Hvad er feriehjertesyndrom?

Feriehjertesyndrom forårsager hjertebanken, kvælning og svimmelhed. Læs med for at finde ud af, hvad der forårsager det, og hvordan det opstår.
Hvad er feriehjertesyndrom?

Skrevet af Carmen Martín

Sidste ændring: 25 august, 2022

Når det er feriesæson eller helligdage stiger antallet af festligheder, og mulighederne for at overspise og drikke for meget øges. Derfor kan feriehjertesyndrom blive aktuelt.

Dette syndrom er en tilstand, der blev beskrevet for relativt nylig i 1978. Det er en ændring af hjertefunktion på grund af masser af alkohol på kort tid.

Den første gang, feriehjertesyndrom blev diagnosticeret, var ved juletid. Der er dog også mange tilfælde om sommeren. Dette gælder især for unge mennesker, der ikke har nogen anden hjertesygdom.

Specialister mener, at dette syndrom forårsager et stort antal hjertearytmier. Faktisk er juledag den dag på året med flest dødsfald som følge af hjertesvigt. Derfor vil vi i denne artikel forklare alt, hvad du har brug for at vide om feriehjertesyndrom.

Læs også: Sådan kan du lindre hovedpine om sommeren

Hvad er feriehjertesyndrom?

Som vi allerede ved, er hjertet et af de vigtigste organer i vores krop. Det pumper blod rundt i hele vores krop. Celler får også det ilt, de skal bruge for at leve.

For at dette sker, banker hjertet rytmisk og kontinuerligt. Da der er en konstant rytme, fyldes hjertet ordentligt med blod. Blod kan derefter bevæge sig med den rigtige mængde pres.

Ved feriehjertesyndrom opstår der en arytmi. Normalt sker dette i en af ​​atrierne, som er de øverste kamre i hjertet. Derefter stiger tempoet og slår hurtigere pr. minut.

Feriehjertesyndrom føles som om, at dit hjerte banker stærkere og hurtigere end normalt. Derudover kan du også føle smerter i brystet og åndenød

At drikke masser af alkohol på kort tid forårsager det. For eksempel på bestemte helligdage som jul eller nytår er dette mere almindeligt. Dette er dage, hvor folk drikker mere end normalt.

Derudover påvirker feriehjertesyndrom unge og sunde mennesker. Vi ved dog ikke nøjagtigt, hvordan alkohol forårsager denne reaktion. Det ser ud til, at det under fester frigiver adrenalin og noradrenalin, der øger hjerterytmen.

Hvad er symptomerne på feriehjertesyndrom?

Som vi nævnte tidligere, kan feriehjertesyndrom ramme enhver. Det er dog mest almindeligt hos unge og sunde mennesker uden tidligere hjertesygdomme.

Da det er en arytmi, er det mest almindelige symptom hjertebanken. Det føles som om, at dit hjerte banker stærkere og hurtigere end normalt. Derudover kan du også føle smerter i brystet og åndenød.

Læs også: Lær alt, hvad der er at vide om brystsmerter

Det er almindeligt, at folk også bliver svimle, hvilket kan få dem til at falde eller besvime. De fleste af symptomerne forsvinder dog, når deres kroppe har været i stand til at metabolisere al alkoholen.

Selvom det er muligt for symptomerne at være midlertidige, er det vigtigt at holde øje med alle med disse symptomer. Nogle gange kan disse sætte patientens liv i fare.

Læge analyserer feriehjertesyndrom

Kan du forhindre denne situation?

Feriehjertesyndrom forekommer kun, hvis du drikker for meget alkohol på kort tid. Derfor er det første skridt til at undgå det at lade være med at drikke alkohol. Men hvis du drikker, skal du sørge for at drikke ansvarligt.

Det er vigtigt at fortælle unge mennesker om dette syndrom. Mange af dem ignorerer de farlige negative virkninger, det kan have. Derudover tror de, at kun ældre mennesker får hjertesygdomme.

På den anden side kan overdrevent alkoholforbrug også finde sted ved grillfester, middage eller fester, hvor der også er meget mad. Normalt er der mad med masser af fedt og sukker.

Denne type spisning får allerede dit hjerte til at arbejde hårdere. Af denne grund skal du, især om sommeren, ikke blot holde øje med, hvor meget alkohol du drikker. Derudover skal du være opmærksom på din kost, og selvfølgelig også undgå andre former for rusmidler.

Det kan interessere dig ...
Ti ting, der sker med din krop, ved at drikke alkohol
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Ti ting, der sker med din krop, ved at drikke alkohol

At drikke alkohol er helt uundgåeligt blevet en del af mange sociale øjeblikke. Men det kan være farligt. Lær om alkohol sundhed her.
Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.