10 tips til de bedste julefotos

Julefotos er noget helt særligt, fordi de er den perfekte måde at gemme vores særlige juleminder på for evigt. Få nogle tips til at tage de bedste julebilleder her!
10 tips til de bedste julefotos

Sidste ændring: 25 august, 2022

Året er ved at være omme, og julefrokosterne fylder de sidste sider i vores dagsordener. Desuden kan dekorationerne fra denne særlige årstid ses i næsten alle hjørner af alle byer verden over. Derfor vil vi gerne dele nogle tips til, hvordan du tager de bedste julefotos.

Lys, dekorationer og træer overalt inviterer dig til at tage billeder, der foreviger disse øjeblikke med venner og familie. Et godt billede kan være med til at få disse øjeblikke til at vare for evigt.

Tips til at tage de bedste julefotos

Den gode nyhed er, at du ikke behøver at være en professionel fotograf for at gøre dine julefotos perfekte. Du skal bare bruge din fantasi til at udnytte alle de ressourcer, som denne tid på året byder på.

På den anden side er det måske ikke helt nemt at få alle samlet til et gruppefoto. Nogle foretrækker ikke at være med på billeder, fordi de ikke føler sig trygge. I dette tilfælde skal du bruge andre typer gadgets for at motivere dem til at deltage.

Lad os se på nogle tips.

1. Gør dit udstyr klar

Til at starte med foreslår vi, at du forbereder dit udstyr og det tilbehør, du måske har brug for. Uanset om du har et rigtigt kamera eller din mobiltelefon, er der ting, du ikke kan undvære:

  • Batterier: Prøv at medbringe et 100% opladet batteri og et ekstra batteri, bare for en sikkerheds skyld.
  • Hukommelseskort: Tag et ekstra med, da du aldrig ved, hvor mange billeder du kan tage på én aften.
  • Andet: Et stativ, objektiver og rengøringsklude er gode idéer.

2. Brug julelys med omhu

For at få dine billeder af julelys helt rigtige skal du bruge spottilstand og åbne din blænde maksimalt. Ideelt set bør du bruge et stativ så ofte som muligt for at opnå stabilitet.

På den anden side skal du heller ikke overdrive med skarpe lys og dekorationer, da du kan ende med et klichébillede og miste originaliteten.

Du kan tage billeder, hvor ansigtet og kroppen er hovedpersonerne, og fjerne tilstedeværelsen af lysene med en effekt, der får lysene til at se slørede ud. Denne teknik er kendt som bokeh.

Vi tror, at du måske vil kunne lide at læse denne artikel: En klassisk opskrift på panettone eller julebrød

3. Tag billeder udenfor

Gader, fortove og private haver er som regel pyntet op til jul og giver mulighed for fantastiske billeder. På den nordlige halvkugle bidrager kulden og sneens hvide baggrund også.

For eksempel er natbilleder meget specielle, fordi sneen øger lysniveauet, hvilket er fremragende. Her kan lukkertiden være langsommere end 1/15, hvilket kræver et stativ. De dekorative lys, der står i kontrast til den sorte nattehimmel, vil også give fotos med et professionelt udseende.

Hvad er det bedste tidspunkt til at tage billeder i åbne områder? I skumringen, når solen er gået ned. Der er en perfekt balance mellem de dekorative lys og den skygge, der er efterladt af solens nylige fravær.

Hænder beder i kirke med stearinlys

4. Regulér brugen af blitz

I forbindelse med de foregående punkter bør lukkertiden være langsommere end normalt, når du ikke bruger blitz. Blitz kan belyse ansigter i visse sammenhænge, hvor det omgivende lys ikke er nok.

Men hvis du tager billeder af mennesker ved siden af juletræet, vil lysene helt sikkert lyse billedet op. Det gode ved fotografering taget med digitale medier er, at du kan se resultatet på stedet og gøre det om.

