Hvad er fremmed accent syndrom?

Fremmed accent syndrom er en taleforstyrrelse, som ikke er særlig dokumenteret, men det kan være en indikation på en alvorlig neurologisk skade. Der er også rapporteret tilfælde, der forbinder det med psykiske lidelser.
Hvad er fremmed accent syndrom?

Sidste ændring: 04 juli, 2021

Der er et stort antal lidelser relateret til taleforstyrrelser, og nogle af dem er meget gængse. På den anden side er der også typer, der er mere sjældne og interessante, såsom fremmed accent syndrom.

Er du interesseret i at vide, hvad det er, og hvad der forårsager det? Læs med for at finde ud af det!

Fremmed accent syndrom

Det er en besynderlig taleforstyrrelse. Den første reference, vi har, daterer tilbage til år 1907. Patienten, der lider af det, udtaler sine ord med en accent, der er anderledes end den oprindelige, hvilket får det til at synes, som om man taler med en person fra et andet land.

Fremmed accent syndrom begrænser ikke blot udtalelsen af ord, men det kan også påvirke syntaksen og ordforrådet hos personen. Derudover er der rapporter, der påstår, at længden på sætningerne også er påvirket. Besynderligt nok er den nyerhvervede accent i mange tilfælde fra et land, som personen aldrig har besøgt.

Årsager til fremmed accent syndrom

I lang tid har professionelle kun forbundet det med neurologiske problemer. Med det mener vi, at der typisk vil have været situationer, der har forårsaget hjerneskade, såsom et slagtilfælde. Der har dog også været tilfælde af syndromet, som specialister har tilskrevet en psykiatrisk eller kombineret oprindelse.

Neurologiske årsager

Det er den primære udløsende faktor for dette syndrom. Vi kender dog stadig ikke den præcise mekanisme, der forårsager det. Forskellige neurologiske observationsteknikker har vist skaden i forskellige områder af hjernen: Området for motorik og sprog er de dominerende.

Foruden slagtilfælde er der andre situationer, som er i stand til at beskadige disse områder i hjernen, blandt hvilke vi har understreget de følgende:

Mand, der har fået et hjerteanfald, sidder i kørestol

Psykiatriske årsager

De seneste år har der været rapporteret patienter med fremmed accent syndrom, som ikke har vist nogen tegn på hjerneskade. De vil dog have lidt af psykiatriske eller psykologiske lidelser, som viser, at denne lidelse er mere kompleks, end vi først troede.

I den forstand nævner specialister psykose, hysteri, bipolar lidelse og skizofreni som de psykiske lidelser, der er forbundet med dette. I det specifikke tilfælde af psykose vil en ny accent hænge ved under anfaldet. Det aftager dog som regel, når anfaldet gør det.

Måske denne artikel også vil interessere dig: Typer af skizofreni og deres kendetegn

Kombinerede årsager

I disse tilfælde har patienten som regel neurologisk skade i begyndelsen, og senere udvikler de en psykiatrisk lidelse, så vi kan dermed ikke tilskrive det nogen specifik årsag. Vi kendetegner det som et tab af identitet og udviklingen af en ny personlighed.

På dette tidspunkt er det værd at understrege, at en variant af syndromet er forbundet med udvikling og vækst. Her er der bevis på tilfælde, hvor patienter med denne forstyrrelse ikke viser nogen hjerneskade eller psykologisk lidelse.

Symptomer på fremmed accent syndrom

Dette spændende syndrom er kendetegnet ved en ændring i personens udtale, og personen vil måske ikke bemærke ændringen selv. I disse tilfælde kan der være mangler i segmenter og prosodi:

  • Segmentale mangler: Det er muligt, at man vil bemærke en større ændring på vokaler, eftersom patienter har tendens til at øge eller reducere tiden, de bruger på at udtale dem. På den anden side kan der være meget diskrete ændringer af konsonanter og fejl i udtalen.
  • Prosodiske mangler: Her refererer vi til en ændring i rytmen og trykket på forskellige ord og sætninger. Vi kan også finde en reducering i tid mellem stavelser, og at trykket lægges forkert på en sætning.

