Hvad er en intraoral scanner, og hvad er fordelene ved den?

Brugen af en intraoral scanner bliver mere og mere populær i tandlægepraksis. Vi fortæller dig om fordelene ved den.
Hvad er en intraoral scanner, og hvad er fordelene ved den?
Vanesa Evangelina Buffa

Skrevet og kontrolleret af tandlæge Vanesa Evangelina Buffa.

Sidste ændring: 03 marts, 2023

Teknologiske fremskridt har nået tandlægepraksissen for at optimere patientplejen og give mere behagelige oplevelser. En intraoral scanner er et instrument, der er en del af det avancerede udstyr på moderne klinikker. I denne artikel vil vi fortælle dig, hvad det handler om.

Indtil for få år siden var det nødvendigt at tage tandaftryk, når man skulle repræsentere og studere mundens indre morfologi for at lave proteser eller apparater. Til dette formål blev der brugt skåle fyldt med alginat eller silikone, som blev ført ind i patientens mund.

Denne teknik krævede mere tid for tandlægen og gav patienten ubehag, f.eks. kvalme eller en dårlig smag i munden. De opnåede resultater kunne give fejl på grund af materialets ustabilitet.

I dag er det takket være den intraorale scanner muligt at fremskynde diagnosen og planlægge mere præcise behandlinger. Dette værktøj undgår traditionelle aftryk med pastaer og bakker i munden, idet man opnår 3D-modeller og billeder.

Digitalisering i tandplejen har mange fordele, både for patienten og tandlægen. I denne artikel vil vi fortælle dig alt, hvad du behøver at vide om intraorale scannere og deres fordele.

Hvad er en intraoral scanner?

En 3D intraoral scanner er en enhed, der bruges på tandlægeklinikker til at tage digitale aftryk i tre dimensioner af folks mund. Det er et computerstyret system, der gør det muligt at registrere den orale topografi i detaljer.

Udstyret består groft sagt af en pen med indbygget kamera, der er forbundet med en skærm, som genskaber patientens mund. Pennen føres ind i mundhulen for at registrere topografien af dens indre og videregive disse oplysninger til skærmen via en særlig software.

Den intraorale scanner er i stand til at registrere størrelsen og den detaljerede form af hvert enkelt tandelement, den interdentale adskillelse, udseendet af ganens overflade, tandkødet, implantaterne, proteserne og de andre elementer, der udgør mundhulens indre.

Disse oplysninger behandles af computerprogrammer, som foretager en 3D-rekonstruktion af patientens mund.

Da der er tale om billeder med høj præcision, er menneskelige fejl, som kan forekomme ved traditionel aftrykstagning, næsten helt udelukket. Det er muligt at planlægge behandlingen på grundlag af disse detaljerede kort over munden.

Teknologien gør det desuden muligt for tandlægen at dele oplysningerne med det proteseansvarlige laboratorium på få sekunder. Dette fremskynder ventetiden for protese- eller ortodontiske rehabiliteringsbehandlinger, da der ikke skal sendes en model fysisk.

Synes du, at denne artikel er interessant? Læs mere: Mundpiercinger kan have konsekvenser for mundhygiejnen

Erstatning af traditionelle aftryk

Som nævnt kræver den konventionelle teknik til at tage aftryk af munden brug af en plastik- eller metalbakke, der er fyldt med et blødt materiale, f.eks. alginat eller silikone. Dette materiale indføres i munden, og indholdet skal hærde for at opnå en model af mundhulen.

Når aftrykket er fjernet fra patientens mund, fyldes det med et andet materiale, f.eks. gips, for at opnå en kopi af patientens mund. Tandlægelaboratorier bruger disse stive modeller til at designe og fremstille proteser eller ortodontiske apparater.

Denne teknik kan være ubehagelig for patienten og kræver flere tidskrævende trin. Desuden er de opnåede modeller ikke så nøjagtige og kan føre til fejl i udformningen af de apparater eller proteser, der fremstilles på dem.

Af denne grund vinder brugen af intraorale scannere i øjeblikket mere og mere popularitet. Disse teknologiske apparater er mere komfortable, nemmere at bruge, hurtigere og giver meget mere præcise og pålidelige resultater.

Aftryk af tænder

Den traditionelle måde at få mundaftryk på består i at bruge materialer som f.eks. alginat.

Hvordan bruges en intraoral scanner?

En intraoral scanner har et blyantformet hoved med et indbygget kamera, der er ansvarlig for at tage billeder af munden. Samtidig er dette instrument forbundet til en skærm, der modtager og bearbejder alle oplysninger til 3D-billeder.

For at bruge den intraorale scanner placerer tandlægen kameraet inde i patientens mundhule og bevæger det langsomt hen over tænderne og tandkødet. På denne måde registreres de nødvendige oplysninger, så computeren kan gengive mundhulen i detaljer, øjeblikkeligt og i tre dimensioner.

Når tandlægen er færdig med at føre scanneren hen over alle patientens tandflader, genskaber softwaren hele munden med sin kunstige intelligens. De nye oplysninger giver nøjagtige data om mundens tilstand, som gør det muligt at stille en præcis diagnose og planlægge behandlingen med større sikkerhed.

