Mundpiercinger kan have konsekvenser for mundhygiejnen

At få en piercing i munden kan have uønskede konsekvenser for en persons mundhygiejne. Vi vil fortælle dig om de problemer, der er forbundet med det.
Mundpiercinger kan have konsekvenser for mundhygiejnen
Vanesa Evangelina Buffa

Skrevet og kontrolleret af tandlæge Vanesa Evangelina Buffa.

Sidste ændring: 03 december, 2022

Det er en mere og mere udbredt praksis at bære smykker på kroppen. Ørerne, næsen, øjenbrynene, navlen og mange andre steder er de mest almindelige steder, hvor man vælger at bære disse dekorative elementer. Men når man vælger mundpiercinger, kan det have konsekvenser for mundhygiejnen. Her vil vi fortælle dig om dem.

Placering af et smykke på tungen, læberne, tungebåndet eller kinderne kan forårsage skader inde i munden. Det kan også give anledning til andre komplikationer, der påvirker en persons generelle sundhed. Det skyldes, at det er et fremmedlegeme på et fugtigt sted med et højt antal bakterier og i konstant bevægelse.

Problemer kan opstå på det tidspunkt, hvor smykket placeres. De kan dog også opstå, efter at det allerede er blevet anbragt. Læs videre og find ud af, hvilke konsekvenser mundpiercinger har for mundhygiejnen.

Mundpiercinger

Piercinger er smykker, der indsættes i huden eller slimhinderne gennem en perforering af membranerne. Generelt er de af metal eller keramik, selv om de kan findes i forskellige materialer og med forskellige designs.

Denne praksis går tilbage til gamle kulturer. Den har dog vundet popularitet siden 1990’erne, og i dag er den ret almindelig, især blandt unge og teenagere.

Som nævnt kan denne type tilbehør placeres på forskellige områder af kroppen. I denne artikel vil vi fokusere på dem, der er placeret i munden.

Mundhulen har flere områder, som piercingelskere vælger til deres smykker:

 • Tungen: Smykker, der kaldes barbells, bæres i den centrale del af tungen. Det er en stang, der har en lille metalkugle i hver ende. Nogle mennesker foretrækker også at bære ringe på siderne og på spidsen af dette organ.
 • Læberne: Piercinger kan placeres hvor som helst langs læberne, men de ses oftest i den centrale del af underlæben eller på huden nær hagefolden. Der anvendes normalt ringe eller ørestikker, som er en stang med en kugle på ydersiden og en flad skive på indersiden, der fungerer som lukning.
 • Kinderne: Denne type piercing er udvendig og er synlig i ansigtet. Piercingen når dog også til slimhinden i munden.
 • Andre: Nogle vælger at placere deres piercinger i tungebåndet under tungen og i drøbelen i den forreste del af halsen. Disse er mindre almindelige og mere sundhedsskadelige.
Sten i tand

Det er en mindre almindelig praksis at få et smykke placeret på en persons tænder end mundpiercinger, men det kan stadig påvirke en persons mundhygiejne.

Konsekvenserne af mundpiercinger for mundhygiejne

Fra det øjeblik, hvor mundvævet perforeres for at placere en piercing i munden, kan der allerede opstå negative konsekvenser for mundhygiejnen. Efter at smykket er anbragt, forårsager dets tilstedeværelse i mundhulen desuden også andre skader. Her er risiciene.

Blødning, smerte og mundbetændelse

En af konsekvenserne for mundhygiejnen ved mundpiercinger er risikoen for blødning. Hvis nålen går gennem et større blodkar under placeringen af smykket, vil der komme en stor blødning, som vil være vanskelig at standse.

Smerter og hævelse af området er også hyppige virkninger efter at have fået en piercing. Hvis smykket er placeret på tungen, er det vigtigt at være opmærksom på udvidelsen af dette organ. I alvorlige tilfælde kan luftvejene blive blokeret og gøre det svært for luft at komme ind.

Mundinfektioner

Mange bakterier sameksisterer i mundhulen og kan i en piercing finde et ideelt miljø at leve og formere sig i. Hvis denne formering af bakterier kommer ud af kontrol, vil det føre til infektioner i eller uden for munden.

