Hvad er heteronormativitet, og hvad betyder det?

Heteronormativitet præsenterer heteroseksualitet som noget, der er givet og naturligt, eller som "normen". Hvorfor er det så skadeligt?
Hvad er heteronormativitet, og hvad betyder det?
Maria Fatima Seppi Vinuales

Skrevet og kontrolleret af psykolog Maria Fatima Seppi Vinuales.

Sidste ændring: 19 februar, 2024

Hvis du er heteroseksuel, hvor mange gange i dit liv har du så været nødt til at gå ud og kæmpe for retten til at blive gift? Er du blevet mishandlet for at holde i hånd med din partner? Er du blevet tvunget til at give forklaringer om den person, du er i et forhold med, eller om din partner? Svaret er helt sikkert nej. Det skyldes, at vi lever i et samfund, hvor heteronormativitet er den validerede model.

Men bare fordi det er “almindeligt”, betyder det ikke, at det er det bedste. Dens største ulempe er, at mens nogle mennesker kan leve i fuld frihed, er der nogle, der ikke bare forhindres i det, men også må stå ansigt til ansigt med kritik, voldsepisoder, fordomme om deres orientering og manglende mulighed for at få adgang til de samme rettigheder. Lad os dykke lidt dybere ned i dette emne.

Hvad henviser udtrykket “heteronormativitet” til?

Heteronormativitet er et socialt, politisk og økonomisk regime, der præsenterer heteroseksualitet som den eneste normale og naturlige seksuelle orientering. Det indfører idéen om, at der kun er to forskellige og modsatte køn, der kan forbindes på en sex-affektiv måde og i slægtskab.

Men dette koncept svarer faktisk til en socio-historisk konstruktion. Tiltrækningen og forholdet mellem mennesker af forskelligt køn – det vil sige mellem en mand og en kvinde – opfattes som universel.

Det er en model, der betragtes som unik, som er præskriptiv, og som kommer med mange antagelser. Det kan ses i spørgsmål om rettigheder og love såvel som i hverdagssamtaler. Når en mand for eksempel taler med en anden mand om sin partner, antager sidstnævnte – næsten automatisk – at han henviser til en kvinde.

Det er sådan, heteroseksualitet, ved at blive normen, repræsenterer en hindring for andre måder at leve og udtrykke seksualitet på. Det kan gøre dem usynlige, få dem til at blive stemplet, få dem til at virke mindreværdige og i mere alvorlige tilfælde gøre dem til en “sygdom”.

Faktisk er det også ledsaget af begrænsninger for dem, der er en del af heteronormativiteten, da den ved at foreskrive modeller for “bør være”, sætter fokus på dem, der udviser adfærd, der ikke er i overensstemmelse med deres køn. Det sker for eksempel, når en mand græder og bliver stemplet som “svag” eller “følsom.”

Vi tror også, du vil have glæde af at læse denne artikel: Familiestøtte til transkønnede personer er afgørende

Karakteristika ved heteronormativitet

Nogle af de karakteristika ved heteronormativitet, der findes i samfundet, er følgende:

 • Det antages at være naturligt, indlysende og universelt. Det antages simpelthen, at alle mennesker er heteroseksuelle.
 • Den er baseret på seksuel binarisme eller forestillingerne om mænd og kvinder, som igen har “komplementære” roller. Det skal dog bemærkes, at de værdsættes forskelligt og hierarkisk inden for dette system.
 • I de fleste samfund og kulturer er der en konstant forstærkning af heteroseksualitet som en universel model, der skal følges. Tænk f.eks. på hovedpersonerne i romaner eller historier.

Hvordan kan heteronormativitet påvirke mennesker?

Seksualitet og den måde, den leves på, er en grundlæggende dimension i ethvert menneskes liv. Det handler ikke kun om sex, men også om følelsesmæssige bånd og forholdet til ens egen krop blandt andre ting.

Men inden for rammerne af heteronormativitet kan ikke alle mennesker nyde deres seksualitet, seksuelle orientering eller kønsidentitet på samme måde. Den dag i dag bliver mange stadig stigmatiseret for at være bøsser, lesbiske eller biseksuelle. De bliver ofte infantiliseret med sætninger som “du vokser fra det…” Der er endda nogle, der foretrækker at leve hele deres liv “i skabet”.

For ikke at nævne, at de i nogle lande stadig ikke engang kan nyde fulde rettigheder ligesom resten af borgerne. Mange steder findes der stadig ikke ligeværdige ægteskaber, og homoseksualitet straffes endda med dødsstraf.

Adgang til basale rettigheder som uddannelse og sundhed hindres for LGBTIQA+-personer.

Når alt dette er sagt, hvad er så konsekvenserne af at leve under tvungen heteronormativitet? Der er ingen tvivl om, at konsekvenserne er på alle niveauer: fysisk, psykisk og socialt. Især når det gælder mental sundhed, kan vi nævne nogle af de følgende konsekvenser.

