Fordøjelsesforstyrrelser, der kan få dig til at tage på

Vidste du, at forstoppelse er en af flere fordøjelsesforstyrrelser og sygdomme, der kan forårsage vægtøgning? Det overskydende affald påvirker funktionerne i dit stofskifte.
Fordøjelsesforstyrrelser, der kan få dig til at tage på

Sidste ændring: 26 august, 2022

At være overvægtig er en lidelse, der skyldes akkumulering af fedtstoffer og toksiner i kroppen, og kan skabe fordøjelsesforstyrrelser.  Dette øger yderligere din kropsvægt til et punkt, hvor det anses for være usundt.

Dens vigtigste årsag er et indtag af for mange kalorier i din kost, men det kan også være forårsaget af stillesiddende livsstil, hormonelle ændringer og metaboliske vanskeligheder. 

Faktisk lider nogle patienter af denne tilstand, fordi deres fordøjelsessystem ikke fungerer korrekt. Dette skyldes, at dets funktioner er afgørende for at nedbryde fedt og absorbere næringsstoffer.

Af denne grund, selv om du altid bør se på din kost først, skal du overveje, at en fordøjelsesforstyrrelse kan være ansvarlig.

Vi vil benytte lejligheden til at dele 5 fordøjelsesforstyrrelser, der kan forårsage vægtforøgelse, så du kan identificere dem og tage de respektive foranstaltninger.

Fordøjelsesforstyrrelser, der kan få dig til at tage på

1. Gastro-øsofagal refluksygdom er en af de fordøjelsesforstyrrelser, der kan forårsage vægtstigning

fordoejelsesforstyrrelser og gerd

Gastro-øsofagal refluksygdom  er en fordøjelsesforstyrrelse, der forårsager en ubehagelig brændende fornemmelse i brystet. Dette skyldes, at den syrlige/sure saft kommer tilbage i spiserøret, fordi de ventiler, der holder dem i maven, er svækket.

Dens forhold til vægtforøgelse kommer fra den angst, vi får fra mad, da nogle fødevarer midlertidigt lindrer symptomerne.

Mens små portioner normalt ikke udgør en trussel, når fødevaren er fordøjet, fortsætter symptomerne og ønsket om at spise igen. 

Anbefalinger

 • Kontroller symptomerne på tilbagesvaling med naturlig te og hjemmelavede lægemidler, der har lavt kalorieindhold.
 • Undgå at spise fede eller irriterende fødevarer, fordi de bare vil forværre problemet.

2. Mavesår kan føre til vægtstigning

Sår, læsioner, der normalt forekommer i maven af ​​tarmene eller tyndtarmen, er den mest almindelige konsekvens af overdreven syreproduktion.

I lighed med den tidligere lidelse kan de resultere i vægtforøgelse, da de kan forårsage angst episoder, når det kommer til det punkt hvor du skal spise.

De forårsager mavebetændelse og konstant kvalme, der generelt går væk et stykke tid efter at have spist visse fødevarer.

På grund af dette, har patienter der lide af dette en tendens til at spise flere kalorier, end de burde, og hvis sygdommen ikke kontrolleres indenfor en kort periode, oplever de en bemærkelsesværdig vægtøgning.

Anbefalinger

 • Undgå at tage antiinflammatoriske former for medicin, smertestillende midler og antibiotika, mens du behandler mavesår.
 • Skær mejeriprodukter, stærkt krydret mad og andre irriterende fødevarer ned eller helt væk fra din kost.
 • Tag hjemmelavede lægemidler med basiske egenskaber, såsom bagepulver eller aloe vera gel.
 • Drik mere vand og slags te, der hjælper med fordøjelsen.

3. Forstoppelse er en af de fordøjelsesforstyrrelser, som kan få dig til at tage på

fordoejelsesforstyrrelser og forstoppelse

Forstoppelse er en af ​​de fordøjelsessygdomme, der kan forårsage vægtøgning. Dette skyldes, at affald ophobes i tarmene, påvirker stofskiftet og gør det svært for kroppen at omdanne næringsstoffer til energikilder.

Ophobning af giftstoffer i din tyktarm forårsager betændelse i maven og forårsager en følelse af tunghed. Dette kan få dig til at tro, at de ting du laver i et forsøg på at tabe dig, ikke virker.