Infektioner kan opstå efter anbringelsen af smykket, når såret endnu ikke er lukket helt. Men de kan også opstå et stykke tid efter, at piercingen er blevet sat i.

Infektioner er forbundet med en skødesløs praksis, hvor der ikke tages hensyn til renlighed og passende sikkerhedsforanstaltninger. Berøring af piercingen med hænderne, indføring af genstande i munden og rygning øger også risikoen for denne komplikation.

Infektioner kan være lokaliseret i det organ, hvor smykket er placeret, begunstige kontaminering af andre steder som f.eks. tandkødet eller sprede sig til hele munden. Det kan endda påvirke andre områder af kroppen. Piercingen fungerer som en måde, hvorpå bakterier kan komme ind i kroppen og spredes derfra.

Infektioner på grund af piercinger kan blive komplicerede og føre til endokarditis, hudinfektioner, Ludwigs angina og bakteriæmi. Derfor er det vigtigt at opsøge en læge omgående i tilfælde af feber, rødme, hævelse eller udledning af pus nær piercingen, samt hvis du bemærker symptomer på betændelse i ansigtet, rystelser eller kuldegysninger.

Vi tror også, at du vil kunne lide at læse denne artikel: Makeup i ét lag: Hvad handler denne skønhedstrend på TikTok om?

Ændring af mundfunktionerne

Tilstedeværelsen af et fremmedlegeme i mundhulen kan påvirke flere af mundfunktionerne. Således kan det at bære en piercing i tungen, læberne, kinderne eller uvula medføre følgende ændringer:

 • Overdrevent øget spytproduktion.
 • Det kan hindre en persons tale og gøre det svært at udtale visse fonemer.
 • Det kan hindre tygning og synkning af mad.
 • Tab eller ændring af smagssansen.

Parodontose

Forekomsten af parodontose som følge af en piercing i munden er forbundet med infektioner. Smykkerne fremmer spredning af patogene bakterier i munden, hvilket påvirker alle væv.

Ved tilstedeværelsen af bakterier bliver tandkødet irriteret og betændt. Dette fører til det, der er kendt som gingivitis. Tandkødsvævet bliver rødt, bløder let og er generende.

Hvis dette ikke behandles i tide, når bakterierne dybere områder, og der opstår pyoré eller parodontose. Det væv, der støtter tænderne, er kompromitteret, og knoglen, der huser dem, er ødelagt. Tænderne kan også begynde at forskubbe sig og kan endda falde ud.

Personer, der bærer mundpiercinger, bør være særligt opmærksomme på at opretholde en ordentlig mundhygiejne. Hvis de desuden opdager, at deres tandkød er hævet, bløder og ser mørkerødt ud, bør de straks opsøge en tandlæge. Dette er et advarselstegn på et problem.

Tandkødsrecession

Tandkødsrecession er en af de mest almindelige og hyppige mundhygiejniske konsekvenser i forbindelse med mundpiercinger. Det er for det meste forbundet med smykker, der er placeret i læberne.

Når tandkødet konstant gnides og traumatiseres af piercingen, trækker tandkødsvævet sig tilbage mod tandens mest apikale område. Dette efterlader en del af tandens rod eksponeret, hvilket får den til at se længere ud.

Når dette sker, mister tanden sin fæstning og kan begynde at bevæge sig og endda falde ud. Desuden påvirker tandkødsrecession smilets udseende og kan forårsage tandfølsomhed og øge risikoen for huller.

Slid på emaljen og tandbrud

Generelt er mundpiercinger lavet af metal. Den konstante friktion mellem dette element og tandstykkerne slider på tandoverfladen.

Når det overfladiske og beskyttende lag på tænderne fjernes, opstår der andre konsekvenser som f.eks. tandfølsomhed og en øget risiko for at få huller.

