Hvad er intrakraniel hypotension? Symptomer, årsager og behandling

Intrakraniel hypotension er en neurologisk tilstand, der er forbundet med udsivning af cerebrospinalvæske og alvorlig hovedpine.
Hvad er intrakraniel hypotension? Symptomer, årsager og behandling
Leidy Mora Molina

Bedømt og godkendt af sygeplejerske Leidy Mora Molina.

Sidste ændring: 29 januar, 2023

Intrakraniel hypotension er et neurologisk syndrom, der er forbundet med et fald i det normale tryk i hjernehulen. Generelt er det resultatet af en reduktion af cerebrospinalvæske (CSF). Er du interesseret i symptomer, årsager og behandling af intrakraniel hypotension? Læs videre, så fortæller vi dig alt om det.

Cerebrospinalvæske er en gennemsigtig, lugtfri, aseptisk substans, der ligner destilleret vand. Det produceres hovedsageligt i hjernens plexus choroidus og laterale ventrikler. Undersøgelser viser, at det samlede volumen af CSF hos voksne varierer fra 90 til 159 milliliter. Dens funktioner omfatter beskyttelse af hjernen og udskillelse af affaldsprodukter.

Reduktionen af CSF-volumen forårsager et negativt tryk i kraniehvælvingen, hvilket resulterer i intrakraniel hypotension. Hovedpine er et af de mest almindelige symptomer, ligesom der forekommer neurologiske forstyrrelser. Hurtig behandling forbedrer prognosen på lang sigt.

Almindelige symptomer

Kvinde med kvalme sidder ved toilet

Intrakraniel hypotension viser sig klassisk som en kraftig hovedpine, der breder sig i hele kraniet. Den er normalt værre, når man står, og forbedres eller aftager, når man ligger ned, og derfor kaldes den ortostatisk hovedpine. Andre symptomer i forbindelse med denne tilstand er følgende:

 • Opkastning og kvalme.
 • Nakkesmerter og stivhed i nakken.
 • Tinnitus.
 • Dobbelt eller sløret syn.
 • Ændringer i hørelsen.
 • Følsomhed over for lys og lyd.
 • Svimmelhed og forvirring.
 • Ændring af motoriske færdigheder og balance.

På den anden side er der tilfælde af intrakraniel hypotension i forbindelse med fistler, der opstår med CSF-udstrømning gennem næsen. På samme måde kan der ske væskeudsivning gennem et operationssår som følge af en bristning af meninges.

Årsager til intrakraniel hypotension

Forskning tyder på, at det udløsende fænomen for intrakraniel hypotension er tab og reduktion af koncentrationen af CSF på encephalitisk niveau. Dette fald opstår som følge af CSF-lækage gennem hjernens meninges.

De tre lag af hinder, der samlet kaldes meninges, er dura mater, subarachnoidallaget og pia mater, udefra og ind. Dura er ansvarlig for at omgive og beskytte hjernen og rygmarven. Skader på dette niveau er den hyppigste årsag til intrakraniel hypotension. Årsagerne til denne tilstand omfatter følgende:

 • Lumbalpunktur.
 • Traume eller skade på kraniet eller rygmarven.
 • Erhvervet defekt eller medfødt svaghed i duraen.
 • Operation af rygmarven.
 • Epiduralbedøvelse.
 • Forkalkede diskusskiver eller knoglesporer i rygsøjlen.
 • Hydrocefalus-shunts.

Hvordan diagnosticeres intrakraniel hypotension?

En grundig lægeundersøgelse og en detaljeret neurologisk undersøgelse er nøglen til diagnosticering af intrakraniel hypotension. Hovedpinekarakteristika og cerebrale fokale symptomer er nyttige ved mistanke om mulig CSF-lækage.

På samme måde er billeddannende undersøgelser afgørende for den endelige diagnose af denne sygdom. Magnetisk resonansafbildning (MR) af hjernen med kontrast kan vise fortykkede meninges med lys pachymeningeal enhancement. Desuden kan denne test fremhæve nedgangen af thalamus og cerebellare tonsiller.

Lejlighedsvis kan en computertomografi (CT) scanning afsløre encephaloceles og knogledefekter, der udløser sygdommen. På samme måde er påvisning og overvågning af det intrakranielle tryk afgørende for bestemmelse af unormalt negative encephaliske tryk. Andre tests, der er nyttige ved diagnosticering af intrakraniel hypotension, omfatter:

 • Dynamisk myelografi med fluoroskopi
 • Spinal magnetisk resonansafbildning
 • Radioisotopcisternografi
 • CT med intratekal iodineret kontrast

Behandling af intrakraniel hypotension

Læge undersøger for intrakraniel hypotension

I de fleste tilfælde forsvinder intrakraniel hypotension ifølge undersøgelser spontant. Der er dog alvorlige tilfælde, hvor den ikke heler sig selv. Dette er mere alvorligt og kræver professionel indgriben. Epiduralplaster og kirurgi er de mest almindelige behandlinger.

Epiduralt blodplaster

Denne procedure indebærer indsprøjtning af en lille mængde blod på epiduralniveau, omkring rygmarvskanalen, tæt på det sted, hvor der er udsivning af CSF. Efterhånden som blodet størkner, dannes der et plaster eller en prop, der stopper væskelækagen.

Kirurgisk indgreb

Kirurgi er en behandlingsmulighed, når de ovennævnte epidurale plastre ikke virker mindst to gange. Planerne for kirurgisk indgreb omfatter følgende:

 • Reparation af revner i dura mater.
 • Klipning af meningeale divertikler.
 • Duroplastik for at styrke duraen.

I visse tilfælde kan opløsningen af postural hypotension være forbundet med rebound intrakraniel hypertension. Når det encephale tryk stiger, er den foretrukne behandling aacetazolamid et diuretikum, der reducerer væskeophobning i kroppen.

Tidlig lægehjælp og overvågning giver en bedre prognose

Som du kan se, er det en sjælden tilstand, der er relateret til udsivning af cerebrospinalvæske og deraf følgende undertryk i hjernen. Prognosen for denne tilstand forbedres med rettidig professionel behandling.

Heldigvis kommer de fleste mennesker sig spontant. Nogle patienter kræver dog mere komplekse indgreb, hvor prognosen afhænger af alvoren af meningealskaden og mængden af tabt væske.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Reguera RM. Interpretación del Líquido Cefalorraquídeo. Anales de Pediatría Continuada. 2014;12(1):30–3.
 • Shin HY. Recent update on Epidural Blood Patch. Anesthesia and Pain Medicine. 2022;17(1):12–23.
 • Barahona ML, Mora Encinas JP, González Montaño VM, Pozo Zamorano T, Fernández Gil MÁ. Síndrome de Hipotensión intracraneal: Revisión de hallazgos en Resonancia Magnética. Revista de Neurología. 2011;52(11):676.
 • Lin J-ping, Zhang S-dong, He F-fang, Liu M-jun, Ma X-xu. The status of diagnosis and treatment to intracranial hypotension, including sih. The Journal of Headache and Pain. 2017;18(1).

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.