Hvad er følelsesmæssig indretning, og hvordan kan du anvende det?

Vidste du, at der findes en type indretning, der kan få dig til at føle dig glad og komfortabel? Lær, hvordan du kan anvende den i dit hjem i denne artikel.
Hvad er følelsesmæssig indretning, og hvordan kan du anvende det?

Sidste ændring: 04 september, 2022

I denne artikel vil vi lære dig alt om følelsesmæssig indretning, og hvordan du kan bruge det i dit hjem. Der er intet bedre end at komme hjem og føle sig glad. Det er rart at være i et rum, der hjælper os til at føle os positive, livsglade og muntre.

I denne forstand spiller indretningen af rummene gennem farver, genstande, fordeling, belysning, dekoration og andre faktorer en afgørende rolle.

Selvom vi ikke altid er bevidste om det, overfører alle møbler, maling og indretning generelt følelser, hvad enten det er ro, fred, glæde, tryghed eller en anden lignende positiv følelse. Vores rum kan dog også formidle følelser af ubehag, uro, angst, kulde eller negativitet. Derfor er det en god idé at gå efter at skabe rum, der fremmer velvære.

Næste punkt er at forklare, hvorfor følelsesmæssig indretning er så vigtig i indretningen, og hvorfor den kan spille en afgørende rolle i vores forsøg på at føle sig godt tilpas. den måde kan du give et strejf af harmoni, ro og lykke til de steder, du bor.

Hvad er følelsesmæssig indretning?

Stue indrettet baseret på følelsesmæssig indretning

Vær opmærksom på farverne, møblerne og endda lugtene i hvert hjørne af dit hjem. Sørg for, at alt gør dig glad.

Følelsesmæssig indretning er en type indretning, der har til formål at overføre og generere positive følelser gennem indretningen af rummene. Idéen er at opnå maksimal komfort og tryghed i de rum, vi bebor, for at få en følelse af ro, glæde og god stemning.

Det er en disciplin, der søger at sikre, at rummene opfylder andre funktionaliteter, der giver fordele for den fysiske og følelsesmæssige sundhed og er æstetisk tiltalende. Faktisk er det baseret på forholdet mellem psykologi og rum.

I denne henseende nævnes det i en artikel fra University of Sciences and Arts of Latin America UCAL, at “psykologi og arkitektur er to videnskaber, der altid går hånd i hånd, i forhold til emnet indretning… Design er meget vigtigt for at fremme, udvikle eller påvirke gode stemninger hos mennesker.”

Vi tror, at du måske også er interesseret i at læse dette: 5 indretningsidéer til multifunktionsrum

I den forstand er det ikke nødvendigvis nødvendigt at tage det med hjem, der er på mode. Mange gange, når vi går ind i en møbel- og indretningsbutik med henblik på at ommøblere vores hjem, lader vi os rive med af trends.

Men selv om det ikke er forkert at være opmærksom på de nyeste tendenser inden for indretning, skal vi tage hensyn til de enkelte husstandsmedlemmers præferencer og komfort.

Når det kommer til følelsesmæssig indretning, er der ingen regler. Det vigtigste er at skabe et rart og behageligt rum, hvor vi virkelig føler os hjemme. samme måde skal stedet formidle positive følelser, så vi kan få gode oplevelser, mens vi er i der.

Sådan anvender du følelsesmæssig indretning i dit hjem

Selv om mange designere og arkitekter i dag er eksperter i følelsesmæssig indretning, er det også en meget intuitiv og personlig proces. Der er dog visse fælles faktorer, når det gælder om at skabe rum, der skaber velvære. Du bør tage dem i betragtning, når du begynder at evaluere dit hjem.

I den forbindelse sagde den berømte spanske indretningsarkitekt Susana Cots i et interview til mediet La Vanguardia at “følelsesmæssig indretning, når den er godt udført, kan blive en terapeutisk indretning, som får os til at føle os bedre tilpas og bringer os ro og sindsro”.

Eksperten påpeger, at hver eneste detalje er vigtig, og at boliger skal ses som levende væsener – det vil sige, at de udvikler sig og kan forvandles.

Her er nogle nøglefaktorer, som du bør tage hensyn til, når du anvender følelsesmæssig indretning til dine personlige eller arbejdsmæssige rum. Er du klar?

Indret, mens du føler de følelser, som hvert rum sender

Dette er det grundlæggende princip for følelsesmæssig indretning. For at gøre dette skal du tage dig tid til at sidde et stykke tid i hvert rum, på hver plads eller i hvert hjørne i dit hjem. Du skal foretage en vurdering af, hvad rummet formidler. Tillad dig selv at føle følelser og se, hvilken følelse hvert enkelt sted formidler til dig.

Start med at se på aspekter som f.eks. om det er ryddeligt eller ej. Dette er et grundlæggende aspekt, der kan skabe ro eller tværtimod en følelse af kaos. Tjek også, om det er mørkt eller lyst, og om du kan lide duften. Alle disse opfattelser og følelser, som vi oplever, taler for sig selv og kan vejlede os om, hvorvidt det er nødvendigt at foretage ændringer.

Hvis du føler, at du befinder dig i et tungt miljø, er det helt sikkert på tide at foretage nogle forandringer. Nogle gange er det nok at fjerne nogle forældede genstande for at få omgivelserne til at føles friskere og mindre tunge.

Du kan også male en væg, placere en plante eller ændre et maleri. Det vigtige er, at du efter at have foretaget en sådan ændring har en positiv følelse, som gør, at du føler dig mere komfortabel i rummet.

Vælg de rigtige møbler og dekorative genstande i følelsesmæssig indretning

Par danser i deres stue

Kig efter møbler og genstande, der gør dig glad, og som gør det muligt for dig at nyde dit hjem. Det er følelsesmæssig indretning.

