Hvad er dramaterapi, og hvad er fordelene?

Dramaterapi er meget nyttigt til at arbejde med forskellige situationer. Blandt dem finder vi udviklingen af sociale færdigheder og udtryk.
Hvad er dramaterapi, og hvad er fordelene?
Maria Fatima Seppi Vinuales

Skrevet og kontrolleret af psykolog Maria Fatima Seppi Vinuales.

Sidste ændring: 14 august, 2023

Dramaterapi er en psykologisk terapiform, der gør det muligt at ændre adfærd og aspekter af personligheden med henblik på at forbedre menneskers mentale velbefindende. Den kan anvendes både individuelt og i grupper.

Den giver især mulighed for at behandle forskellige situationer gennem forskellige teatralske midler, hvor kroppen er det vigtigste udtryksmiddel. Det omfatter bl.a. kropsbevægelser, improvisationer, rollespil og dans. På denne måde er det hensigten at styrke selvkendskab, selvtillid og selvværd.

Hvordan udføres det? Hvilke andre fordele giver den? Da den ikke er så kendt som andre former for psykologisk terapi, er der tvivl om den. Nedenstående fortæller vi detaljeret, hvad den består af, og hvordan den kan gennemføres.

Hvordan udføres dramaterapi?

Dramaterapi, der blev skabt af J. Levy Moreno i 1920, er en form for terapi, der bruger forskellige ressourcer til at få folk til at udtrykke deres følelsesmæssige ubehag, løse deres konflikter eller engagere sig i en forandringsproces.

Den bruger forskellige teknikker, men næsten alt foregår omkring personer, der repræsenterer eller spiller en situation, gennem vejledning af terapeuten. Selv om dens anvendelse har en tendens til at være hyppigere i gruppeterapi, kan den også praktiseres individuelt.

I det første tilfælde kræver den ud over instruktøren hjælpere (sekundære karakterer, der samarbejder med scenen), en scene (et sikkert sted, hvor man kan udtrykke sig med tillid) og klienten eller hovedaktøren.

Den gennemføres normalt i følgende faser:

  • Opvarmning. I denne fase skal terapeuten skabe det rette følelsesmæssige klima, så folk kan føle sig godt tilpas, og så de kan udtrykke sig.
  • Dramatisering. Denne fase vil være repræsentationens højdepunkt, da den person, der er udpeget som hovedperson, her skal repræsentere den tildelte rolle. Det gør han/hun ved at fremstille situationen, som han/hun ønsker det, enten gennem gestikulationer, mundtlige udtryk osv. Hvis der er tale om gruppearbejde, vil resten af personerne samarbejde om udviklingen af scenen, så den føles meget levende.
  • Gruppe-echo eller deling. I denne del deler hovedpersonen, hvad han/hun har følt. De andre deltagere skal også udtrykke, hvordan de har følt det, og skal bidrage med deres syn på hovedpersonens fremstilling af hovedpersonen.
Personer udøver dramaterapi

Grundlæggende principper for dramaterapi

Som elementære principper for dramaterapi kan nævnes spontanitet og filosofien om øjeblikket eller “her og nu”.

  • Moreno nærmer sig spontaniteten ud fra et kreativt synspunkt ud fra de løsninger, der kan opstå ved at kunne udtrykke følelser i stedet for at lade dem være fanget.
  • Hvad angår filosofien om øjeblikket, henviser den til at arbejde her og nu. Selv om elementer fra fortiden eller fremtiden kan være til stede, arbejder vi i et bestemt øjeblik og i en bestemt tid.

Selv om dramaterapi anvender skuespil som sin vigtigste ressource, er det vigtigt at påpege, at det ikke er det samme, og at forudgående erfaring ikke er påkrævet. Det adskiller sig ved sine terapeutiske formål, da det forfølger mere end blot iscenesættelse.

Der er dem, der bruger dramaterapi og psykodrama som synonymer, da de har nogle aspekter til fælles. De har dog en forskel i deres tilgang. Mens førstnævnte behandler et problem eller en situation på en indirekte og ikke reel måde, er psykodrama baseret på konkrete, virkelige situationer og henviser til scenens hovedperson.

Vi tror, at du måske også vil være interesseret i at læse dette: Effekten af kunstterapi på multipel sklerose

Fordelene ved dramaterapi

Ud over at lette udtrykket af følelser og spontanitet – ud over at der er tale om en opstillet situation – har dramaterapi andre fordele. I det følgende vil vi gennemgå dem en efter en.

1. Klienten bliver en aktiv hovedperson

Ligesom mange andre terapier tager dramaterapien hensyn til personens proaktive rolle, der er engageret i forandring. Faktisk bliver den i dette tilfælde mere eksplicit, da klienten, uanset hvordan han eller hun vælger at gøre det, udlever sit ubehag eller sin bekymring.

