Safir- og keramiske bøjler: Fordele og forskelle

Når det drejer sig om tandregulering, er der muligheder, der bevarer æstetikken under processen. Keramiske og safirbøjler er to fremragende alternativer, og her fortæller vi dig om deres fordele og forskelle.
Safir- og keramiske bøjler: Fordele og forskelle
Vanesa Evangelina Buffa

Skrevet og kontrolleret af tandlæge Vanesa Evangelina Buffa.

Sidste ændring: 11 december, 2022

Flere og flere mennesker leder efter de mest æstetiske alternativer, når det gælder tandregulering. Keramiske bøjler og safirbøjler er muligheder, der svarer meget godt til denne interesse for diskretion, når man bærer bøjle.

Ortodontisten kan overveje behovet for bøjler for at løse bidproblemer og forbedre smilets udseende. I dag findes der flere terapeutiske muligheder, der kan opfylde det samme mål. Når det drejer sig om at bære bøjle, er det derfor ikke længere kun det klassiske metal og strenge på tænderne, der er på markedet.

For dem, der ønsker, at ortodonti skal gå ubemærket hen, er der æstetiske muligheder. Indvendige bøjler, usynlige skinner og bøjler af keramik og safir er de mest anvendte. Disse alternativer er i henhold til patientens forskellige behov og også til hans eller hendes økonomiske muligheder.

Det vil altid være ortodontisten, der bedst kan rådgive dig om det passende apparat. Under alle omstændigheder vil vi i denne artikel se nærmere på forskellene mellem keramiske og safirbøjler.

Bøjler og tandæstetik

Når det drejer sig om at løse problemer med bid og om at omplacere dårligt placerede tænder, er tandregulering den foretrukne behandling. Formålet med denne behandling er at få tænderne til at nå deres ideelle position og opnå et perfekt funktionel og æstetisk bid.

Ved brug af bøjler i en periode kan man korrigere ændringer som f.eks. åbne eller tværgående bid, overbid, underbid, overbelastning og mellemrum. Det hjælper også med at omplacere skæve og fejlplacerede tænder.

Ortodonti med metalspænder er den mest traditionelle og også den mest økonomiske. Men i dag har ortodontister mange flere alternativer at tilbyde deres patienter.

Udviklingen af de anvendte terapier giver patienten mulighed for at vælge mellem forskellige materialer, der er bedre tilpasset hans behov og pengepung:

 • Metallic: Disse er de mest populære og økonomiske. De anvendes normalt til unge patienter.
 • Æstetiske: Det er bøjler af keramik og safir.
 • Selvklæbende: Dette er en metode, der ikke kræver elastikbånd til at fastgøre buetråden til bøjlen.
 • Lingual: Bøjler placeres på bagsiden eller indersiden af tænderne.
 • Usynlig ortodonti eller Invisalign: I stedet for bøjler anvendes der aftagelige gennemsigtige skinner, der kan fjernes.

Vi tror, at du også vil nyde at læse denne artikel: Er det sikkert at blege tænderne derhjemme? Mulige risici og anbefalinger

Keramiske bøjler

Keramiske bøjler er kendetegnet ved at kunne efterligne tændernes farve. De har en uigennemsigtig hvid eller elfenbensfarvet nuance, der gør dem næsten umærkelige, når man smiler.

Du skal dog vide, at ikke alle typer af keramiske bøjler er ens. Der findes forskellige mærker med forskellige egenskaber og særpræg.

I dag er kvaliteten af materialet og designet blevet optimeret. De nye avancerede keramiske bøjler er dem, der tilbyder bedre egenskaber og overlegne resultater. Det er denne type bøjler, vi henviser til i denne artikel.

De keramiske bøjler af lavere kvalitet er allerede ved at blive taget ud af brug, fordi de er blevet overhalet af de forbedringer, som de nye teknologier har medført. Keramiske bøjler, der er fremstillet af mere forældede materialer, er skrøbelige, bliver plettet af mad og hæfter ikke ordentligt med tiden.