Når vi vælger de enkelte møbler og genstande, der skal udsmykke vores hjem, skal vi være sikre på, hvad de overfører til os. For at træffe det rigtige valg er det således nødvendigt at prioritere møbler, der giver komfort og sikkerhed. De skal desuden være i harmoni med resten af huset. På den måde sikrer vi os, at vi foretager en god investering.

Hvis du af en eller anden grund har fået en genstand i gave eller som arv, som du slet ikke kan lide, bør du ikke beholde den, bare fordi du føler, at du er nødt til det. Der er altid mulighed for at donere eller bytte den.

Til gengæld kan vi vælge fotografier til indretning, der fremkalder glade og sjove øjeblikke. Vi kan også have souvenirs eller dekorative genstande, der minder os om rejser eller kære.

På den anden side bidrager bøger til følelsesmæssig indretning, da de er kilder til visdom og skønhed. I den forstand er de gode allierede, og vi kan have dem i forskellige rum.

For eksempel er en poesibog eller fotobog, der skaber ro, når vi åbner den, en fantastisk pyntegenstand. Det vigtige er at placere genstande, der hjælper os med at forstærke positivitet.

Husk naturen, når du indretter

Blomster og planter er fantastiske til at generere positive følelser og skabe miljøer, der føles friske og fulde af liv. De er levende væsener, der med deres magi, smukke farver og aromaer formidler afslappende oplevelser. Anbefalingen er dog at bruge levende planter og ikke kunstige.

Faktisk har en undersøgelse, der er offentliggjort i Journal of Physiological Anthropology, evalueret forholdet mellem indendørs planter og stressreduktion.

Resultaterne fastslår, at “aktiv interaktion med stueplanter kan reducere fysiologisk og psykologisk stress sammenlignet med mentalt arbejde”. Dette opnås ved at undertrykke det sympatiske nervesystems aktivitet og det diastoliske blodtryk og fremme behagelige, rolige og naturlige følelser.”

Undgå at have ødelagte eller rodede ting

En anden anbefaling er at undgå ødelagte og rodede ting. Det er bedst at udskifte dem samt de genstande, der ikke skaber positive følelser. Dette tip er grundlæggende, når der er børn i hjemmet. Hvis de f.eks. er bange for en bestemt genstand, er det måske bedre at tage den ud af brug for deres velbefindende.

På den anden side bør du male væggene, hvis de er i dårlig stand. Hvis vandhanen svigter, bør den repareres så hurtigt som muligt. Dette er en anbefaling, der skal gælde for hele huset, for når alting fungerer godt, føler vi os godt tilpas.

Hold rummene ryddelige

Orden er et af de vigtigste aspekter, når vi taler om at anvende følelsesmæssig indretning. Vi kan have de bedste møbler og tilbehør i vores hjem. Men hvis vores rum er rodet eller beskidt, vil det skabe kaos og stress i vores liv.

Der er ikke noget bedre end at holde vores hus rent, med en behagelig duft og et sted til alting og alting på sin plads. Det er vigtigt at have opbevaringsrum til sæsonbestemte genstande, som f.eks. til jul.

Lær om psykologien bag farver og belysning

Belysningen i huset og de farver, der klæder vores vægge og rum, er meget vigtige for de følelser, vi føler. Inden du vælger den farve, der skal “klæde” dit hus, bør du læse om farvernes psykologi, og hvordan hver nuance fremkalder forskellige fornemmelser.

Belysningen har for sin del også et vigtigt bidrag til vores stemninger. Faktisk giver en veloplyst stue en følelse af fred, ro og glæde. Når du vælger belysning, er det vigtigt at vælge den rigtige type pærer. For varm og kold belysning skal bruges i forskellige miljøer. I denne forstand skaber varmt lys en følelse af velkomst og tryghed.

Pas på dine sanser

Med hensyn til støj er det vigtigt at bo i et roligt rum og så langt væk som muligt fra motorveje eller bystøj. Heldigvis er der mulighed for at bruge vinduesglas, der isolerer ubehagelige lyde. På den måde er det meget nemmere at nyde roen i hjemmet.

Det er også nødvendigt at være opmærksom på aromaerne i hjemmet. Koncepter som aromaterapi har vist, at dufte også påvirker vores humør. Selv om det kan virke som en usynlig faktor, er dens tilstedeværelse i omgivelserne afgørende for at føle sig godt tilpas.

Det samme gælder for teksturer. Det er f.eks. ikke det samme at anvende et blødt tæppe, der fremmer søvn, som med et tungt og kløende tæppe.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Seks måder at gøre soveværelset mere enkelt på

Pas godt på dig selv!

Som du lige har læst i denne artikel, er der flere faktorer, der bidrager til et godt liv i hjemmet. Husk, at når du anvender følelsesmæssig indretning, er det vigtigste, at du føler dig godt tilpas i dit hjem, uanset hvor lille eller stort det er.

På den anden side er det vigtigt, at du ikke glemmer at tage hensyn til holdningerne hos alle de personer, der bor i hjemmet. For alle kan have forskellige behov og præferencer. Derfor er det vigtigt at indgå aftaler og finde en middelvej, hvor alle føler sig lige godt tilpas.

Afslutningsvis er en god mulighed at hyre en ekspertdesigner eller indretningsarkitekt til at hjælpe med opdelingen af rummet, valget af farver, møbler og genstande. Men hvis dette ikke ligger inden for dit budget, dine behov eller præferencer, er der andre muligheder.

Vi anbefaler at se på indretningsudstillinger, besøge indretningssider og søge inspiration på sociale netværk eller i magasiner. Det er vigtigt at tage sig tid til at identificere, hvilke teksturer, materialer og farver der skaber de mest behagelige følelser for dig.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.