Brud på tænder, kroner eller fyldninger er en anden mulighed, når man bærer smykker i munden. Uheld under tygning, konstant friktion eller traume af piercingen mod disse elementer kan ødelægge dem.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Sådan kan man rengøre og opbevare skønhedsprodukter derhjemme

Andre komplikationer

Ud over de negative mundhygiejniske konsekvenser forbundet med brug af mundpiercinger, som vi allerede har nævnt, er der andre problemer forbundet med piercinger:

 • Dårlig ånde: Ophobning af bakterier i piercingen fremmer forekomsten af dårlig lugt fra munden.
 • Blodbårne sygdomme: Stedet og forholdene ved piercingen, især hvis den udføres på uhygiejniske steder, kan fremme overførslen af alvorlige sygdomme som f.eks. HIV og hepatitis B, C og D. Desinfektion og rengøring af de anvendte instrumenter og nåle er afgørende for at undgå disse sygdomme.
 • Endokarditis: Som allerede nævnt kan stik lette bakteriernes indtrængen i blodbanen og deres ankomst til hjertet. Dette øger risikoen for at få bakteriel endokarditis med betændelse i klapper og hjertevæv.
 • Allergier: Nogle mennesker kan have en overfølsomhedsreaktion over for det materiale, som smykket er fremstillet af, især hvis det indeholder nikkel.
 • Tandfejl: Den permanente tilstedeværelse af et fremmedlegeme i munden ændrer den måde, hvorpå en person bider for at tilpasse sig dette eksterne legeme, og ændrer balancen i tungekraften. Dette kan igen påvirke tændernes position og okklusion.
 • Sår på slimhinderne.
 • Utilsigtet indtagelse eller aspiration af mundpiercinger.
Mand tjekker sin ånde

At have et fremmedlegeme i munden øger permanent muligheden for dårlig ånde.

Sådan reducerer du risikoen, hvis du beslutter dig for at få mundpiercinger

Nu hvor du kender de mundhygiejniske og generelle sundhedsmæssige konsekvenser af at få mundpiercinger, er du måske tøvende over for det. Men hvis du alligevel vælger en mundpiercing på trods af risiciene, er det vigtigt, at du tager følgende anbefalinger i betragtning.

Før du beslutter dig for at gennemgå denne type praksis, er det vigtigt, at du er sikker og får alle dine spørgsmål og bekymringer ud af hovedet. Du må ikke gøre det under socialt pres eller under påvirkning af alkohol eller stoffer.

Det kan være nyttigt at tale med folk, der allerede har været igennem oplevelsen, og bede dem om forslag og meninger. Hvis du er i tvivl eller frygter at fortryde, er den bedste løsning altid at vente.

Når det kommer til at få den lavet, er det vigtigt at lede efter et autoriseret sted og en uddannet og erfaren professionel. Det skal være et sted, hvor man sikrer tilstrækkelige hygiejniske foranstaltninger og brug af engangsinstrumenter eller sterile instrumenter.

Du skal vide, at der ikke anvendes bedøvelse til piercinger. De personer, der udfører dem, er ikke autoriseret eller uddannet til at injicere sådanne stoffer i munden.

Smykkets materiale er også vigtigt. Du bør vælge en piercing, der er lavet af biokompatible og allergivenlige elementer. Kirurgisk rustfrit stål, titanium og 14- eller 18-karat guld er gode valgmuligheder.

Når smykket er anbragt, må du ikke spise eller drikke varm mad eller drikkevarer, og du må ikke ryge. Dette øger risikoen for blødning og betændelse.

Det er usædvanligt med alvorlige smerter i området. Hvis der er meget ubehag eller blødning, er det tilrådeligt at opsøge en læge eller tandlæge.

Sådan passer du på mundpiercinger og opretholder mundhygiejne

Når et smykke er blevet placeret i munden, er det nødvendigt at tage visse forholdsregler for at mindske risikoen for komplikationer. Her er de fremgangsmåder, du altid skal overveje:

