Typer af skizofreni og deres kendetegn

Denne sygdom har en stor indflydelse på livet for de mennesker, der lider af den, samt de mennesker, der står dem nær.
Typer af skizofreni og deres kendetegn

Sidste ændring: 17 marts, 2021

Der findes forskellige typer af skizofreni. Nogle kan give hallucinationer, andre vrangforestillinger, og nogle af dem fører endda til abnorme bevægelser. I dages artikel kigger vi på de symptomer, der er mest fremtrædende i hver af dem.

Der er forskellige slags skizofreni. Indtil for nylig blev denne mentale lidelse opdelt i undertyper. Der findes nu fem forskellige typer af denne sygdom, som adskiller sig ved de kendetegn, der er mest fremtrædende i hver af dem.

De har dog alle en afvigelse i tolkningen af virkeligheden til fælles: Hallucinationer, vrangforestillinger og afvigelser i adfærd og tankegang. Denne sygdom har en stor indflydelse på livet for de mennesker, der lider af den, samt de mennesker, der står dem nær.

Det kan også være en social risiko, når patienterne mister evnen til at kontrollere deres handlinger. I dagens artikel vil vi fortælle dig alt, du behøver vide om de forskellige typer af skizofreni og deres kendetegn.

Hvad er skizofreni?

Som vi nævnte ovenstående, er der tale om en mental lidelse, der som regel opstår omkring 20-års alderen. Det er vigtigt, for det bliver forvekslet med andre lidelser. Men eksperter mener ikke, at der er tale om denne sygdom, hvis symptomerne opstår i barndommen eller efter 45-års alderen.

Sygdommen påvirker følelser, adfærd og evnen til at tænke. Symptomerne varierer, men hallucinationer er almindelig – både hørlige og synlige.

En person med skizofreni opfatter ting såsom stemmer eller mennesker, som ingen andre kan se eller høre. Dette symptom ændrer oftest tænkemåden, og personen kan tale på en forvirret måde, som ikke giver nogen mening.

Et andet almindeligt tegn er abnorme bevægelser. En person bevæger måske armen overdrevet meget eller indtager en besynderlig kropsstilling i et stykke tid. Som vi vil forklare senere, kan denne forstyrrelse i bevægelser være karakteristisk for nogle former for skizofreni.

Kvinde med skizofreni tager sig til hovedet

Hallucinationer er et almindeligt symptom på skizofreni.

Hvad er de forskellige typer af skizofreni?

Ifølge en artikel skrevet ved  Universidad de Salamanca er både typerne af skizofreni og selve anerkendelsen af sygdommen noget ret nyt. I gamle dage mente man, at mennesker, som led af denne sygdom, var besatte af dæmoner.

I den forstand kan man sige, at psykologien har udviklet sig meget. Før udgivelsen af DSM-5 (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, femte udgave), blev der kun skelnet mellem fem former for skizofreni. Vi har lavet en liste over dem nedenstående.

Paranoid skizofreni

De væsentligste symptomer ved den type skizofreni er som regel vrangforestillinger og høre-hallucinationer. Ifølge en undersøgelse trykt i  Electronic Medical Journal, er det den mest udbredte type.

Desorganiseret skizofreni

Der sker en ændring i disse menneskers følelsesmæssige mønstre. Det er svært for dem at opføre sig passende i alle situationer. Det betyder, at de ofte er uden hæmninger, og har en besynderlig opførsel. For eksempel kan de grine, når nogen bringer dem dårlige nyheder.

Katatoni er også blandt typer af skizofreni

Af alle typer skizofreni er denne den letteste at genkende. Disse mennesker kan stå i lang tid uden at bevæge sig og uden at vise noget udtryk i ansigtet.

De står helt stille, men hjernen ræser løs. Det sker i så høj grad, at de kobler fra den ydre verden og ikke reagerer på stimuli.

Residual og udifferentieret skizofreni

Udifferentieret skizofreni er en type, hvor der ikke er nogle bestemte symptomer, der træder mest frem. Den er stort set en blanding af de andre. Ved residual skizofreni bliver visse symptomer hængende, selvom der udføres behandling.

Typer af skizofreni ifølge DSM-5

I dag er DSM-5 standardmanualen til diagnosticering af psykiske lidelser. Dette værktøj har gennemgået adskillige ændringer sammenlignet med tidligere udgaver, når det handler om de forskellige typer skizofreni.

Ifølge et studie af  Revista Iberoamericana de Psicosomática er fjernelsen af disse underkategorier den vigtigste ændring. Man søger dog nu at afgøre, hvilke symptomer der dominerer ved sygdommens begyndelse.

Så i stedet for at opliste de forskellige typer af skizofreni, klarlægger man kendetegn, der antyder retningen. Man gør det på denne måde, for at psykologen eller psykiateren bedre kan vurdere og behandle en patient med denne lidelse.

Person i terapi

De nyere klassifikationer af sygdommen er redskaber, som skal forbedre det sundhedsfaglige personales tilgang.

Du kunne også være interesseret i: Psykisk sygdom hos børn og dets symptomer

Typerne af skizofreni bruges stadig til klassifikation

For at opsummere så er der er fem typer af skizofreni: Paranoid, desorganiseret, katatonisk, udifferentieret og residual. Selvom mange eksperter er gået bort fra denne klassificering, så er der mange andre, der fortsætter med at bruge den, fordi den kan være nyttig, når man skal etablere en behandling.

Det, man skal huske på, er, at alle typerne er alvorlige, og udgør en risiko for livet for den, de rammer, og for folk omkring dem. Søg derfor professionel hjælp, hvis du mistænker, at du selv eller nogen, der står dig nær, kan være ramt af skizofreni.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Esquizofrenia paranoide. Un acercamiento a su estudio a propósito de un caso. (n.d.). Retrieved September 12, 2020, from http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1684-18242018000400022
  • NIMH » La esquizofrenia. (n.d.). Retrieved September 12, 2020, from https://www.nimh.nih.gov/health/publications/espanol/la-esquizofrenia/index.shtml
  • Esbec, E., & Echeburúa, E. (2011). Artículo especial New criteria for personality disorders in DSM-V. Actas Esp Psiquiatr (Vol. 39).
  • Esquizofrenia y otros Trastornos Psicóticos: principales cambios del DSM-5 – Dialnet. (n.d.). Retrieved September 12, 2020, from https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=4906966
  • Esquizofrenia – Dialnet. (n.d.). Retrieved September 12, 2020, from https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=4018442
  • McCutcheon, Robert A., Tiago Reis Marques, and Oliver D. Howes. “Schizophrenia—an overview.” JAMA psychiatry 77.2 (2020): 201-210.
  • McCarthy-Jones, Simon, et al. “Occurrence and co-occurrence of hallucinations by modality in schizophrenia-spectrum disorders.” Psychiatry research 252 (2017): 154-160.
  • Ungvari, Gabor S., et al. “Schizophrenia with prominent catatonic features: A selective review.” Schizophrenia research 200 (2018): 77-84.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.