Desuden indlæses de data om patientens historie i systemet på tidspunktet for den intraorale scanning. På denne måde gemmes alle oplysninger om den aktuelle situation med henblik på fremtidige konsultationer eller for at sammenligne med tidligere optegnelser og evaluere udviklingen i behandlingerne.

Hvornår anvendes en 3D intraoral scanner?

Der er flere behandlinger, der kræver optagelse af mundhulens indre. Disse er de mest almindelige:

Bøjle

Fordelene ved at bruge en intraoral scanner i tandlægepraksis

Vi har allerede nævnt flere af fordelene ved den intraorale scanner i tandlægepraksis. Den første og mest indlysende er, at den erstatter de traditionelle aftryksmetoder, uden at der er behov for at bruge aftryksbakker, alginat og gips.

Når det drejer sig om at optage munden, kan processen således foregå rent, hurtigt og komfortabelt. Kvalme, dårlig smag og langvarige processer med åben mund, indtil aftryksmaterialet hærder, undgås også.

Hurtighed er en anden fordel ved at bruge en intraoral scanner. Det er dog ikke kun, når det drejer sig om at optage mundens indre og få et øjeblikkeligt billede. Det er også muligt at sende oplysningerne til tandlægelaboratoriet med det samme. Leveringstiden for proteser og apparater minimeres.

Flere fordele

En anden fordel ved denne teknologi er, at den gør det muligt for fagfolk og patienter at visualisere udviklingen og de ændringer, der sker under tilnærmelserne. Det er også muligt for folk at observere deres huller, tandsten, knækkede tænder eller fejlstillinger i munden.

Ved at visualisere mundens form og problemerne kan patienten bedre forstå de tilstande, de lider af, og de behandlinger, der udføres. På denne måde er der større engagement og samarbejde i behandlingerne og i henhold til plejen af deres mundhygiejne.

Præcisionen og troværdigheden af de billeder, der opnås ved intraoral scanning, er et andet argument for denne teknologi. Denne metode reducerer de fejl, der undertiden opstår ved konventionelle aftryk.

Hvis resultatet af en eller anden grund er forvrænget, kan området scannes på ny på få sekunder og korrigeres med det samme. Ved at få så nøjagtige billeder er behandlingerne mere vellykkede.

Billederne gemmes som filer, der kan tjekkes når som helst. Ved at have denne type værdifulde oplysninger i et format, der ikke optager fysisk plads, spares der meget lagerplads på tandklinikkerne.

Vi tror, at du måske også vil kunne lide at læse denne artikel: Sådan undgår du huller i tænderne

De forventede resultater

Kort sagt gør brugen af en intraoral scanner det muligt at få værdifulde og præcise oplysninger om munden, enkelt, komfortabelt og hurtigt. Brugen af denne teknologi begunstiger diagnosen, giver mulighed for bedre behandlingsplanlægning og forbedrer resultaterne.

Hvis din tandklinik har denne type udstyr, skal du vide, at du vil drage fordel af det. Hvis de skal tage målinger af din mund, vil de gøre det på en behagelig og hurtig måde for dig.

Behandlingens resultater afhænger i høj grad af den forudgående omhyggelige undersøgelse. Ved at have nøjagtige billeder af din mundhule kan fagpersonerne gøre et bedre stykke arbejde. Det hjælper dig også til at få det smukke og sunde smil, du søger.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Bernal González, C. APLICACIONES DEL ESCÁNER INTRAORAL EN LAS DISTINTAS RAMAS DE LA ODONTOLOGÍA CONTEMPORÁNEA.
  • Pradillo, R. V., González, I. C., Dávila, M. M., Pérez, J. A., Godín, B. A., Mansour, N. M., & Cascón, W. P. (2021). Factores que afectan a la precisión de los sistemas de escaneado intraoral: revisión sistemática. Maxillaris: Actualidad profesional e industrial del sector dental23(253), 12-26.
  • Chávez, G. L., Medina, L. L. B., Martínez, P. O. C., Vásquez, B. E. M. G., & Ho, J. K. Uso del escáner intra-oral para la colocación de implantes dentales guiados por computadora. Craneoplastía con implante de titanio individualizado mediante tecnología CAD/CAM 4.
  • Bascón Mallado, M. (2018). Precisión de los escáneres intraorales en las rehabilitaciones orales completas sobre implantes.
  • Vélez Jaramillo, A. S., Martínez Saravia, J. A., & Villarraga Rodríguez, A. M. Exactitud de escáneres intraorales en prostodoncia. Una revisión de la literatura.
  • Zuluaga Martinez, M. I., Osorio Correa, L. A., Duque Vélez, M., Naranjo Pizano, R. M., Muñoz Zapata, S., Uribe Trespalacios, P., & Manrique Hernandez, R. D. (2021). Precisión dimensional del escaner intraoral y extraoral con diferentes materiales de impresión: estudio in vitro.
  • Rodríguez, C. M. (2021). Impacto de condiciones intra y extraorales en la eficacia y eficiencia de dos sistemas de escaneado intraoral (Doctoral dissertation, Universidad Complutense de Madrid).
  • Morales-Núñez, M. D., Moreano-Moreano, R. O., & Salame-Ortiz, V. A. Escáneres intraorales vs impresiones convencionales para diagnóstico y tratamiento odontológico Intraoral scans vs. conventional impressions for dental diagnosis and treatment.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.