Det skal du vide om fibromyalgi

Fibromyalgi er en kronisk tilstand, der kan reducere patientens livskvalitet. Tag på opdagelse med os om hvad du behøver at vide for at bekæmpe det.
Det skal du vide om fibromyalgi
José Gerardo Rosciano Paganelli

Bedømt og godkendt af læge José Gerardo Rosciano Paganelli.

Sidste ændring: 22 december, 2022

Fibromyalgi er en tilstand, der er mere almindelig, end vi tror, ​​da mange mennesker ikke er klar over, at de selv har det. Det er dens undvigenhed, der giver det kaldenavnet “den usynlige sygdom”. Det ses ikke i røntgenbilleder eller i blodprøver. Der er mange ting, der er vigtige at vide om fibromyalgi.

Patienter med denne tilstand er ikke i stand til at hvile tilfredsstillende. Når de sover, oplever deres kroppe overdreven svedtendens (hyperhidrose), og i mange tilfælde kan symptomerne blive mere alvorlige.

Fibromyalgi er en kronisk reumatisk tilstand, der er karakteriseret ved tilstedeværelsen af ​​generaliseret smerte og konstant udmattelse samt andre forskellige symptomer.

Patienter viser ikke nogen synlig forandring på trods af at de lider af mange symptomer, fordi der er kronisk smerte i forskellige dele af kroppen.

Ud over træthed resulterer fibromyalgi også i muskelsammentrækninger, hernierede skiver og reumatiske problemer, som i sidste ende kan føre til immobilitet.

Årsager til fibromyalgi

Aeldre herre med smerter

Ingen kender den nøjagtige årsag til fibromyalgi, men nogle mennesker mener, at det skyldes en uregelmæssighed i centralnervesystemet.

Der er en hypotese, der tyder på, at denne tilstand opstår, når tarmvæggene svulmer op og bliver hyperpermeable. Det er almindeligt hos mennesker, der har en tyndere end normal tarmvæg, som tillader andre ting end næringsstoffer, såsom affald og giftige stoffer, at passere tarmvæggen.

Alt, der passerer, når til sidst leveren og nyrerne, som sparker immunsystemet til handling. Immunsystemet markerer dem som fjender og begynder at angribe elementerne. Taget denne hypotese i betragtning er det yderst vigtigt at spise en sund kost.

En anden mulig årsag til fibromyalgi har at gøre med en ubalance i ens neurotransmitter. Ubalancer kan forårsage forskellige symptomer i denne tilstand.

For eksempel kan generaliseret smerte skyldes en ændring i smertemodulationsveje. Der er imidlertid ikke nok videnskabelige beviser, der bekræfter denne hypotese.

Anbefalet læsning efter “Det skal du vide om fibromyalgi”:

Hvad sker der, når du dyrker yoga regelmæssigt?

Typer af fibromyalgi

Kvinde med rygsmerter

Fibromyalgi er ikke den samme for hver patient. Der er forskellige typer af tilstanden, hvorfor behandling fokuserer på at lindre de symptomer, som den enkelte patient oplever. Nedenfor vil vi forklare klassifikationer af de forskellige typer af fibromyalgi.

Type 1. Inkluderer patienter uden sammenhængende tilstande.
Type 2. Er patienter med reumatiske og autoimmune sygdomme.
Type 3. Henviser til personer, der udviser en alvorlig ændring på et psykopatologisk niveau.
Type 4. Inkluderer patienter, der betegnes som simulatorer.

Nattesved: ​​Et af symptomerne på fibromyalgi

Person der ligger ned med lukkede oejne

Hvis du troede, at det kunne virke umuligt at bekæmpe nattesved, så er det muligt. Hvordan? Det er nemt. Du behøver kun at følge en afbalanceret kost og selvfølgelig være ekstra forsigtig med de fødevarer, du spiser i løbet af dagen.

En anden ide er at tage et varmt brusebad før du går i seng. Derudover kan man gnide et tyndt lag af essentiel eukalyptusolie på bestemte områder af din krop. Det hjælper dig med at give dig en frisk fornemmelse.