Men det er ikke fordi kroppen absorberer flere kalorier. Det er nemlig det overskydende affald, der gør det svært at se resultater, når du prøver at tabe sig . 

Anbefalinger

 • Forøg dit forbrug af fiber. For at gøre dette, skal du ikke tøve med at tilføje friske grøntsager, frugter og fuldkorn til din kost.
 • Drik 6-8 glas vand om dagen.
 • Træn i mindst 30 minutter om dagen.
 • Lav naturlige afføringsmidler.

4. Ændringer i bakteriel flora, er en af ​​de fordøjelsessygdomme, der kan forårsage vægtøgning

Ændringer i bakteriel flora i tarmene er en af ​​de faktorer, der påvirker vægtforøgelsen. De forstyrrer din metaboliske rytme og gør det samtidig svært at absorbere og korrekt anvende de næringsstoffer, som kommer fra fødevarer.

Disse ubalancer opstår, fordi mikroorganismerne vokser overdrevent, eller fordi deres tilstedeværelse i tyktarmen er nedsat.

Som følge heraf skaber det problemer som forstoppelse og kan også øge, hvor ofte du føler brug for at spise. Dette vil få dig til at ophobe mere fedt .

Anbefalinger

 • Undgå overdreven forbrug af fødevarer, der ændrer tarmens pH (fedtstoffer, raffineret mel, sukkerarter osv.)
 • Forøg dit forbrug af fødevarer med probiotika kulturer som A38, naturlig yoghurt eller gæret kål.
 • Drik 1,5 til 2 liter vand om dagen.

5. Irritabel tarmsyndrom

fordoejelsesforstyrrelser og tarmflora

Irritabel tarmsyndrom er en gastrointestinal tilstand, som på grund af dårlig kostpraksis er blevet betydeligt mere almindelig i de seneste år.

Dets udseende ledsages af andre problemer med fordøjelsessystemet , herunder inflammatoriske ubalancer og ændringer i bakteriel flora. Det kan forårsage forstoppelse, maveoppustethed og vanskeligheder med at fordøje visse fødevarer.

Så når folk ignorerer deres symptomer og ikke forsøger at behandle dem, kan de opleve vægtforøgelse og føle sig syge hele tiden.

Anbefalinger

 • Kontakt din læge, hvis du har mistanke om, at du har nogle af ​​disse tilstande.
 • Tilføj probiotika til din kost og fødevarer, der indeholder fordøjelsesenzymer.
 • Eliminer eventuelle inflammatoriske fødevarer eller drikkevarer så meget som muligt.

Kan du genkende nogle af ​​disse fordøjelsesforstyrrelser, som er med til at forårsage vægtøgning? Hvis du har symptomer på fordøjelsesforstyrrelser eller har mistanke om, at du ikke kan tabe dig på grund af dem, følg da de givne anbefalinger og se lægen for at få en mere præcis diagnose.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Amparo Escudero Sanchís, Miguel Bixquert Jiménez, Guía para prevenir y tratar el estreñimiento, Fundación Española del Aparato Digestivo, s.f.
 • Antonio Giovanni Spaventa Ibarrola. ERGE y obesidad. Volumen 35, Supl. 1 Enero-Marzo 2013. MÓDULO VII. BARIATRÍA.
 • Asociacion español de coloproctología. Estreñimiento. 2012.
 • National Heart, Lung, and Blood Institute en colaboración con The National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases, CLINICAL GUIDELINES ON THE IDENTIFICATION, EVALUATION , AND TREATMENT OF OVERWEIGHT AND OBESITY IN ADULTS. The Evidence Report, NIH PUBLICATION NO. 98-4083 SEPTEMBER 1998
 • Pathophysiological role of host microbiota in the development of obesity.
  Kobyliak N1, Virchenko O2, Falalyeyeva T2.
 • Susana Jiménez Contreras, “Síndrome del Intestino irritable”, Fudación Española del Aparato Digestivo, s.f. https://www.saludigestivo.es/mes-saludigestivo/sindrome-del-intestino-irritable/sindrome-del-intestino-irritable-concepto/

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.