Motorisk udvikling: Månedlig evaluering af spædbørn

Motorisk udvikling sker hurtigt, fra et spædbarn er en måned gammel til et år. Lær mere om det i denne artikel.
Motorisk udvikling: Månedlig evaluering af spædbørn
Maricela Jiménez López

Reviewed and approved by læge Maricela Jiménez López.

Written by Thady Carabaño

Last update: 26 august, 2022

Motorisk udvikling hos babyer er normalt rudimentær i begyndelsen, men den bliver mere bevidst og sofistikeret, når tiden går. I løbet af det første år af et spædbarns liv forekommer der daglige ændringer.

Det er klart, at hvert barn har deres egen rytme. Imidlertid kan milepælene i den motoriske udvikling, som vi præsenterer nedenfor, være et godt værktøj til at vurdere dit spædbarn, som de vokser, og det hjælper dig med at afgøre, om der er noget, du skal hjælpe med.

Motorisk udvikling: Det første år

En baby’s motoriske udvikling er en meget vigtig indikator for mulige problemer i spædbarnets hjerne. Desuden inkluderer denne evne grove motoriske evner (arm- og benbevægelser) og finmotoriske færdigheder (hånd-øje-koordination).

Når det er sagt, kan de, der bruger mere tid på at pleje en baby, bedre notere sig de milepæle, som babyen opnår i sin motoriske udvikling. Hvis dit lille barn er på dette stadium, kan det være en god ide at notere eller føre journal.

Vi vil nu kigge på, hvad vi kan forvente med hensyn til motorik i de første måneder af din babys liv.

En baby, der ligger på maven

Motorisk udvikling: Måned 1

I begyndelsen er spædbarnets arme og ben bøjet, når de ligger på ryggen. Når de ligger på maven, kan de imidlertid “gennemgå” bevægelser og endda løfte hovedet i nogle få sekunder.

På dette tidspunkt falder deres hoved tilbage, hvis du sætter dem op.

I mellemtiden vil deres hænder forblive knyttede det meste af tiden med tommelfingeren inde i resten af ​​fingrene. Når nogen rører ved håndfladen, griber de den fremmede hånd eller genstand.

Udvikling af motorik: Måned 2

På dette udviklingsstadium kan babyen holde hovedet op og forsøger at løfte deres krop, når de er i en maveposition.

De vil også bevæge deres ben og arme mere forsigtigt, når de er på ryggen.

Deres hænder vil være i stand til at forblive åbne længere.

Udvikling af motorik: Måned 3

I løbet af den tredje måned kan de fleste babyer ligge på maven og hvile på underarmen, mens de hæver hovedet omkring 45 til 90 grader. Deres lår er nu strakt.

Når de ligger på ryggen, kan de se på deres kropsdele og gribe med hænderne og teste deres hæle på en overflade.

Når du holder dem for at sidde, vil ryggen være lige.

I mellemtiden griber de og ryster alt, hvad du lægger i deres hænder, og holder hænderne åbne længere.

Motorisk udvikling: Måned 4

Nu kan babyen holde hovedet oppe uden støtte. De er også i stand til at skubbe sig op med deres ben, når deres fødder er på en fast overflade.

Efter måned fire kan de fleste babyer nå og røre ved ethvert stykke legetøj, der hænger over dem. De tager også hænderne i munden.

Når spædbarnet ligger på maven, kan de rulle rundt og ligge på ryggen. Ligeledes løfter de deres krop, når de ligger på maven og hviler på albuerne.

Motorisk udvikling: Måned 5

På dette udviklingsstadium kan en baby hvile på deres hænder og hæve deres overkrop næsten fuldstændigt.

Når de ligger på ryggen, kan de bevæge deres ben i cyklende bevægelser.

Nu kan de holdes i armene for at sætte sig ned og aktivt deltage i det. Når du holder dem under armhulerne og står med dem, kan de støtte sig selv på deres fødder og skubbe af fra en fast overflade.

Nu kan de gribe genstande med deres hænder efter ønske. Derudover kan de udveksle genstande fra den ene hånd til den anden.

Motorisk udvikling: Måned 6

I den 6. måned kan babyer rulle til begge sider, mens de ligger ned, og kan vende sig på ryggen eller på maven.

De kan også begynde at sidde uden støtte i et par sekunder. Når de står op, kan de støtte på benene og prøve at hoppe. Når det er i en kravleposition, vil barnet rykke frem og tilbage og endda forsøge at kravle.

Desuden er de måske nu i stand til at holde et objekt i hver hånd og putte alt ind i deres mund.

Motorisk udvikling: Måned 7

Normalt, når de ligger på ryggen på dette tidspunkt, griber babyer fødderne og prøver at sutte på deres tæer.

De kan nu sidde uden støtte og er i stand til at række deres hænder frem for at støtte sig selv eller for at få fat i genstande.

