Tips til at leve med en bipolar person

Har du nogensinde forestillet dig, hvordan det er at leve med en bipolar person? De, der har, ved, at det ikke er nogen enkel opgave. Læs med for at finde ud af mere om det.
Tips til at leve med en bipolar person
Isbelia Esther Farías López

Skrevet og kontrolleret af filosof Isbelia Esther Farías López.

Sidste ændring: 09 august, 2022

At leve med en bipolar person er en utrolig udfordring. De, der lever med en bipolar person, beskriver ofte at leve med de skiftende følelser, som at klatre op af et bjerg. De pludselige op- og nedture kan være utrolig overvældende.

Forhold med “almindelige” personer er allerede komplekse nok. Forestil dig nu at interagere med en person, hvis humør ændrer sig konstant.

Mange faktorer kan påvirke humørsvingningerne hos en person med bipolar lidelse, selvom folk omkring dem kan påvirke dem positivt.

Hvad er bipolar lidelse?

Kvinde med maske

En person med bipolar lidelse, har konstante humørsvingninger. Nogle gange bliver de maniske, mens de andre gange synker dybt ned i depression.

Humørændringer karakteriserer bipolar lidelse, og maniske anfald efterfulgt af depressive eller blandede anfald er ret almindelige.

Mennesker med bipolar lidelse oplever pludselige ændringer i deres humør. Selvom der er flere undertyper, varierer symptomerne et sted mellem maniske og depressive episoder.

Disse ændringer kan forekomme årligt, og der kan være to eller tre cyklusser. I andre tilfælde kan der være én episode efterfulgt af en anden, og den kan vare flere dage.

Læs også: Hvordan føles det at have bipolar lidelse?

Hvad kan du forvente af at leve med en bipolar person i en manisk episode?

Når en person gennemgår maniske episoder, kan de muligvis:

 • Udtrykke meget glæde, optimisme, styrke og føle sig opmuntret.
 • Mærke angst, nervøsitet eller uheld.
 • Tale hurtigt og hoppe fra et emne til et andet, uden at tage en pause.
 • Føle, at de kan multitaske og udføre meget.
 • Føle sig kreative og have masser af energi.
 • Sove mindre og føle sig mere træt.
 • Føle, at deres behov ikke er opfyldt, eller at de ikke får det, de har brug for, og bliver irritable som en konsekvens.
 • Tager risici med projekter, og foretager overdrevne køb eller bruger penge unødigt.
 • Blive seksuelt ophidset.

Hvad kan du forvente under depressive episoder?

 • Personen kan være ekstremt trist.
 • De kan bekymre sig overdrevent og føle sig forladte.
 • De kan miste interessen for aktiviteter, der tidligere begejstrede dem.
 • Problemer med at fokusere.
 • Træthed og apati.

Som du kan se, kan mennesker med bipolar lidelse gå fra at føle sig på toppen af ​​verden, til at føle sig helt forladt. Dette sker på grund af den hurtige ændring fra maniske til depressive episoder.

Gå ikke glip af: Ti advarselstegn på psykisk sygdom

At leve med en bipolar person

Depressiv kvinde på sofa

At leve med en person med bipolar lidelse kan være meget vanskeligt. Støtte fra familie og partnere er dog afgørende for deres velbefindende.

Det er ikke let at leve med en bipolar person, hvilket er bekræftet af eksisterende undersøgelser. I mange tilfælde kan mennesker omkring dem føle sig fornærmet, eller som om, at nogen invaderer deres plads.

Folkene omkring dem kan også blive såret, især i forhold til deres seksuelle krav. Men forskning antyder, at støtte er vigtig.

Enhver, der lever med en bipolar person, skal huske, at det ikke nytter noget at prøve at ændre dem.

Nogle mennesker, især dem i et forhold, observerer ofte deres makkers vaner og prøver at hæmme visse måder at opføre sig på, for at forhindre dem i at blive vrede eller deprimerede. Sådanne foranstaltninger forhindrer dog aldrig en bipolar persons ekstreme reaktioner.

Tips til at leve med en bipolar person

 • Søg professionel hjælp til både dig og den bipolare person, og også menneskerne omkring dig.
 • Hvis din partner ikke har en diagnose, skal du vise dem behovet for at søge hjælp, så tingene kan gå mere problemfrit efter behandlingen.
 • Vis kærlighed og forståelse. Giv støtte i stedet for at dømme eller skælde ud. Det bedste, du kan gøre, er at få den bipolare person til at forstå, at du er bekymret for dem og kun ønsker det bedste for deres velbefindende.
 • Kassér enhver stigmatisering, i begge måtte have, med hensyn til psykiske lidelser. Forstå, at det er okay at konsultere en psykolog eller en psykiater, da disse fagfolk kan hjælpe dig og forbedre dit liv.
 • Opmuntr den bipolære person til at deltage i fysiske aktiviteter, især når de føler sig deprimeret. Aktivitet vil hjælpe dem med at føle sig bedre tilpas, og få dem til at indse, at de ikke er alene. De skal undgå inaktivitet.
 • Gør dem ikke til ofre og få dem ikke til at føle sig ansvarlige for det, der foregår. Hvis du har lyst, kan du deltage i psykoterapi for at støtte dem.

Hvad kan du ellers gøre?

 • For det første skal du passe på dit eget mentale velvære, for ikke at nedslide dig selv
 • Pas på dit fysiske velvære, motionér, følg en ordentlig diæt og udfør givende aktiviteter

Du vil få det bedre, hvis du følger disse retningslinjer. Ikke kun dig, men alle, der har det vanskeligt ved at bo sammen med en bipolar person.

En person med denne tilstand kan skade dig, men de gør det ikke med vilje, og det er vigtigt at søge professionel hjælp til at håndtere maniske depressive episoder.

Det kan interessere dig ...
Hvad skal du gøre, hvis din partner er bipolar
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Hvad skal du gøre, hvis din partner er bipolar

Lidelsen at være bipolar er der desværre ikke fundet nogen kur for endnu, og det er derfor vigtigt, du ved, hvordan du håndterer din partners sygdo...


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Gutiérrez-Rojas, L., Martínez-Ortega, J. M., & Rodríguez-Martín, F. D. (2013). La sobrecarga del cuidador en el trastorno bipolar. Anales de Psicologia. https://doi.org/10.6018/analesps.29.2.124061
 • Herrero Villanueva, J. A., & Serrano Parra, M. D. (2006). Planes de cuidados al paciente con depresión y trastorno bipolar. Oferta Terapéutica En Enfermería de Salud Mental.
 • María, D., Lic, P., Perinot, L., & Gagliesi, P. (2015). Trastorno Bipolar Guía para pacientes, Familiares y allegados. Fundación Foro.
 • Suárez, M. Z., Montes, M. G., Jarabo, D. S., & Forteza, G. L. (2015). Trastorno bipolar. Medicine (Spain). https://doi.org/10.1016/j.med.2015.08.003
 • Trastorno bipolar – Síntomas y causas – Mayo Clinic. (2018). Retrieved 16 September 2020, from https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/bipolar-disorder/symptoms-causes/syc-20355955
 • Goossens, P. J., Van Wijngaarden, B., Knoppert-Van Der Klein, E. A., & Van Achterberg, T. (2008). Family caregiving in bipolar disorder: caregiver consequences, caregiver coping styles, and caregiver distress. International Journal of Social Psychiatry, 54(4), 303-316.
 • Boyers, G. B., & Simpson Rowe, L. (2018). Social support and relationship satisfaction in bipolar disorder. Journal of Family Psychology, 32(4), 538.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.