Hvad er fibromyalgi, sygdommen som Andrea Levy har?

Problemer med at engagere sig i offentlig tale såvel som at udføre mange andre daglige aktiviteter kan være på grund af fibromyalgi. Det er tilfældet for Andrea Levy, der for nyligt talte om denne lidelse. Lær mere i denne artikel!
Hvad er fibromyalgi, sygdommen som Andrea Levy har?
Leonardo Biolatto

Bedømt og godkendt af læge Leonardo Biolatto.

Sidste ændring: 12 oktober, 2022

For nyligt talte Andrea Levy offentligt, der er Madrids byråds direktør for kultur, sport og turisme og talsperson for kommunalstyrelsen, hvilket gav anledning til kritik blandt tilskuere og brugere af sociale medier. Hendes læsning manglede indhold, og hun virkede til at gå i stå. Årsagen? Ifølge hende selv er det på grund af fibromyalgi. 

Selvom denne sygdom er en reel lidelse, der påvirker mange folk, anerkendte Verdenssundhedsorganisationen, WHO, den ikke før år 1992. Til denne dato påvirker det 5,4% af den generelle befolkning, og 92,7% af patienterne er kvinder ifølge data fra Forbundet for Fibromyalgi.

Nogle har stillet spørgsmålstegn ved, om det er på grund af dette, at Andrea Levys tale ikke var som forventet. Lad os derfor tage et kig på, hvad fibromyalgi er, samt hvilke symptomer folk med denne sygdom kan have.

Hvad er fibromyalgi?

Fibromyalgi er en kronisk sygdom, der har en tendens til at påvirke midaldrende kvinder i et større omfang. Dets årsag er ukendt, men observationer viser, at det forårsager symptomer, der kan forklare det, der sker i Andrea Levys offentlige tale og mange andre aspekter i hendes liv.

Ifølge nogle studier  er sygdommen associeret med problemer, der involverer en form for udbrænding. Det vil sige, det involverer akut og intens stress, der gør det svært at udføre normale opgaver. Det er ikke, fordi de består af specifikke tegn, men på grund af forringelsen af livskvaliteten.

Symptomerne kan blive forværret af adskillige faktorer:

 • Stress.
 • Søvnmangel.
 • Temperaturændringer.

Det mest karakteristiske symptom på fibromyalgi er vedvarende og generel smerte i kroppen – både i musklerne, leddene og senerne i den øvre og nedre del af kroppen. Andrea Levy siger, at denne smerte næsten kan være “lammende”, og den påvirker hendes nattesøvn.

Generel utilpashed, mangel på søvn, udmattelse, mangel på energi og andre former for ubehag, endda når man tager medicin for at håndtere det, påvirker livskvaliteten. Og dermed professionel ydeevne.

Et studie i tidsskriftet Clinical Rheumatology antydede for mere end 10 år siden, at denne lidelse er årsag til midlertidig uarbejdsdygtighed hos arbejdere.

Muskelsmerter på grund af fibromyalgi er intense. De går gennem mere akutte perioder såvel som plateaustadier. 

Fortsæt med at læse: Det skal du vide om fibromyalgi

Hvad er symptomerne associeret med fibromyalgi?

Ifølge videnskabelig litteratur er det primære symptom på Andrea Levys sygdom smerter. Selvom der er blevet udviklet teorier for at forklare oprindelsen, er den ikke helt klar. Autoimmune sygdomme, genetik og oxidativt stress i metabolismen er blevet taget i betragtning.

Symptomerne associeret med fibromyalgi er følgende:

 • Stivhed: Særligt morgenstivhed. Der er problemer med at bevæge fingrene, strække benene og bøje ryggen. Denne stivhed kan være gradvis og diffus, forårsage nye smerter såsom spændingshovedpine og ændringer i de peristaltiske bevægelser, hvilket fører til kolik.
 • Temporomandibular leddysfunktion: Sammen med stivhed og muskelkontrakturer i ansigtet mister kæben funktionalitet.
 • Hypersensitivitet og kronisk udmattelse: Dette er ekstrem træthed, der forhindrer personen i at udføre daglige aktiviteter. Selv når personen sover, føler vedkommende ikke, at han eller hun bliver udhvilet eller “heler”.
 • Tåge: Intens mental udmattelse, der skaber kroniske smerter hos disse patienter. På samme tid udvikles der koncentrationsproblemer og problemer med korttidshukommelsen.
 • Angst og depression: Typisk for al den stress, der ophober sig hos personen med kroniske smerter, der ikke føler sig i stand til at udføre daglige aktiviteter. Det er også blevet antaget, at nogle tilfælde med fibromyalgi er sekundære til humørforstyrrelser og ikke den anden vej rundt. Det er klart, og prognosen kan blive værre i disse situationer.
Kilde: Verwellhealth.com