5. Indfang følelsernes spontanitet

Opstillede billeder er de mest almindelige og de mindst opmærksomhedskrævende. Vi foreslår, at du appellerer til spontaniteten i et smil, et raserianfald, en gaveåbning eller en latterfyldt samtale mellem to mennesker.

Husk, at der er tale om meget specielle dage, som vækker forskellige følelser. Det ideelle er at fange dem, lige når de opstår.

Vi tror, at du måske vil kunne lide at læse denne artikel: 7 tips til at hænge billeder op uden at ødelægge væggen

6. Bliv venner med “nattilstanden” for at få de bedste julefotos

Professionelle kameraer og mobiltelefonkameraer tilbyder muligheden for nattilstand. Når du har valgt den, skal du slukke for blitzen for at fremhæve juledekorationernes glød. Hvis du slår den til, vil julelysene ikke kunne ses, og fokus vil være på de genstande, der er tættest på linsen.

7. Slå hvidbalancen fra

Denne funktion neutraliserer farver, der er for stærke, og giver dem i stedet en digital farve. I forbindelse med julefotos kan lysene blive ret matte, hvis du ikke slår hvidbalancefunktionen fra på visse kameraer.

8. Fotografér fyrværkeriet

Der er et par tricks til at fange det magiske øjeblik, når himlen fyldes med farver fra fyrværkeriet. Hvis du bruger din mobiltelefon, skal du bruge burst-tilstand og HDR. På den måde kan du tage mange billeder på én gang.

Hvis du bruger et professionelt kamera, skal ISO-følsomheden være høj (over 200).

Fyrværkeri kan give nogle af de bedste julefotos

9. Kig efter detaljerne

Mange gange kan en detalje virke ubetydelig, men den bliver til et værdifuldt fotografi, der har formået at fange essensen af øjeblikket. Et stykke julepynt, en figur fra krybbespillet, tilbehør osv. Du vil helt sikkert finde dine yndlingsdetaljer på denne tid af året.

10. Vælg og redigér de bedste julefotos

Dette er et af de tips til at tage de bedste julefotos, som kan være udmattende. Det er dog en nødvendig efterbehandling.

Når aftenen er omme, er det tid til sorteringen og fotoredigeringens del. Forskellige programmer vil hjælpe dig med at håndtere julelys, skygger og farver. Der er også almindelige filtre, der kan anvendes.

Tab ikke fokus med disse tips til at tage de bedste julefotos

Vi håber, at du kan nyde fantastiske aftener i denne juletid med dine kære. Derfor er vores sidste anbefaling, at du ikke mister fokus på det, der virkelig betyder noget.

Du får måske ikke et billede af hele gruppen sammen, men du vil fange udtrykkene af hengivenhed blandt dem, der er sammen med dig. Idéen er at nyde de følelser, der bringer os sammen på denne særlige aften.

Det kan interessere dig ...
11 tips til at sikre, at du ikke bliver stresset af julen
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
11 tips til at sikre, at du ikke bliver stresset af julen

I denne artikel giver vi dig nogle idéer, så du ikke bliver stresset af julen. Med disse tips kan du nyde ferien med din familie.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Marchezotti, E., & May Cardiff, J. Fotografía.
  • López-Menchero Bendicho, V. M., Marchante-Ortega, A., Vincent, M. L., Cárdenas Martín-Buitrago, J., & Onrubia Pintado, J. (2017). Uso combinado de la fotografía digital nocturna y de la fotogrametría en los procesos de documentación de petroglifos: el caso de Alcázar de San Juan (Ciudad Real, España). Virtual Archaeology Review.
  • Birkitt, M. (1999). El libro completo de la fotografía. Ediciones AKAL.
  • Kelby, S. (2012). El libro de la fotografía digital. Peachpit Press.
  • Guasco, I. (2012). Técnicas de fotografía profesional. USERSHOP.
  • Marín Amatller, A. (2012). Manual de fotografía digital.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.