I modsætning hertil er de nye avancerede keramiske bøjler små, afrundede og ergonomiske. Overfladen er glat, og de cementeres uden at efterlade rester. Desuden er risikoen for brud og deformation blevet minimeret på grund af forbedringer i styrken.

En anden forbedring er, at man undgår pletter eller misfarvning under behandlingen. Det forhindrer, at bøjlerne bliver gule med tiden, hvilket ville påvirke det æstetiske aspekt, som de normalt bruges til.

Denne type bøjle giver i nogle tilfælde mulighed for at placere æstetiske buetråde og ligaturer i stedet for metalbøjler. Herved opnås større diskretion. Hvis disse komponenter af hensyn til den mekaniske effektivitet skal være af metal, er de normalt ikke særlig synlige.

Denne type materiale er dyrere end konventionel ortodontik af metal. Selv om prisen svarer til prisen på safirbøjler.

Keramiske bøjler

Det keramiske materiale passer meget godt til tændernes farve, hvilket gør det til en eftertragtet æstetisk mulighed.

Fordele ved keramiske bøjler

Vi har allerede nævnt, at den elfenbensfarvede farve, der ligner tandemaljen, er et af de karakteristiske aspekter ved dette materiale, der kan få folk til at vælge dem. De passer meget godt til tænderne og går ubemærket hen.

Men derudover tilbyder avancerede keramiske bøjler nogle tekniske fordele, som gør det muligt for dem at opfylde patienternes ortodontiske behov:

 • De efterlader ikke klæberester: De har en høj vedhæftning til tænderne og en effektiv forsegling, der forhindrer huller og utætheder. Når de fjernes, efterlades der ingen rester på tænderne.
 • Mindre størrelse: De optager en mindre tandflade, hvilket reducerer ubehag på læber, kinder og tandkød.
 • En glat og poleret overflade forbedrer patientens tilpasning til apparatet og reducerer muligheden for at få skader på grund af gnidninger og sår.
 • Let og hurtig at sætte på og tage af.
 • Biokompatibel: De kan anvendes hos patienter, der er allergiske over for metaller.
 • Modstandsdygtige: De har en lav risiko for at gå i stykker.

Safir-bøjler

Safir-bøjler er en anden æstetisk mulighed. De er kendetegnet ved at være gennemsigtige og har et udseende, der ligner glas.

Dette gør det muligt at se tandens oprindelige farve nedenunder, hvilket gør dem næsten usynlige. Denne krystallinske anordning gør det til det bedste æstetiske alternativ for patienter med mørkere tænder.

Safirbøjler er fremstillet med krystaller af dette materiale eller i dets syntetiske form. Produktet har en passende fiksering til tanden, flyttes ikke, plettes eller misfarves ikke under behandlingen og er tilstrækkeligt modstandsdygtigt. Derfor er det en fremragende mulighed, hvis du leder efter en æstetisk løsning.

Omkostningerne ved safirbøjler er højere end ved metalbøjler og svarer til dem ved optimerede keramiske bøjler.

Fordele ved safirbøjler

Safirbøjler har ligesom keramiske bøjler som deres største fordel deres æstetiske udseende. I dette tilfælde er det materialets gennemsigtighed, der gør det muligt for dem at vise den underliggende tand og gå ubemærket hen.

Gennemsigtigheden er en fremragende æstetisk mulighed i en lang række tilfælde. Denne type bøjle fungerer meget godt på tænder med sjældne farvninger, f.eks. grålige og brunlige.

Ud over æstetik har safir god vedhæftning til emaljen og tilstrækkelig mekanisk fastholdelse. Det er vanskeligt for dem at løsne sig.

Dens lille, afrundede design og polerede udseende gør det muligt for patienten at tilpasse sig apparatet godt. Der giver en lavere risiko for skader og slimhindebeskadigelse.