På samme måde hopper de aktivt, når de holdes oppe under armhulerne.

På dette tidspunkt kan de udveksle genstande fra den ene hånd til den anden. På samme måde er de i stand til at holde et objekt mellem tommelfingeren og deres lille finger. De kan slippe og kaste genstande efter ønske.

Udvikling af motorik: Måned 8

En baby foran et spejl

I denne måned kan babyen sidde alene og uden støtte. De kan også rotere og selv komme i kravleposition.

Her begynder de at nyde lege med at kaste genstande. På samme måde, kan de, når de har et objekt i hver hånd, og du tilbyder dem en anden, slippe hvad de har i hånde for at tage det nye.

Desuden kan de begynde at gumle mad uden hjælp, mens de holder det med hænderne.

Udvikling af motorik: Måned 9

I løbet af måned nummer 9 vil babyen stå op, mens den holder fast i noget.

Når de placeres i en kravleposition, kan de også effektivt bevæge sig rundt. Nogle kan måske kravle.

De kan nu gribe genstande mellem pegefingeren og tommelfingeren. Tilsvarende er de i stand til at række ud og give genstande til deres forældre.

Nu vil de begynde at teste objekternes styrke og musikalitet ved at slå dem ind i hinanden.

Motorisk udvikling: Måned 10

Nu er babyen en pro til at kravle og kan støtte sig selv perfekt på hænder og knæ. De kan sandsynligvis lide at stå op og prøve at gå ved at holde fast og støtte sig til alt, hvad der får dem til at føle sig stabile.

De er også i stand til at få fat i en drikkekop og drikke dens indhold alene. Ligeledes kan de nu holde objekter mellem spidserne på pegefinger og tommelfinger. De er endda nu i stand til at tage objekter ud af en kasse og sætte dem ind igen.

Udvikling af motorik: Måned 11

I den 11. måned begynder spædbørn at kravle kun ved at støtte sig selv på deres hænder og fødder. Derefter kan de tage deres første skridt, mens de støtter sig selv på møblerne.

Ligeledes kan babyen gå, hvis en voksen holder dem i begge hænder.

De kan nu pege med pegefingeren. På samme måde sætter de fingrene ind i huller og spalter.

De er nu i stand til at smide noget for, at nogen griber det. Desuden kan de holde en ske ved dens håndtag og tage den op til deres mund – selvom bevægelsen ikke er særlig præcis, og de måske spilder.

Babyen er nu endda i stand til at klappe.

Udvikling af motorik: Måned 12

Udvikling af motorisk færdighed: Et barn, der tager sokker på

Her kan barnet typisk gå, hvis det holdes i hånden. Efterfølgende kan de tage deres første skridt uden at læne sig op ad noget.

De kan også bøje sig for at samle et objekt op. De kan også begynde at nyde at lege med at tage objekter ind og ud af en kasse. Mens de klemmer med deres pegefinger og tommelfinger, kan de gribe små objekter individuelt. De kan også nu lege med brikker, der passer til hinanden, hvis du viser dem hvordan.

I denne fase er de i stand til at tage sokkerne af og prøve at tage dem på.

En endelig overvejelse

Husk, at udviklingen af ​​hver baby er forskellig, og at hvis din baby ikke når en af ​​disse milepæle i den nøjagtige måned, gør de det sandsynligvis i den næste. Et spædbarns motoriske udvikling er meget hurtig i deres første leveår, og hver baby kommer dertil på sin egen tid.

Det vigtige her er, at du skal være opmærksom og konsultere din læge, hvis der er noget, der synes unormalt.

It might interest you...
Otte fordele ved at tegne for børn
Bedre Livsstil
Read it in Bedre Livsstil
Otte fordele ved at tegne for børn

Der er mange fordele ved at tegne for børn. Det er trods alt en ideel måde at udvikle motoriske og mentale færdigheder på. Hvor ofte tegner dine bø...  • Magallón S, Narbona J, Crespo-Eguílaz N. Acquisition of Motor and Cognitive Skills through Repetition in Typically Developing Children. PLoS One. 2016;11(7):e0158684. Published 2016 Jul 6. doi:10.1371/journal.pone.0158684
  • Borba, L. S. de, Pereira, K. R. G., & Valentini, N. C. (2017). MOTOR AND COGNITIVE DEVELOPMENT PREDICTORS OF INFANTS OF ADOLESCENTS AND ADULTS MOTHERS. Journal of Physical Education. https://doi.org/10.4025/jphyseduc.v28i1.2811
  • Sampallo Pedroza, R. M., Cardona Lopez, L. F., & Ramirez Gomez, K. E. (2015). Description of oral-motor development from birth to six years of age. Revista de La Facultad de Medicina. https://doi.org/10.15446/revfacmed.v62n4.45211

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.