Hvad er drømme, og hvorfor opstår de?

Vi har alle drømme om natten, også selv om vi ikke kan huske dem. Men hvorfor opstår de? Vi vil give et svar på dette spørgsmål, der altid har været et mysterium!
Hvad er drømme, og hvorfor opstår de?

Sidste ændring: 09 august, 2022

Drømme synes at være et mysterium. Spørgsmål som “Hvorfor drømmer vi?” eller “Hvorfor drømmer jeg mere end andre mennesker” synes ikke at have noget svar. Det er i hvert fald indtil dette øjeblik, da vi vil gennemgå emnet ved at starte med de mest grundlæggende oplysninger.

Vi vil begynde med at definere, hvad de egentlig er, og hvorfor de opstår. Desuden vil vi tage et kig på, om der er andre arter, der drømmer.

For at give sandfærdige og forskningsbaserede svar vil vi tage Sleep Institute som reference. Det er et internationalt center, der har fokuseret på drømme ved at forske og studere dem i dybden. I betragtning af det aktuelle emne vil vi finde de svar, vi leder efter, på dette institut. Skal vi komme i gang?

Hvad er drømme?

Kort fortalt forklarer Sleep Institute, at “søvn er en integreret del af dagligdagen og en biologisk nødvendighed, der giver os mulighed for at genoprette de fysiske og psykologiske funktioner, der er afgørende for fuld ydeevne”. Når vi sover for lidt, har vi en tendens til at vågne trætte, ikke i godt humør og kan endda føle os utilpas.

Vi har brug for søvn for at komme til hægterne, hvile os og få kræfter til at klare den næste dag. Nogle gange sker der dog noget overraskende, når vi sover, f.eks. at vi drømmer. Det er som film, der gengives i vores sind, mens vi sover, og hvor vi kan være hovedpersoner, blot observatører eller endda genkende vores daglige situationer i dem.

Mand sover i seng omgivet af penge

I drømme kan vi være hovedpersoner eller ej, og endda opleve ting fra vores hverdag.

Der er ingen bekræftelse fra det videnskabelige samfund på, hvad drømme er, men García Borreguero, læge ved Sleep Institute, udtaler, at “en stor del af eksperterne mener, at drømme ikke har en funktion som sådan, men blot er epifænomener af en hjerneaktiveringsproces, der finder sted med jævne mellemrum i løbet af natten.”

Hvorfor opstår de?

Som Dr. Borreguero forklarer, ser det ud til, at der under hjerneaktivering under søvnen “finder reorganiseringsprocesser af hukommelsen sted, og dette afspejles i en stigning i mentale idéer, som vi opfatter som drømme”.

Derfor er dette et normalt fænomen, selv om der stadig er mange ubesvarede spørgsmål om dette fascinerende fænomen.

For eksempel, hvorfor husker vi nogle gange, hvad vi har drømt, og nogle gange gør vi ikke? Tja, det afhænger af flere faktorer.

De sidste drømme, inden man vågner, huskes bedre. Hvis man vågner op på grund af en drøm om natten og falder i søvn igen, er chancen for at huske den mindre. Derfor har nogle mennesker en tendens til at skrive dem ned i en notesbog.

Hvad, der synes at stå klart, er, at mange drømme har at gøre med film eller oplevelser, der fandt sted i løbet af dagen, da dette nogle gange påvirker dem.

Lægen Eduard Estivill, der også arbejder på Sleep Institute, hævder, at “folk, der siger, at de aldrig husker drømme, sover godt”. Det betyder, at vi normalt drømmer hele tiden, selv om vi ikke husker det.

Du vil måske også finde denne artikel interessant: Hvad betyder det at drømme om at blive berøvet?

Drømme har ikke nogen særlig betydning

En søvnløs kvinde i seng

Vores fantasi bliver frigivet i drømme. Men ifølge mange eksperter betyder de ikke noget.

Noget, som Sleep Institute insisterer på, er at nedtone drømmenes betydning. Der er lejligheder, hvor vi kan se os selv have seksuelle forhold til andre mennesker eller endda begå kriminelle handlinger, uden at dette betyder, at vi vil gøre det i virkeligheden. Drømme skyldes kun en aktivering af hjernen, hvor fantasien bliver frigivet.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Hvorfor drømmer vi om at falde?

Det er derfor tilrådeligt at være meget kritisk med de søgninger på internettet, der kan hævde, at hvis du drømmer, at dine tænder falder ud, betyder det, at der er sket eller vil ske et personligt tab. Dette behøver ikke at være tilfældet. I det tilfælde, at det sker, må det betegnes som en tilfældighed. Videnskaben bekræfter ikke, at drømme betyder noget.

Kan dyr drømme?

Nogle gange bliver folk, der har dyr hjemme, overraskede, når de sover, og oplever nogle kramper i kroppen eller vågner pludselig forskrækket op. Vi spekulerer ofte på, om de kan drømme. Det ser faktisk ud til, at de kan! Ifølge dyrehospitalet i Asturias er der nogle undersøgelser og forskning, hvor f.eks. hunde synes at drømme.

Vi kunne også overføre dette til katte. De er også dyr, der lever sammen med os. Det er ikke mærkeligt at se dem udsende små lyde eller lave bevægelser, mens de sover.

De oplever også en hjerneaktivering om natten, som gør, at oplevelserne om dagen kommer op til overfladen under deres søvn. Det er et spørgsmål, som vi endelig kender svaret på.

Pseudovidenskaben har forsøgt at forklare drømme ud fra et idealiseret perspektiv og give forklaringer på drømme, som ikke giver endelige konklusioner. Videnskaben har imidlertid opdaget, hvorfor drømme opstår, hvilket vi indtil nu sandsynligvis ikke har været klar over. Det er i det mindste et spørgsmål, der har et svar.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.