7 tidlige tegn på tarmkræft du ikke bør ignorere

Tarmkræft er en af de farligste og dødeligste former for kræft, og ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO) påvirker den 10-15% af verdens befolkning. Lær om 7 tidlige tegn på denne sygdom, som du ikke bør ignorere.
7 tidlige tegn på tarmkræft du ikke bør ignorere
Leonardo Biolatto

Bedømt og godkendt af læge Leonardo Biolatto.

Sidste ændring: 25 august, 2022

Tarmkræft er en af de farligste og dødeligste kræftformer, og ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO) påvirker det 10-15% af verdens befolkning.

7 tidlige tegn på tarmkræft du ikke bør ignorere

Det udvikler sig, når tyktarmscellerne vokser ukontrollabelt og forårsager knuder indvendigt i tyktarmen.

Som med andre former for kræft, kan det angribe kroppen hurtigt og også føre til mange vanskeligheder.

Det er meget alvorligt, og der er en høj risiko for at udvikle denne type kræft, hvis du har en tyktarms polyp, en familiehistorie med sygdommen eller hvis du lider af ulcerøs tyktarmsbetændelse.

Tidlig opdagelse og god medicinsk behandling kan øge levetiden for dem, der lider af denne type kræft.

På grund af dette er det meget vigtigt at kigge efter de tidlige symptomer tarmkræft og selvfølgelig gå til en specialist i tilfælde af mistanke.

Lad os tage et kig på 7 symptomer man skal være opmærksom på.

1. Ændringer i dine toiletvaner

Kvinde paa toilettet med mavepine

Både forstoppelse og diarré kan være relateret til abnormiteter i tyktarmscellerne.

At have ufuldendt afføring, tarm inkontinens eller tynd afføring regelmæssigt er nok til at konsultere en læge.

Selv om disse symptomer næsten altid har tendens til at opstå på grund af dårlige vaner eller almindelige forhold, er det nødvendigt at betragte dem som en mulig risikofaktor i forbindelse med denne type af kræft.

2. Blod i din afføring

Ifølge Cleveland Clinic er tilstedeværelsen af blod i din afføring et af de primære tegn på tarmkræft.

Selv om adskillige fordøjelsessygdomme kan forårsage dette symptom, kan dets udseende indikere forekomsten af tumorer i tarmen.

Derudover er det almindeligt blandt dem, der har risiko for sygdomme som:

  • Mavekatar
  • Ulcerøs tyktarmsbetændelse.
  • Crohns sygdom
  • Kronisk forstoppelse

3. Anæmi

Laboratorie undersoegelser

Anæmi er en sygdom, der skyldes et fald i røde blodlegemer, som er ansvarlige for at transportere ilt til alle celler i kroppen.

De, der lider af det, går ofte igennem alvorlige episoder med træthed og svaghed. De oplever dette selv når de har haft en god nats søvn og spiser sundt.

Selvom dette kan skyldes genetiske eller næringsmæssige faktorer eller overdreven blodtab, så bør tarmkræft ikke udelukkes som en af årsagerne hertil.

4. Smerter i maven

Det er meget svært at overveje mavesmerter som tegn på kræft, da fordøjelsesbesvær eller almindelige maveproblemer forårsager det i de fleste tilfælde.

Men når det forekommer gentagne gange og uforklarligt, er det vigtigt, at en specialist analyserer problemet grundigt.

Det faktum, at denne smerte vises pludselig, kan indikere, at noget ændrer miljøet i tarmen.

Det kan også pege på en ændring i bakteriefloraen eller være et tegn på, at cellerne i dette område vokser overdrevent.

5. Pludselige vægttab

Kvinde paa en badevaegt

Selvfølgelig er vægttab en af de ting, som stort set alle ønsker. Men det opnås normalt ved at følge en sund kost og regelmæssig motion.

Hvis det sker pludselig og ubesværet, er dette næsten altid et tegn på en form for sygdom.

Hvis du lider af tarmkræft, kan du opleve nedsat appetit og de ernæringsmæssige mangler, som det fører til.

6. Opkast

Opkast forårsaget af fordøjelsesbesvær er normalt og går normalt væk i løbet af kort tid.

Men når det opstår som et tilbagevendende eller ufrivilligt symptom eller fremkommer uden tilsyneladende grund, kan det være på tide at bekymre sig.

Selvom denne form for opkast kan forårsages mange forskellige sundhedsproblemer, så fremkalder tarmkræft normalt dette. Dette skyldes, at tarmcellerne begynder at opføre sig unormalt.

Dette fører senere hen til dehydrering, træthed og overdreven surhedsgrad i maven.

7. Overdreven luft i maven

Tarmkraeft

Overdreven luft i tarmene skyldes de ændringer, som bakteriefloraen gennemgår på grund af udviklingen af tarmkræft.

Det er selvfølgelig et symptom, som normalt kan forbindes med andre forandringer i kroppen. Det skyldes fordi spisning af visse fødevarer, almindelige sygdomme og usunde vaner også kan medføre dette symptom.

At vide, hvordan man identificerer disse symptomer og analyserer hvor tilbagevendende de er, er afgørende for at opnå en rettidig påvisning af sygdommen.

At have to eller flere af disse symptomer på samme tid, er grund nok til at anmode om en relevant lægeundersøgelser.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Astin, M., Griffin, T., Neal, R. D., Rose, P., & Hamilton, W. (2011). The diagnostic value of symptoms for colorectal cancer in primary care: a systematic review. The British journal of general practice : the journal of the Royal College of General Practitioners, 61(586), e231–e243. https://doi.org/10.3399/bjgp11X572427
  • Bapuji SB, Sawatzky JA V. Understanding weight loss in patients with colorectal cancer: A human response to illness. Oncol Nurs Forum. 2010;
  • Colorectal (colon) cancer. Retrieved from https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/14501-colorectal-colon-cancer
  • Edna TH, Karlsen V, Jullumstrø E, Lydersen S. Prevalence of anaemia at diagnosis of colorectal cancer: Assessment of associated risk factors. Hepatogastroenterology. 2012;
  • Han, S., Gao, J., Zhou, Q., Liu, S., Wen, C., & Yang, X. (2018). Role of intestinal flora in colorectal cancer from the metabolite perspective: a systematic review. Cancer management and research, 10, 199–206. https://doi.org/10.2147/CMAR.S153482
  • Sundbøll, J., Thygesen, S. K., Veres, K., Liao, D., Zhao, J., Gregersen, H., & Sørensen, H. T. (2019). Risk of cancer in patients with constipation. Clinical epidemiology, 11, 299–310. https://doi.org/10.2147/CLEP.S205957

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.