Hvad er en kolostomi?

Kolostomi er en uundgåelig medicinsk procedure hos nogle patienter. I nogle tilfælde, er det eneste alternativ at komme videre i livet. I denne artikel, vil vi fortælle dig om denne kirurgiske teknik.
Hvad er en kolostomi?

Sidste ændring: 06 august, 2020

En kolostomi er en teknik til stomi. I medicinske termer, defineres “stomi” som kommunikationen mellem et indre hult organ og det ydre. Stomier kan være i fordøjelsessystemet eller urinvejssystemet.

I det specifikke tilfælde af kolostomi, består det af at åbne op ind til maven, så man giver en del af tyktarmen mulighed for at kommunikere med det ydre. Det punkt med kontakt er kendt som “stomi”.

Kolostomi deler tarmene op i to dele på kunstig vis. Delen placeret før stomien er funktionel og udfører sine relativt normale aktiviteter. Den resterende del efter stomien fungerer ikke længere, eftersom afføringen vil komme ud gennem åbningen.

På samme måde, foruden den sidste del af tyktarmen, stopper rektum og anus også med at være funktionelle. Det er dog muligt, at slimhinden fortsætter med at producere væsker, som bliver udskilt til det ydre.

Når sundhedsfagfolk placerer kolostomien i tyktarmen, forbliver optagelsen af næringsstoffer intakt. Husk, at denne proces hører til tyndtarmen, der er placeret ovenover og ikke påvirkes af denne teknik. Det, der bliver påvirket, er produktionen af afføring og udskillelsen af det.

Typer af kolostomi

Der er tre typer af kolostomier:

1. Midlertidig

En midlertidig kolostomi, som navnet antyder, reagerer på lidelser eller indgreb, som forløber bedre, hvis en del af tyktarmen hviler sig.

For eksempel, når en patient får foretaget en operation i tarmene, så bør det få tid til at hele. For at forebygge passagen af afføring, laver den medicinsk professionelle en midlertidig stomi, som de senere vil lukke igen. Når de udfører lukningen af den, fungerer hele fordøjelsessystemet normalt igen.

2. Permanent

I dette tilfælde, udfører lægen teknikken med målet om at efterlade kolostomien permanent. Det kunne være på grund af kræft i tarmen, for eksempel, som blev diagnosticeret i et fremskredent stadie og ikke ikke gav andre muligheder end at fjerne en stor del af tyktarmen.

Når den medicinsk professionelle bedømmer, at transitten vil være uoprettelig, så placerer de en permanent kolostomi.

3. Tværgående

Disse kolostomier får deres navn fra deres placering. Tyktarmen har tre dele, og en af dem er den tværgående del, der er placeret i den øverste del af maven.

Det er ikke gængst at udføre en kolostomi der, men det kan være nødvendigt på grund af særlige omstændigheder. På dette sted er det også muligt at planlægge en midlertidig eller permanent teknik.

Kvinde med mavepine grundet tarmproblemer kan have brug for en kolostomi

Kolostomiposer

Kolostomi udskiller dermed afføring gennem stomien til det ydre. Afføring passerer ikke længere gennem rektum og anus.

Kolostomiposer modtager afføringen, som passerer ufrivilligt. Disse poser sidder fast på stomien og fungerer som opbevaring for tyktarmen, som regelmæssigt udskiller afføring.

Mens der er flere forskellige typer af poser og designs, har de alle to primære dele: Systemet, der sætter enheden fast på huden og stomien og det opsamlende system, som kan være en simpel pose eller en mekanisme med tømning.

Mange producenter laver disse poser, hvilket er grunden til, at der er mange forskellige typer. Der er forskellige materialer, små, mellem og store poser, gennemsigtige og farvede poser og poser med eller uden et låg.

En anden forskel på poserne er, hvordan man tømmer dem. Denne beslutning vil afhænge af patientens komfort og de tilgængelige modeller. I bund og grund er de forskellige typer:

  • Udskiftelig. Posen bliver kun brugt én gang. Når den er fyldt op, fjerner patienten den og erstatter den med en ny.
  • Tømbar. Posen har en åbning, som giver mulighed for at tømme indholdet og fortsætte med at bruge den.
  • Vaskbar. Nogle poser har et særligt fastgørelsessystem, der giver mulighed for at tage den af. De er lavet af vaskbart materiale og når de er rene, kan de blive sat på igen.
Person med tarmproblemer

Læs videre for at lære mere: Fem teer til at berolige irritabel tarm

Mulige komplikationer ved en kolostomi

Det fører logisk nok til nogle komplikationer at afbryde tarmens funktion og fastsætte en stomipose på kroppen. Nogle er mere besværlige at løse end andre. De mest gængse er:

  • Eksem. Huden kan blive rød omkring stomien på grund af kolostomien og strømmen af afføring. Generelt, med ordentlig hygiejne og anvendelse af bestemte cremer udviklet til dette formål, er bivirkningerne overkommelige.
  • Krympning af stomien. Efter operationen, bliver stomien mindre i størrelse. Selvom det er normalt, kan en læge blive nødt til at lave en ny kanal til den, hvis den krymper for meget. Det skyldes, at det kan blokere udskillelsen af afføring.
  • Bevægelse af stomien. I området med kolostomi, ændrer tarmene position. Derfor kan de lægge større pres på, hvilket forårsager brok på stomien. I modsætning til det, kan det også ske den anden vej rundt, hvilket betyder, at stomien kan trække sig indad. Begge situationer kræver medicinsk evaluering for at tage de nødvendige forbehold for at sørge for, at kolostomien fortæstter med at fungere korrekt.

Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.