Følelsesmæssig udluftning: Hvordan forbedrer "udluftning af dine følelser" dit velbefindende?

Følelsesmæssig udluftning giver mulighed for at udtrykke følelser til fordel for personens velbefindende. Hvordan udføres det?
Følelsesmæssig udluftning: Hvordan forbedrer "udluftning af dine følelser" dit velbefindende?
Maria Fatima Seppi Vinuales

Skrevet og kontrolleret af psykolog Maria Fatima Seppi Vinuales.

Sidste ændring: 26 maj, 2023

Teknikken til følelsesmæssig udluftning har til formål at fremme et sundt udtryk og en sund håndtering af følelser. Ofte sætter sætninger som “det er ikke så slemt”, “du burde ikke have det dårligt” eller “du overdriver” sig gradvist fast i vores hoveder og lærer os at invalidere vores følelser.

Til gengæld søger de at finde den “rigtige” måde at udtrykke vores følelser på. Men det er sætninger, der fungerer som forhindringer og får os til at tænke mere på andres forventninger og afbryder os fra det, der virkelig sker med os. Så hvad er en bedre løsning? Lad os tage et kig på det.

Følelsernes magt

Følelser er grundlaget for et godt fysisk og psykisk helbred, fordi de giver os oplysninger om vores indre tilstand og hjælper os med at tilpasse os til en situation. Til gengæld har de også en social komponent, hvorigennem vi kan kommunikere og skabe kontakt med andre mennesker.

Vores følelser motiverer os også til handling, da de styrer vores beslutninger. I den forstand ville vi gå glip af alle deres bidrag, hvis vi så bort fra dem eller undgik dem.

Kvinde lukker for sanserne
Følelser spiller en grundlæggende rolle for vores fysiske og mentale velbefindende. Derfor skal vi lære at genkende og håndtere dem.

Vi tror, at du måske også vil nyde at læse denne artikel: Din tunge kan afsløre dine følelser og helbred

Hvad du skal tage hensyn til, når du prøver følelsesmæssig udluftning

Følelsesmæssig udluftning har til formål at åbne op for vores følelser, anerkende dem, udtrykke dem, “kaste lys over dem” og bringe dem ud i det fri. Dette indebærer ikke nødvendigvis i første omgang at overføre dem til andre, men henviser til at dele dem med os selv og virkelig acceptere dem.

For at kunne udføre denne teknik er det en god idé at tage hensyn til nogle tips, som vil blive gennemgået nedenstående.

Sæt dine fordomme og eventuelle vurderinger af dine følelser i bero

Måske synes det svært ikke at forbinde glæde med en positiv følelse og vrede med en negativ følelse. Men hvad nu hvis vi bare tænkte på dem begge som en læringsproces og forskellige slags budskaber?

Mange følelser er en del af et ofte ulæst og overset kapitel i vores udvikling og læring. I lang tid blev der lagt mere vægt på det kognitive, men det emotionelle og den følelsesmæssige intelligens blev lagt til side. Sammen med andre overbevisninger lærte vi så kollektivt os selv at se bort fra vores følelser og i stedet prioritere vores tanker.

Dette er imidlertid en enormt farlig praksis. Følelser giver værdifulde oplysninger om, hvordan vi har det. De er ikke gode eller dårlige i sig selv. Vi ser dem kun som gode eller dårlige afhængigt af deres udtryk, deres håndtering og det, de udløser i os.

Lad os se på et eksempel: Vrede, når den er godt kanaliseret, giver os mulighed for at sætte grænser i en uretfærdig situation, f.eks. ved at forhindre nogen i at mishandle os. I mellemtiden overvælder en dårligt kanaliseret følelse af vrede os og overvinder os, som det ville være tilfældet, hvis vi fornærmer eller skader en person, der mishandler os.

Et andet vigtigt punkt at huske på, når det drejer sig om at holde en pause i det, vi tænker om følelser, har at gøre med noget, vi lige har nævnt: Der er også følelser, der anses for mere passende, afhængigt af om vi taler om en mand eller en kvinde. For eksempel er en klassisk sætning “rigtige mænd græder ikke”, hvilket forhindrer dem i virkelig at udtrykke sig og være i stand til at bede om hjælp.