Symptomer, der påvirker ens livskvalitet

Baseret på det ovenstående forstås fibromyalgi som en sygdom, der ikke kun påvirker livskvaliteten, men også en persons sociale udvikling. Derfor vil det ikke være forkert at anse dette som årsagen til adskillige problemer på arbejdet.

Andrea Levy, der udtaler, at hun var diagnosticeret med denne patologi sidste juli, siger, at det er en kamp i sig selv at håndtere ubehaget. 

Søvnforstyrrelsen, der forårsages af sygdommen, påvirker patienters ydeevne på arbejdet og i sociale sfærer.

Find ud af: 5 gode morgenmåltider mod fibromyalgi

Behandling af fibromyalgi er en kamp med adskillige åbne fronter

Der er ingen kur mod fibromyalgi, og behandlingen kan kun lindre de symptomer, patienterne har. Smertelindrende midler uden opioider, påføring af lokal varme, fysioterapeutisk massage og træning er inkluderet i det terapeutiske arsenal.

Stresshåndtering og, hvis passende, ordinering af antidepressive midler er afgørende for at forbedre nattesøvnen. Det er en kamp med adskillige åben fronter, da det ikke blot kræver at håndtere det fysiske ubehag, men også den emotionelle stress, som fibromyalgi forårsager hos patienterne. 

Det spanske ministerie for sundhed, forbrugeraffærer og social velfærd præciserer følgende:

“Målet med håndtering af fibromyalgi er lindring af symptomerne og opretholdelse af funktionel kapacitet i de personlige, familiemæssige og professionelle sfærer hos den lidende for at forebygge forringelse af livskvaliteten eller minimere det så meget som muligt.”

Hvis du eller en elsket mistænker, at du lider af fibromyalgi, skal du sikre dig, at du går til en betroet læge.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Ramírez, Mónica Teresa González, René Landero Hernández, and Javier García-Campayo. “Fibromialgia: relación de síntomas somáticos, burnout e impacto de la enfermedad.” Cuadernos de medicina psicosomática y psiquiatría de enlace 93 (2010): 16-22.
 • Franco-Vicario, Ricardo. “La fibromialgia. Un paradigma de estrés existencial.” Gaceta médica de Bilbao 103.1 (2006): 7-7.
 • Salido, Marina, et al. “Factores relacionados con la incapacidad temporal en pacientes con fibromialgia.” Reumatología Clínica 3.2 (2007): 67-72.
 • Covarrubias-Gómez, Alfredo, and Orlando Carrillo-Torres. “Actualidades conceptuales sobre fibromialgia.” Revista Mexicana de Anestesiología 39.1 (2016): 58-63.
 • Latorre-Santiago, D., and M. Torres-Lacomba. “REVISIÓN/REVIEW FIBROMYALGIA AND THERAPEUTIC EXERCISE. QUALITATIVE SYSTEMATIC REVIEW FIBROMIALGIA Y EJERCICIO TERAPEÚTICO. REVISIÓN SISTEMÁTICA CUALITATIVA.” International Journal of Medicine and Science of Physical Activity and Sport 17.65 (2017): 183-204.
 • Villanueva, V. L., et al. “Fibromialgia: diagnóstico y tratamiento. El estado de la cuestión.” Revista de la Sociedad Española del Dolor 11.7 (2004): 50-63.
 • Revuelta Evrard, E., E. Segura Escobar, and J. Paulino Tevar. “Depresión, ansiedad y fibromialgia.” Revista de la Sociedad Española del dolor 17.7 (2010): 326-332.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.