2. Fremmer katarsis

Mange mennesker har svært ved at udtrykke deres følelser, når de er “sig selv”. Men når de føler, at de tager afstand fra problemet og kan indtage en anden rolle, har de lettere ved at gøre det.

3. Opnå et nyt syn på fakta og nye færdigheder

Når det sker i en gruppe, og andre udtrykker deres syn på fakta, er det muligt at nærme sig en situation fra en anden vinkel. Det giver os mulighed for at udvide vores synsvinkel, tænke på kreative løsninger og tage hensyn til detaljer, som vi havde udeladt.

På samme måde kan vi også slippe af med udkrystalliserede “gamle roller”, som er hindringer for tilpasning og for mere funktionelle og mindre stive reaktioner.

Hvilke aktiviteter kan man lave i dramaterapi?

I dramaterapi kan man anvende forskellige teknikker, der fremmer de involveredes frie udtryk. De mest almindelige er nævnt nedenstående.

1. Mime

Som navnet antyder, anvender det mimik, dvs. repræsentation gennem gestik eller bevægelser. Det nonverbale sprog eller kropssprog bliver vigtigt og er en meget nyttig teknik for dem, der har svært ved at udtrykke sig med ord.

2. Rollespil i dramaterapi

Her er det tanken, at hver person, der deltager, indtager en bestemt rolle.

3. Dubbing

Et andet medlem af gruppen repræsenterer hovedpersonen og opfører sig, som om han/hun var hovedpersonen. På denne måde udtrykker han/hun, hvad han/hun tænker og føler. Denne spejllignende teknik bruges til at se sig selv. Den er oplysende om ens egen adfærd og om den måde, vi bliver set på udefra.

4. Rolleombytning

Denne teknik har til formål at forstå den anden person og sætte sig i den andens sted. Indikationen for scenens udvikling har at gøre med at repræsentere den anden person, hvordan han/hun tænker, hvad han/hun måske føler osv.

5. Monolog

I dette tilfælde deler hovedpersonen alt, hvad der sker med ham/hende, hans/hendes tanker og følelser, med publikum. Det kan gøres ved at tale til instruktøren (terapeuten), som om han/hun talte til sig selv eller til en imaginær anden.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Feng shui og aromaterapi til at afbalancere energien i dit hjem

6. Masker i dramaterapi

Mange gange føler folk sig befriet, når de kan være det, de ikke er. I det tilfælde er det nogle gange nok at indføre sådan noget som masker, så de kan repræsentere en situation.

Et dukkehoved holdes op

Hver af de ovennævnte teknikker kan anvendes fra barnsben. Det er muligt at inddrage elementer som dukker og kostumer m.m.

Der findes en terapiform til alle

Dramaterapi er kompatibel med andre teoretiske linjer: Bidrag fra systemisk psykoterapi, kognitiv terapi, gestaltterapi osv. kan anvendes. Nøglen til at forbedre brugen af den er, at terapeuten planlægger, hvad der skal gøres i overensstemmelse med klientens behov, og naturligvis lærer ham/hende at beherske teknikkerne.

Denne terapiform kan være et meget nyttigt alternativ til at arbejde med et specifikt emne eller til at udvikle nogle udtryksmæssige og følelsesmæssige færdigheder, især hos meget generte eller indadvendte mennesker.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Litwińska-Rączka, Katarzyna. (2018). Jacob Levy Moreno’s Psychodrama As a Work Technique For Treating Patients in Group and Individual Psychotherapy. Current Problems of Psychiatry. 19. 10.2478/cpp-2018-0019.
  • Espina Barrio, José Antonio. (2001). Integración del Psicodrama con otras líneas teóricas. Revista de la Asociación Española de Neuropsiquiatría, (77), 33-49. Recuperado en 10 de mayo de 2021, de http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0211-57352001000100004&lng=es&tlng=es.
  • Severino, G., Silva, W. S., & Silva Severino, M. F. (2016). Psicodrama: cuerpo, espacio y tiempo hacia la libertad creadora. Arteterapia. Papeles De Arteterapia Y educación artística Para La inclusión Social, 10, 139-151. https://doi.org/10.5209/rev_ARTE.2015.v10.51688.
  • Berghs M, Prick AJC, Vissers C, van Hooren S. Drama Therapy for Children and Adolescents with Psychosocial Problems: A Systemic Review on Effects, Means, Therapeutic Attitude, and Supposed Mechanisms of Change. Children (Basel). 2022 Sep 6;9(9):1358. doi: 10.3390/children9091358. PMID: 36138667; PMCID: PMC9497558.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.