Tandskinner: Typer og fordele

Der findes to typer af tandskinner: Fastsiddende og aftagelige. Her fortæller vi dig alt, hvad du har brug for at vide om dem.
Tandskinner: Typer og fordele
Leonardo Biolatto

Skrevet og kontrolleret af læge Leonardo Biolatto.

Sidste ændring: 14 februar, 2023

Når den ortodontiske behandling er afsluttet, er det vigtigt for patienterne at passe på det arbejde, der er blevet udført, ved hjælp af tandskinner. Disse apparater spiller en afgørende rolle, da de forhindrer tænderne i at vende tilbage til deres oprindelige position med tiden.

Den såkaldte retentionsperiode er den sidste del af enhver ortodontisk proces. Det er vigtigt at tage den alvorligt for at forhindre, at tænderne bliver naturligt skæve igen. Heldigvis findes der i dag flere typer af retentionsapparater, som er umærkelige. De giver os mulighed for at holde vores tænder og bid sundt.

Hvad er funktionen af tandskinner?

Hovedfunktionen af dette apparat er at opretholde tændernes korrekte position efter behandling med bøjle eller usynlige justeringsapparater. Det er vigtigt at anskaffe sig tandskinner af god kvalitet, da de skal bruges i den tid, som din tandlæge anbefaler. Dette er også for at forhindre tab af tænder og forbedre problemer med malokklusion.

Ifølge forskning ledet af afdelingen for tværfagligt tandpleje ved det medicinske universitet i Pommern i Polen afhænger stabiliteten af tandpositionen efter ortodontisk behandling af flere faktorer, lige fra personlige vaner til korrekt limning. Derfor kan ingen skinne garantere en perfekt tandstilling.

Brugen af tandskinner er dog obligatorisk, hvis de ortodontiske resultater skal bevares i en længere periode. Derfor anbefaler de fleste tandlæger, at man bærer dem i det første år efter behandlingen. Efter denne periode er det tilrådeligt at fortsætte med at bruge dem, men mindre hyppigt.

Hvilke typer tandskinner findes der?

I øjeblikket tilbyder tandlægerne deres patienter to typer tandskinner alt efter deres præferencer og livsstil: Aftagelige og fastsiddende tandskinner.

Hver mulighed giver vigtige fordele, og deres konstante brug hjælper med at forhindre, at tænderne flytter sig, og hvis de flytter sig, bør det være en minimal og umærkelig ændring. Her er deres egenskaber.

1. Aftagelige skinner

Eksempel på gennemsigtige tandskinner

Det er et lille apparat, der tilpasser sig perfekt til patientens tænder og takket være sin unikke form sikrer, at tænderne forbliver på plads. Det er normalt den mest klassiske løsning til ortodontisk pleje, da den er meget nem at sætte ind eller tage ud alt efter behov (spise, tale, børste tænder, bruge tandtråd osv.).

Inden for denne kategori er der to typer af skinner. Den første er Hawley-typen, som består af en metaltråd, der er fastgjort til en akrylbue, som omslutter tænderne og er synlig, når man smiler. Ifølge nogle undersøgelser er fejlprocenten normalt meget lav, men det er et apparat, der kan forårsage æstetisk forlegenhed og ubehag, når man taler.

Patienterne kan også ty til vakuumformede skinner, også populært kendt som Essix. Dette er en PVC-omsluttende tandskinne, der dækker protesen og ikke påvirker udseendet så meget som Hawley. Selv om de er en økonomisk løsning, kan de dog lettere gå i stykker og blive ridset.

2. Fastsiddende tandskinner

Illustration af fastsiddende tandskinner

I modsætning til aftagelige tandskinner, der kan tages ud og sættes ind, når det passer patienten, er fastsiddende tandskinner ikke aftagelige og er monteret på tænderne ved hjælp af bøjler og klæbemidler.

Det er en skræddersyet metalstang, der ikke kan mærkes, når man taler eller trækker vejret. Man kan spise med den uden problemer.

Desuden kræver den minimal vedligeholdelse, hvis den er installeret på en certificeret tandlægeklinik. Du behøver kun at børste dine tænder mindst to gange om dagen og bruge tandstikkere efter hvert måltid. Da det er et apparat, der bæres i flere år ad gangen, er mundhygiejne afgørende for at forhindre opbygning af tandsten.

Fordele ved fastsiddende skinner

Brugen af tandskinner er afgørende for at bevare tændernes korrekte position. Deres konstante brug er den eneste måde at garantere justerede tænder uden afvigelser.

Hvis du derfor ikke ønsker at skulle tage en aftagelig tandskinne på og af hver dag, er det bedre at vælge en fastsiddende løsning og forhindre, at tænderne vender tilbage til deres oprindelige position.

Dette er de vigtigste fordele ved at bruge fastsiddende tandskinner:

  • De bevarer tandharmonien. Den største fordel ved skinner er utvivlsomt at kunne bevare den indsats, der er investeret under ortodonti, i lang tid og nyde flotte tænder.
  • De giver god værdi for pengene. Selv om det er rigtigt, at aftagelige skinner kan være mere økonomiske, er de også af lavere kvalitet. De skal desuden udskiftes regelmæssigt. At købe en fastsiddende skinne er en investering i fremtiden.
  • De er komfortable apparater. Med hensyn til umærkelighed og komfort irriterer faste tandskinner ikke tandkødet, kinderne eller ganen. Efter to dages brug vil du kun kunne mærke dem, når du rører ved dem med tungen.
  • De hjælper dig til at smile uden frygt. Fastsiddende tandskinner er perfekte til voksne og teenagere, der ønsker at grine uden frygt og nyde friheden til at vise deres tænder frem. Da de er specialfremstillede, er de nemlig meget diskrete og usynlige.
  • De er nemme at rengøre. For at forhindre ophobning af tandsten og plak er det vigtigt at følge en daglig tandhygiejnerutine for at sikre skinnens holdbarhed. Derudover bør du besøge din tandlæge til regelmæssige tjek.

Efter ortodonti er tandskinner de bedste allierede

Nu hvor du ved, hvad tandskinner er, hvilke typer der findes, og hvad deres vigtigste fordele er, er det på tide at begynde at overveje, hvilken tandskinne du gerne vil bruge, når du er færdig med din ortodontibehandling.

Husk, at uanset hvilken model du vælger, er det bedst at gå til et professionelt center. De vil tage sig af dit helbred, og du kan få det smil, du altid har drømt om.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Jedliński M, Grocholewicz K, Mazur M, Janiszewska-Olszowska J. (2021). What causes failure of fixed orthodontic retention? – systematic review and meta-analysis of clinical studies. Head Face Med. 2021 Jul 24;17(1):32. doi: 10.1186/s13005-021-00281-3. PMID: 34301280; PMCID: PMC8306281.
  • Kalha AS. (2016). Orthodontic retention to have and to hold. Evid Based Dent. 2016 Dec;17(4):105-106. doi: 10.1038/sj.ebd.6401200. PMID: 27980334.
  • Madurantakam P, Kumar S. (2017). Fixed and removable orthodontic retainers and periodontal health. Evid Based Dent. 2017 Dec 22;18(4):103-104. doi: 10.1038/sj.ebd.6401267. PMID: 29269822.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.