I det hele taget er alle følelser universelle, og det er kulturelle faktorer, der har etableret, at mænd ikke græder, og at kvinder er mere følsomme. At holde fast i denne idé og undertrykke vores følelser indebærer imidlertid, at vi betaler en meget høj pris i form af vores velbefindende.

Følelser skal forstås og bearbejdes, ikke dømmes, undgås eller fortrænges.

Nu skal du nedbryde følelsen

Okay, forestil dig nu, at du har den “friske” følelse i dine hænder: Du er meget vred, fordi du ikke fik den karakter, du forventede til en eksamen. Men hvordan og hvorfor føler du sådan?

Det er vigtigt at kunne genkende de faktorer, der kan være til stede i den pågældende situation, for at forstå, hvorfor følelsen er udløst. Sikkert er det, at to mennesker i den samme situation vil reagere forskelligt, blot fordi de fortolker og udlever situationen på forskellig vis.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: 10 aktiviteter til at arbejde med børns følelser

Øvelser og teknikker til at øve følelsesmæssig udluftning

Der er mange måder at øve følelsesmæssig udluftning på. Her er nogle eksempler.

Start med at give følelsen et navn

Vrede, jalousi, misundelse, glæde, frygt osv. Benævn følelsen, som den er, uden at forsøge at skjule den eller “forskønne” den. Vi har følelser og oplever dem på denne måde.

Luft dem mundtligt eller skriftligt

Dette afhænger af personens stil og foretrukne måde at være på. Der er f.eks. nogen, der foretrækker at skrive eller tegne deres følelser. Andre er bedre til at udtrykke dem med ord.

Med hensyn til at skrive kan vi “deponere” følelser på en post-it-seddel som en måde at få dem ud på og få afstand til dem og den måde, de overtager os på. Du kan f.eks. skrive: “Jeg har det dårligt, fordi min veninde gjorde X. I dag har jeg lyst til at græde, fordi Y. Jeg havde en dårlig dag, fordi Z. Jeg var glad, da X skete…”

Evaluér den situation, der forårsagede en følelse

En anden vigtig øvelse kan være at foretage en evaluering af den situation, der forårsagede følelsen. Så kan du bedre forstå og integrere dine tanker, følelser og adfærd.

Du kan gøre dette sidst på dagen eller ved afslutningen af en aktivitet. Hvordan havde jeg det med at gøre dette? Hvad kunne jeg forbedre? Stil spørgsmål, der giver dig mulighed for at komme i kontakt med dine følelser og foretage en sund følelsesmæssig udluftning.

Mand kigger ud af vindue på kontor
Følelsesmæssig udluftning foreslår at tage en pause for at nævne, genkende og forstå vores følelser.

Følelsesmæssig udluftning: Gør det for dig selv

Som nævnt er følelsesmæssig udluftning en måde til at tænke og føle som os selv. Mange gange er vi i stand til at leve os ind i andres følelser. Men vi anvender ikke den samme regel på os selv.

Vi dømmer os selv som svage, tåbelige eller overfølsomme over for vores følelser under visse omstændigheder. Men at være i stand til at forbinde sig med følelser er et spørgsmål om selvindsigt, grænser, accept og selvværd. Det handler om at give os selv den plads, vi fortjener, for at vi kan lære, vokse og blive bedre mennesker.

Den “følelsesmæssige gryde”, som vi forsøger at dække, ender altid med at nå et kogepunkt før eller siden. Derfra kan der opstå psykosomatiske sygdomme, stress, angst og søvnforstyrrelser. Derfor er det at “blive venner” med vores følelser mere end et valg. Det er et spørgsmål om sundhed.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • McRae K, Gross JJ. Emotion regulation. Emotion. 2020 Feb;20(1):1-9. doi: 10.1037/emo0000703. PMID: 31961170.
  • Bisquerra Alzina, R. (2003). Educación emocional y competencias básicas para la vida. Revista de Investigación Educativa, 21(1), 7–43. Recuperado a partir de https://revistas.um.es/rie/article/view/99071
  • Fernandez, I., Zubieta, E., & Páez, D. (2000). Expresión e inhibición emocional en diferentes culturas. Cultura y alexitimia:¿ Cómo expresamos aquello que sentimos, 73-98.
  • Fernandez, A. M., Dufey, M., & Mourgues, C. (2007). Expresión y reconocimiento de emociones: un punto de encuentro entre evolución, psicofisiología y neurociencias. Revista chilena de Neuropsicología, 2(1), 8-20.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.