Hvad er ekkymose?

Ekkymose er en læsion i huden, lidt som et blå mærke, og det er meget vigtigt inden for juridisk medicin. I dag fortæller vi dig, hvordan det dannes, og hvad dets årsager kan være.
Hvad er ekkymose?

Sidste ændring: 24 november, 2020

En ekkymose er en af ​​de grundlæggende typer hudlæsioner. Det er grundlaget for de mange andre typer sygdomme og tilstande sammen med andre dermatologiske symptomer.

Man kan sige, at ekkymose er en subkutan blodaflejring. Dette skyldes, at der ikke er sår eller ledsagende læsioner på huden over det. Så dette akkumulerede blod er resultatet af brudte blodkar.

Når blod går ud af blodkarene, kaldes det ekstravasation. Ekkymosen kommer fra ekstravasation under intakt hud. Det vil sige, at der er ødelagte, åbne blodkar, enten forårsaget af et slag, en infektion, der ødelægger dem indefra eller på grund af overrevne muskler i dette område.

Ekkymose er en dermatologisk læsion, men det påvirker ikke kun den ydre hud. Denne type læsion kan også udvikle sig under en slimhinde – f.eks. i det indre af mundhulen.

Læs også: 9 naturlige måder til at behandle blå mærker

Årsager til ekkymose

Der er flere ting, der kan forårsage ekkymose. Brud af karene og ekstravasationen af ​​blod i det subkutane rum er slutresultatet. Årsagerne kan imidlertid være:

  • Et traume, såsom et slag på huden, der ikke forårsager ruptur. Det vil sige noget forårsaget af et ikke-skarpt objekt. Husk, at ekkymose kun sker, når der ikke er nogen overfladiske hudsår.
  • Ekkymose er almindeligt blandt atleter. Nogle gange skyldes det traumer og andre gange den form for overanstrengelse under træning, der kan skade musklerne.
  • K-vitamin er et essentielt stof for korrekt blodkoagulation. En mangel på dette vitamin i kroppen er den perfekte ramme for ekkymose at dannes under.
  • Visse smitsomme processer kan svække blodkarene og bryde dem indefra uden at sprænge huden. Undertiden er ekkymoser det første symptom på en infektion. De kan optræde allerede inden feberens begyndelse.
  • Som med K-vitaminmangel er en person med en koagulationssygdom som von Willebrand mere tilbøjelig til at udvikle en ekkkymose. Derudover kan en koagulationsforstyrrelse også være et sekundært symptom på en anden sygdom, såsom kræft.
  • Der er sygdomme, som en person skal tage antikoagulantia mod. Deres anvendelse har den ugunstige virkning af dannelse af spontan ekkymose eller små traumer, som under normale forhold ikke ville sprænge blodkarene.
Ekkymose er en ophobning af blod i det subkutane rum under intakt hud

Sådan dannes det

Ekkymose, som defineret ovenstående, er en ophobning af blod i det subkutane rum under intakt hud. Processen er selvbegrænset, og efter en bestemt periode genoptages blodet i kroppen.

Under genoptagelsen, som kan tage uger, ændres hudfarven på det berørte område. Farveændringerne afslører stadierne i opløsningsprocessen for en ekkymose.

For eksempel er blodet rødt, når det er inde i karene. Når det forlader dem og går ind i det subkutane rum, overtager forsvarscellerne eller makrofagerne. Inden for makrofager mister blodhæmoglobinet det ilt, det bærer, og bliver mørkere i farven.

Fra ydersiden af ​​kroppen ser den mørkerøde farve af hæmoglobin uden ilt ud som violet lilla. Dette er den typiske farve, som man kan identificere ekkymose på, dvs. farven på et almindeligt blåt mærke.

Læs også: 5 fødevarer til sundere blod og en glad krop

Efterhånden som dagene går, omdannes hæmoglobin til forskellige pigmenter på grund af dets nedbrydning. Grønt er den farve på ekkymose, der kommer efter violet, og det sker, fordi hæmoglobin omdannes til biliverdin.

Dage senere bliver biliverdin til bilirubin. På det tidspunkt går hudfarven fra grøn til gul. I det mindste indtil bilirubin bliver hæmosiderin, der ser lysebrunt ud udefra.

Det sidste trin i ekkymose er den totale genoptagelse af resterne af blod. Igen griber makrofagerne ind og fordøjer alt det resterende hæmosiderin. Som det sidste, vender huden på dette tidspunkt tilbage til sin sædvanlige farve.

Ekkymose skifter farve, som dagene går

Klassificering af ekkymose

Ordet ekkymose, hæmatom, blå mærker og petekkier bruges ofte i flæng, men de betyder ikke det samme. I dermatologi har hver enkelt af dem sine særlige karakteristika.

I ordets strengeste forstand er et hæmatom en ekkymose, der løfter huden på overfladen. Det vil sige, at hvis niveauet af huden i det berørte område ikke stiger, er det ikke et hæmatom.

På den anden side er petekkier mere identificeret med størrelsen på en ekkymose. For eksempel er læsioner på op til to millimeter petekkier. De klassificeres imidlertid som ekkymose, når de overskrider denne størrelse.

Ud over alt dette, skal du huske, at en ekkymose normalt er kortvarig og hovedsageligt forbundet med traumer. Kontakt en læge, hvis du har blå mærker og ikke ved, hvor de kom fra. De bør være i stand til at stille en nøjagtig diagnose.

Det kan interessere dig ...
Naturlige midler til behandling af blå mærker
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Naturlige midler til behandling af blå mærker

Blå mærker er resultatet af et slag eller et fald. Der er nogle naturlige ingredienser, der kan bruges i behandling af blå mærker.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.