Længere nedenfor vil vi forklare flere måder, som alle fibromyalgi patienter i praksis bør kende til for at nyde en højere livskvalitet.

Din hjemmebehandling

Pas på din kost

Du skal virkelig være særlig opmærksom på, hvad du spiser, hvis du lider af fibromyalgi. Det er bedre at undgå mejeriprodukter, sukker, gluten, rødt kød, kartofler, tomater, aubergine og paprika. Med hensyn til frugt, bør du vælge puree af hensyn til din tarmsundhed.

Målet er at undgå koffeinholdige drikkevarer: kaffe, samt andre drikkevarer som mate og sukkerholdige drikkevarer. Derudover bør du også undgå fødevarer, der indeholder store mængder af C-vitamin, ligesom citronsorter, fordi de kan gøre det sværere for dig at falde i søvn.

Dyrke motion

Person der binder sine sko - om fibromyalgi

Motion kan være en god terapi for fibromyalgi patienter. Medicinske eksperter anbefaler at lave aerobisk træning konsekvent.

Faktisk er vandøvelser især anbefalelsesværdige (svømning eller en anden form for vandsport), fordi det giver mulighed for at forbedre smidigheden. Hydroterapi er også en fremragende mulighed.

Læs også denne artikel efter “Det skal du vide om fibromyalgi”:

Hvad er den bedste måde at praktisere yoga på?

Prøv fysisk rehabilitering

Kvinde der faar massage - om fibromyalgi

Hvis du har for meget smerte, kan du altid tage til en fysioterapeut og se på et rehabiliteringsproblem, som kan hjælpe dig med smerten. Prøv det! Der er en bred vifte af muligheder til rådighed.

Professionelle fysioterapeuter ved alt om fibromyalgi og vil vide, hvad du har brug for i henhold til den smerte, du oplever. Følg lægens anvisninger, spis sundt og lav motion. Ved at gøre det vil du være i stand til at håndtere denne tilstand meget bedre.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Bellato E, Marini E, Castoldi F, Barbasetti N, Mattei L, Bonasia DE, et al. Fibromyalgia syndrome: Etiology, pathogenesis, diagnosis, and treatment. Pain Research and Treatment. 2012.
  • Busch AJ, Barber KAR, Overend TJ, Peloso PMJ, Schachter CL. Exercise for treating fibromyalgia syndrome. Cochrane Database of Systematic Reviews. 2007.
  • Goebel A, Buhner S, Schedel R, Lochs H, Sprotte G. Altered intestinal permeability in patients with primary fibromyalgia and in patients with complex regional pain syndrome. Rheumatology. 2008.
  • Grandner, MA, Jackson, N., Gerstner, JR y Knutson, KL (2013). Síntomas del sueño asociados con la ingesta de nutrientes dietéticos específicos. Revista de investigación del sueño, 23 (1), 22–34. https://doi.org/10.1111/jsr.12084
  • Holton K. The role of diet in the treatment of fibromyalgia. Pain Manag. 2016; https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27296515/
  • Müller W, Schneider EM, Stratz T. The classification of fibromyalgia syndrome. Rheumatol Int. 2007 Sep;27(11):1005-10. doi: 10.1007/s00296-007-0403-9. Epub 2007 Jul 25. PMID: 17653720.
  • Sosa-Reina MD, Nunez-Nagy S, Gallego-Izquierdo T, Pecos-Martín D, Monserrat J, Álvarez-Mon M. Effectiveness of Therapeutic Exercise in Fibromyalgia Syndrome: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Clinical Trials. Biomed Res Int. 2017;
  • Villanueva, V. L., Valía, J. C., Cerdá, G., Monsalve, V., Bayona, M. J., & Andrés, J. de. (2004). Fibromyalgia: diagnosis and treatment. Current knowledge. Revista de la Sociedad Española del Dolor11(7), 50-63. Recuperado en 12 de octubre de 2020, de http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1134-80462004000700005&lng=es&tlng=en.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.