Diagnose

Personer, der lider af dette syndrom, bemærker som regel ikke selv ændringen i deres dialekt, hvor observationen som regel gøres af en tredjepart. Den officielle diagnose bør laves af en specialist. Det kan dog være svært på grund af det faktum, at der er mange lidelser, der minder om.

For at kunne stille en korrekt diagnose skal fagpersonen bekræfte personens medicinske historie, familiehistorik og patientens eksponering for et fremmed sprog. De bør også grundigt undersøge musklerne, der bruges i tale, eftersom de typisk er påvirket.

I mange tilfælde skal patienten gennemgå en billeddannende undersøgelse for at kunne undersøge for neurologisk skade. De observerer hjernen og dens adfærd. MR-scanninger og CT-scanninger er gavnlige.

Kvinde holder sig for munden

Vi anbefaler, at du også læser: Typer og grader af narkolepsi

Behandling af fremmed accent syndrom

I størstedelen af tilfældene forsvinder ændringerne i udtalen af sig selv indenfor nogle få dage eller uger, så medicinske indgreb er ikke nødvendige. Der er dog tilfælde af syndromet, som ikke forsvinder og kan vare ved i flere år.

Specialister anser denne særlige lidelse som en motorisk ændring med neurologisk skade, hvor de bruger terapi til at løse begge problemer.

Først fokuserer specialister på de neurologiske og psykologiske problemer, der er grundlaget for lidelsen.

På den anden side har professionelle demonstreret effektiviteten af taleterapi, når man står overfor fremmed accent syndrom. De har hjulpet patienten med at gendanne deres oprindelige accent. På samme måde har et studie fra University of Malaga demonstreret effektiviteten af at inkludere donepezil i behandlingen.

Eftervirkninger hos de berørte personer

På trods af det faktum, at syndromet ikke udgør nogen fare for de personer, der lider af det, kan det have en stor psykologisk og social indvirkning. Det er på grund af, at det resulterer i problemer med at kommunikere for patienterne. Det bliver trods alt svært at forstå, hvad de siger.

Det er dog vigtigt ikke at ignorere dets tilstedeværelse. Det skyldes, at fremmed accent syndrom kan være en indikation på en form for underliggende neurologisk eller psykologisk lidelse. Det er dermed altid bedst at tale med en specialist så hurtigt som muligt.

Det kan interessere dig ...
Hvad er musikøresyndrom, og hvordan behandles det?
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Hvad er musikøresyndrom, og hvordan behandles det?

Du kan lide af musikøresyndrom, hvis du hører en ringen for dine ører, der faktisk er en melodi, som ingen andre kan høre. Læs om det her.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Mato Díaz R, Ricart Menéndez R, Sotomayor Álvarez M, Méndez Amador T. Síndrome del acento extranjero: presentación de caso. GENOINFO. 2018;13(1).
  • Asogwa K, Nisenoff C, Okudo J. Foreign Accent Syndrome, a Rare Presentation of Schizophrenia in a 34-Year-Old African American Female: A Case Report and Literature Review. Case Reports in Psychiatry. 2016;2016:1-5.
  • Reeves R, Burke R, Parker J. Characteristics of psychotic patients with foreign accent syndrome. Journal of Neuropsychiatry and Clinical Neurosciences. 2007;19(1):70-76.
  • Vares González E. Un nuevo caso de síndrome del acento extranjero ligado al desarrollo. Revista de Logopedia, Foniatría y Audiología. 2015;35(2):77-83.
  • Buentello García R, Martínez Rosas A, Cisneros Franco J, Alonso Vanegas M. Síndrome del acento extranjero. Archivo de Neurociencia de México. 2011;16(3).
  • Checa Moreno A, Quevedo Blasco.Revisión sistemática en el Síndrome del Acento Extranjero: intervención y terapia del lenguaje. Revista Iberoamericana de Psicología y Salud. 2017;8(1):1-8.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.