En anden fordel ved dette materiale er, at det ikke er modtageligt for pletter eller pigmenter. Derfor vil bøjlen ikke ændre farve, selv om du ryger, drikker te, kaffe eller vin med tiden.

De er modstandsdygtige og vanskelige at ødelægge. Som med glas kan kraftige stød eller utilsigtede tørre slag dog få dem til at briste.

Forskellene mellem keramiske og safir-bøjler:

Nu hvor vi har fortalt dig om funktionerne og fordelene ved keramiske og safirbaserede bøjler, kan vi fokusere på de subtile forskelle mellem dem.

Selv om begge er fremragende æstetiske muligheder, når det drejer sig om at bære en bøjle, er der situationer, hvor man bør foretrække den ene frem for den anden.

En af forskellene mellem de to materialer er deres optiske opførsel og dermed den visuelle opfattelse af bøjlen på tænderne. Safir er gennemsigtigt, ligesom glas, og det gør farven på den naturlige tand nedenunder synlig. Keramik er mere uigennemsigtigt og har sin egen elfenbensfarve.

Keramiske bøjler passer meget godt til lyse, hvidlige tænder. På den anden side er safirbøjler et bedre alternativ til tænder med grålig eller brunlig emalje.

Selv om begge materialer er modstandsdygtige, er avancerede keramiske bøjler at foretrække i tilfælde med større mekaniske krav. Hvis der f.eks. skal anvendes drejningsmomenter eller hjælpemidler, kan safir være mere skrøbeligt og have en større risiko for brud.

Ud over de forskelle, som vi fortæller om her, vil det altid være ortodontisten, der bedst rådgiver den enkelte person om de passende alternativer til deres behov. Afhængigt af målet med behandlingen, størrelsen, farven på tænderne, patientens vaner, præferencer og muligheder vil det passende materiale blive bestemt.

Pige på tandklinik har bøjle på

Professionel rådgivning er nøglen til at vælge den ortodonti, der passer til det enkelte tilfælde.

Hvordan plejer man keramiske og safir-bøjler?

Når man skal bære tandregulering, er der en vis pleje, som man bør overveje under behandlingen. Uanset om der er tale om en keramisk eller safirbøjle, er det aspekter, der vil hjælpe dig med at holde apparaterne i optimal stand:

 • Tandbørstning: Selv om keramiske og safirbøjler har glatte og afrundede overflader, der tilbageholder mindre bakteriel plak end konventionelle bøjler, er det vigtigt at børste tænderne efter hvert måltid. Ethvert fremmedlegeme i munden begunstiger tilbageholdelsen af snavs og bakterier.
 • Brug tandtråd eller mellemrumsbørster: Dette giver mulighed for at rense området mellem tænder og forhindrer ophobning af bakterier. Tandskylleapparater er også nyttige til at fjerne snavs på disse svært tilgængelige steder.
 • Brug mundskyl: Brugen af mundskyl hjælper med at fuldende tandhygiejne og fjerne madrester og bakterier fra munden. Tandlægen kan anbefale produkter med fluorid eller antiseptiske midler afhængigt af patientens behov.
 • Pas på maden: Selv om safir og avancerede keramiske bøjler ikke pletter, er der nogle hårde eller klæbrige fødevarer, som bør undgås. Hvis man bider på meget klistrede fødevarer, kan disse vedhæftede dele løsne eller splitte disse vedhæftede dele. Det foreslås f.eks. at undgå nødder, chokolade og nougat.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Misdannede tænder: Typer og behandling

Keramiske eller safir-bøjler til et harmonisk smil

Uanset om materialet på bøjlen er keramik eller safir, kan du opnå et optimalt resultat og et harmonisk og afbalanceret bid. Dette vil dog i høj grad afhænge af den korrekte diagnose og behandlingsplan, som ortodontisten udfører.

Med bøjlen kan tænderne flyttes for at rette dem ud og omplacere dem. Materialet vil give det særlige kvaliteter og egenskaber. Planlægning af processen er nøglen til succes.