 • Mundhygiejne: Ansvarlig og korrekt mundhygiejne er afgørende for at reducere spredning af bakterier. Daglig tandbørstning med fluoridtandpasta og brug af tandtråd bør ikke overses.
 • Rengøring af smykker: Piercingen bør også rengøres omhyggeligt. Ophobning af madrester og bakteriel plak i området bør undgås. Brugen af alkoholfri mundskyl efter at have spist og før man går i seng kan gøre denne opgave lettere.
 • Lad smykket sidde, indtil såret er helet: Hos de fleste mennesker tager helingen ca. 6 uger, selv om den kan forlænges til flere måneder. For at forhindre, at hullet lukker sig, skal du lade smykket sidde på plads og ikke fjerne det.
 • Fjernelse af piercingen: Når området er helet ordentligt, er det en god idé at fjerne piercingen for at sove, spise og dyrke sport. Det er også vigtigt, at den rengøres, når den fjernes, og før den sættes i igen.
 • Du må ikke pille ved piercingen: Selv om det ofte er fristende at vride, gnave eller flytte smykket i munden, bør dette undgås. Det forsinker helingen og øger risikoen for skader på slimhinderne og tandvævet. Desuden er det også vigtigt, at du ikke putter dine hænder eller andre genstande i munden, som kan forurene smykket.
 • Besøg en tandlæge regelmæssigt: Kontrol af piercingen og resten af mundvævet er med til at opdage og behandle eventuelle problemer i tide.

Tag en ansvarlig beslutning

Som forklaret har det negative konsekvenser for mundhygiejnen at bære mundpiercinger. Derfor er det aldrig en god idé at placere et metalelement i de bløde dele af mundhulen.

Mange mennesker vælger dog stadig at gøre det. I disse tilfælde er ansvarlighed afgørende, ligesom det er vigtigt at lede efter det rigtige smykke og gå til eksperter for at få det sat i. Vedligeholdelse og efterfølgende kontrol vil også være nødvendigt, foruden muligheden for at fjerne piercingen, hvis det giver problemer.

At have de nødvendige oplysninger til at træffe en ansvarlig beslutning er det første skridt, før man vælger en piercing. Med de fakta og tips, som vi har delt her, vil du være i stand til at træffe en informeret og ansvarlig beslutning.

Det kan interessere dig ...
Afstødning af en piercing: Årsager, behandling og forebyggelse
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Afstødning af en piercing: Årsager, behandling og forebyggelse

Afstødning af en piercing er et problem, der ofte opstår, når man får en piercing. Her er nogle råd, og hvordan du kan behandle det.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Preslar, D., & Borger, J. (2022). Body Piercing Infections. In StatPearls. StatPearls Publishing.
 • Saccomanno, S., Ieria, I., Manenti, R. J., Giancaspro, S., & Pirelli, P. (2021). Complications of oral piercing: a review of the literature and two case reports. Journal of biological regulators and homeostatic agents, 35(3 Suppl. 1), 167–178.
 • Ziebolz, D., Söder, F., Hartl, J. F., Kottmann, T., Rinke, S., Merle, C. L., & Schmalz, G. (2019). Prevalence of periodontal pathogenic bacteria at different oral sites of patients with tongue piercing—results of a cross sectional study. Diagnostic microbiology and infectious disease, 95(4), 114888.
 • Dibart, S., De Feo, P., Surabian, G., Hart, A., Capri, D., & Su, M. F. (2002). Oral piercing and gingival recession: review of the literature and a case report. Quintessence international (Berlin, Germany : 1985)33(2), 110–112.
 • Schmidt, J. C., Calderaro, S., Weiger, R., & Walter, C. (2019). On the association between oral piercings and periodontal conditions—A case series. International Journal of Dental Hygiene, 17(4), 318-326.
 • Kapferer, I., Benesch, T., Gregoric, N., Ulm, C., & Hienz, S. A. (2007). Lip piercing: prevalence of associated gingival recession and contributing factors. A cross-sectional study. Journal of periodontal research, 42(2), 177–183. https://doi.org/10.1111/j.1600-0765.2006.00931.x
 • Ravelo, M. J., Báez, F. A. G., Núñez, A. H., & Fiallo, C. J. V. (2016). Oral piercings and their complications in dentistry. Medimay22(3), 124-136.
 • Tamez, M. A. T., & de León, F. C. (2017). Complicaciones por el uso de piercings orales en adolescentes mexicanos. Revista Mexicana de Estomatología4(1), 25-26.
 • Escudero Castaño, N., & Bascones Martínez, A. (2007). Posibles alteraciones locales y sistémicas de los piercings orales y periorales. Avances en Odontoestomatología23(1), 21-33.
 • Díaz, J. C. Q., Corvo, N. V., Giralt, M. Q., & Reyes, D. R. (2018). Complicaciones y efectos negativos asociados al uso de los piercings en la región maxilofacial. Medimay25(3), 190-200.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.