barns handlinger uden at sætte etiketter på deres personlighed. Husk, at det er vigtigt at være i stand til at tale om deres indsats og endda give konstruktiv kritik. Du må dog ikke markere angst som et personlighedtræk.

8. Søg professionel hjælp i tilfælde af vedvarende angst hos børn

Hvis dit barns angst bliver så slemt, at de ikke kan lede et normalt liv, så tøv ikke med at gå til en læge. En psykolog vil kunne hjælpe dem med at håndtere deres frygt og finde ressourcerne, som de har i sig.

Angst hos børn er mere gængs, end du måske tror. Ligesom os voksne føler børn sig også truede af deres omgivelser nogle gange. Usikkerhed skaber frygt, og vi har helt sikkert alle været igennem det. Det vigtige er at lære at håndtere frygt og ikke lade det kontrollere dig.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.