At lægge munden i hænderne på en erfaren ortodontist er en af de bedste strategier, når man er på udkig efter det perfekte smil. Grundige undersøgelser, nøjagtig diagnose og korrekt terapeutisk planlægning gør forskellen i denne type behandling.

Hvis du er på udkig efter æstetik, ved du nu, at keramiske og safirbøjler er en god mulighed, så bøjlerne går ubemærket hen. Med de oplysninger, der er givet her, og råd fra en betroet fagperson, vil du kunne vælge det bedste alternativ for dig.

Det kan interessere dig ...
Makro- og mikrodonti: Ændringer i tandstørrelsen
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Makro- og mikrodonti: Ændringer i tandstørrelsen

Ændringer i størrelsen af dine tænder kan få dit smil til at se ujævnt ud. Få mere at vide om mikrodonti og makrodonti her.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • López, J. D. T., Meraz, W. S., Cárdenas, J. M., Amaro, A. M. G., Cantú, F. J. G., & Murga, H. M. (2015). Evaluación de carga bacteriana en brackets metálicos versus brackets cerámicos. Revista mexicana de ortodoncia3(4), 228-232.
 • ElSherifa, M. T., Shamaa, M. S., & Montasser, M. A. (2020). Enamel around orthodontic brackets coated with flash-free and conventional adhesives. Zahnschmelz im Bereich von mit flash free und konventionellen Adhäsiven beschichteten kieferorthopädischen Brackets. Journal of orofacial orthopedics = Fortschritte der Kieferorthopadie : Organ/official journal Deutsche Gesellschaft fur Kieferorthopadie81(6), 419–426. https://doi.org/10.1007/s00056-020-00241-7
 • Pasha, A., Vishwakarma, S., Narayan, A., Vinay, K., Shetty, S. V., & Roy, P. P. (2015). Comparison of Frictional Forces Generated by a New Ceramic Bracket with the Conventional Brackets using Unconventional and Conventional Ligation System and the Self-ligating Brackets: An In Vitro Study. Journal of international oral health : JIOH7(9), 108–113.
 • Lee, Y. K., & Bin, Y. (2016). Translucency and color match with a shade guide of esthetic brackets with the aid of a spectroradiometer. Dental press journal of orthodontics21(2), 81–87. https://doi.org/10.1590/2177-6709.21.2.081-087.oar
 • Guignone, B. C., Silva, L. K., Soares, R. V., Akaki, E., Goiato, M. C., Pithon, M. M., & Oliveira, D. D. (2015). Color stability of ceramic brackets immersed in potentially staining solutions. Dental press journal of orthodontics20(4), 32–38. https://doi.org/10.1590/2176-9451.20.4.032-038.oar
 • Abi Dergham, C., Khoury, E., & Ghoubril, J. (2019). In vitro comparison of frictional forces of a new polycrystalline ceramic bracket versus metal-insert ceramic bracket before and after aging. International Orthodontics17(2), 202-207.
 • LOPEZ ERENAS, CAROLINA (2016). RESISTENCIA DE LOS BRACKETS DE ZAFIRO A LAS FUERZAS DE COMPRENSION, CIZALLA Y TORSION.
 • Riatti, R. Digital Smile Design a 3M™ Clarity™ ADVANCED Keramické Zámky: dokonalá synergie Digital Smile Design and 3M™ Clarity™ ADVANCED Ceramic Brackets: the perfect synergy.
 • Cruz Vallejos, Y. Y. (2019). Comparación de la adhesión de streptococcus mutans atcc 25175 sobre la superficie de brackets metálicos, cerámicos, resina y zafiro.
 • Yang, L., Yin, G., Liao, X., Yin, X., & Ye, N. (2019). A novel customized ceramic bracket for esthetic orthodontics: in vitro study. Progress in Orthodontics20(1), 1-10.
 • Villacetín Domínguez, I. G. Evaluación In vitro de la pigmentación en brackets estéticos expuestos a bebidas y condimentos.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.