Hvad er en nasogastrisk sonde?

En nasogastrisk sonde kan blandt andet bruges til at skylle maven eller til at introducere medicin.
Hvad er en nasogastrisk sonde?

Skrevet af Carmen Martín

Sidste ændring: 26 august, 2022

Nasogastrisk intubation består af at fastgøre en nasogastrisk sonde i spiserøret, gennem en persons næse, indtil det når deres mave. Disse enheder er normalt lavet af plast eller silikone og er meget nyttige, når det kommer til at give næring til folk, der ikke kan tygge eller sluge mad selv.

I dagens artikel vil vi gerne forklare nogle af denne sondes vigtigste anvendelser, samt vedligeholdelse og mulige komplikationer.

Hvad bruges en nasogastrisk sonde til?

Som nævnt ovenfor, er sonden en måde at give næring til en person, der ikke kan spise selv. Den fører maden direkte ind i maven. Det hjælper dog ikke med at fordøje maden, men letter madens vej ned i maven.

Ernærringssonder bruges ofte til patienter med metaboliske og gastrointestinale lidelser. Tilsvarende bruger læger dem til personer med visse psykiske lidelser, såsom spiseforstyrrelser. De er også nyttige i alvorlige tilfælde af underernæring eller for tidligt fødte.

En nasogastrisk sonde kan også dræne mavens indhold. Medicinske fagfolk gør det, når der er en hindring i fordøjelseskanalen. De kan også bruge det i forgiftningssituationer eller til at tømme en persons mave inden anæstesi. Sygeplejersker kan også administrere medicin gennem en sådan sonde.

For det meste er det kun en uddannet læge eller sygeplejerske, der dog kan udføre disse slags procedurer. De, der skal gøre det på egen hånd, skal få den rette træning og være i stand til at anvende enheden.

Kvinde får indført sonde gennem næsen

Du kan måske lide: Akut koronart syndrom (ACS)

Hvordan bruger man en nasogastrisk sonde?

Mange patienter har brug for en nasogastrisk sonde derhjemme, så de skal vide, hvordan de skal tage sig ordentligt af den.

For eksempel skal de vide, hvordan man holder den udvendige del ren. For at gøre dette, har de brug for gazebind fugtet med varmt vand og sæbe. Derefter skal de tørre røret af og tørre det, så det er klart.

Folk tilføjer normalt lidt vand efter hvert måltid eller medicin, ca. 5 til 10 ml. Tilsvarende skal de tjekke, at sonden er i den rigtige position. For at gøre det, skal du bare se på mærkerne på den.

Tilstoppede sonder skal udskiftes. Og selvom der normalt er et familiemedlem med den rette træning til at gøre det, er det altid bedst at konsultere en læge eller sygeplejerske. Tilslutningen skal også være lukket, når sonden ikke bruges aktivt.

Andre tips

De, der bruger en nasogastrisk sonde, skal være nøje opmærksomme på næsen og munden. Det er bedst at bevæge røret lidt fra tid til anden og ændre dets kontakt med disse kropsdele, for at forhindre irritation.

Hvis en person ikke kan gøre dette hver dag, skal de ihvertfald gøre det, når røret er snavset, eller når det kirurgiske tape ikke længere forbliver på.

Den ansvarlige for vedligeholdelse skal også rengøre patientens næsebor hver dag, med en fugtet vandpind. Ligeledes skal de opretholde passende mundhygiejne. Dette skyldes, at selvom en person ikke tygger, skal de fortsætte med at børste tænder og tunge mindst to gange om dagen.

Ligeledes skal de påføre fugtighedscreme på næsen og læberne, da ansigtshuden er ganske følsom. Den nasogastriske sonde fører ofte til irritation, og creme kan reducere det.

Kvinde tager creme fra krukke

Hvad er de hyppigste komplikationer?

Selvom dette er en virkelig nyttig enhed, kan der være nogle komplikationer. For eksempel kan det føre til næseskader. Så som vi sagde ovenfor, bør du ændre dens position, så ofte som du kan. Du skal også desinficere og vaske området.

Når der opstår en blokering, kan du prøve at løse det ved at indføre varmt vand gennem røret. Du skal dog give din læge besked, hvis du ikke kan fjerne den. Under alle omstændigheder kan du forhindre de fleste blokeringer ved at lede vand igennem sonden efter hver anvendelse.

En anden hyppig komplikation er, at røret falder af. Dette er måske ikke tilfældigt – når alt kommer til alt, synes nogle patienter, det er ret irriterende. Men uanset hvad årsagen måtte være, skal du stadig have den erstattet af en professionel.

Kvalme og opkast er almindelige bivirkninger, især når en patient ikke er godt placeret. For at forhindre det, kan du prøve at placere dem i en 45º position. Dette er hovedsageligt for at forhindre mad i at komme ind for hurtigt.

Konklusion

Som det sidste, er en nasogastrisk sonde et vidt brugt instrument, men du skal følge din læges instruktioner. Bemærk, at det er meget vigtigt at vide, hvordan man bruger den og vedligeholder den. Så konsultér en specialist, hvis du har spørgsmål eller komplikationer.

Det kan interessere dig ...
Kamillete og andre hjemmemidler til at forbedre fordøjelsen
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Kamillete og andre hjemmemidler til at forbedre fordøjelsen

Denne artikel vil undersøge fordelene ved kamillete samt nogle andre hjemmemidler til at forbedre fordøjelsen. Det bedste er at opretholde en sund ...
Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.