Konsekvenser

 • Reduceret selvværd.
 • Selvafvisning på grund af internaliserede modeller af homofobi.
 • Isolation og ensomhed.
 • Følelser af tristhed, angst og depression.
 • Lidelse er forårsaget af stigmatisering og diskrimination.
 • I nogle tilfælde er folk tvunget til at leve et “dobbeltliv” på grund af den afvisning, det kan medføre i deres forhold, at de er tiltrukket af en person af samme køn.
 • På grund af behovet for godkendelse kan de have usunde overkompenserende holdninger og adfærd (for eksempel kan de blive det “perfekte barn” på bekostning af deres eget velbefindende).
 • I mere ekstreme tilfælde kan ideer om død og selvmord endda dukke op.

Det er værd at præcisere, at homoseksualitet ikke er direkte relateret til denne indvirkning på mental sundhed, fordi det er skadeligt i sig selv, men på grund af konteksten med diskrimination og vold, der opleves i miljøet.

Kunne du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Aseksualitet: Når du ikke føler seksuelt begær

Vigtigheden af at acceptere mangfoldighed

Mangfoldighed (seksuel, religiøs, etnisk, kropslig osv.) giver ikke kun folk mulighed for at udtrykke sig frit – hvilket er en grundlæggende universel ret – men er også berigende. Nogle af grundene til, at det er positivt og nødvendigt, er følgende:

 • Det gør det muligt at opbygge mere egalitære, respektfulde og tolerante samfund.
 • Det hjælper alle mennesker til at leve et frit liv uden at føle frygt eller skam over at være, som de er.
 • Den støtter udviklingen og den positive oplevelse af kroppen, følelser, emotioner og bånd. På den måde kan man ikke blot forebygge mange ubehagelige eller risikable situationer, men også skabe en positiv og autentisk forbindelse til den, vi er, og den, vi ønsker at være.

Det haster med at acceptere mangfoldighed

I mange hjem bliver spørgsmålet om seksualitet i almindelighed og heteronormativitet i særdeleshed ofte behandlet, “når det kommer på tale”. Men det er bydende nødvendigt at ændre denne reaktive tankegang, for både børn og unge er ikke fremmede for den verden, de lever i. De er konstant i kontakt med information og mennesker.

Hvis vi ikke opdrager dem mangfoldigt, kan de blive medskyldige eller hovedpersoner i situationer, hvor andre mennesker diskrimineres på grund af deres seksuelle orientering, f.eks. gennem homofobisk mobning.

Det er vigtigt at holde op med at tænke på seksuel mangfoldighed som et tabuemne. Vi er alle involveret i det. Mangfoldighed handler ikke kun om sex. Det handler også om relationer og følelser. Det handler om rettigheder og respekt.

I dette tilfælde er en god øvelse for forældre og voksne at undersøge deres egne overbevisninger og myter, før de deler viden og erfaringer med børn. Emnet skal gribes naturligt an, uden frygt eller forlegenhed. Informationen og sproget skal tilpasses samtalepartnerens alder.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Ferrari, F., Imperato, C., & Mancini, T. (2021). Heteronormativity and the Justification of Gender Hierarchy: Investigating the Archival Data From 16 European Countries. Frontiers in psychology12, 686974. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8359921/
 • Pecheny, M. (2003). De la “no-discriminación” al “reconocimiento social”. Un análisis de la Evolución de las demandas políticas de las minorías sexuales en América Latina. Recuperado desde el sitio web del Instituto Gino German: http://lasa.international.pitt.edu/Lasa2001/PechenyMario.pdf
 • Pecheny, M. (2013). Desigualdades estructurales, salud de jóvenes LGBT y lagunas de conocimiento: ¿qué sabemos y qué preguntamos? Temas en Psicologia, 21(3), 961-972. https://dx.doi.org/10.9788/TP2013.3-EE10ESP.
 • Pecheny, M., Christel L., Farji, N., Fernández, S., Ortega, J. Mertehikian, Y,. Weisbrot, V., Marentes, M. (2017). Análisis de la accesibilidad y la calidad de atención de la salud para la población lesbiana, gay, trans y bisexual (LGBT) en cinco regiones sanitarias de la provincia de Buenos Aires. Fundación Huésped, del Instituto Gino Germani (Universidad de Buenos Aires/CONICET) y de la Universidad de San Martín. Septiembre 2017.
 • Pérez, B. (2005). Homosexualidad: secreto de familia. El manejo del secreto en familias con algún miembro homosexual. Editorial Egales.
 • Pichardo, J. I. (2009). Entender la diversidad familiar: Relaciones homosexuales y nuevos modelos de familia. Bellaterra.
 • Pollitt, A. M., Mernitz, S. E., Russell, S. T., Curran, M. A., & Toomey, R. B. (2021). Heteronormativity in the Lives of Lesbian, Gay, Bisexual, and Queer Young People. Journal of homosexuality, 68(3), 522–544. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7035158/
 • Ray, T. N., & Parkhill, M. R. (2021). Heteronormativity, Disgust Sensitivity, and Hostile Attitudes toward Gay Men: Potential Mechanisms to Maintain Social Hierarchies. Sex Roles, 84(1-2), 49-60. https://doi.org/10.1007/s11199-020-01146-w

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.