Hvad er jute, og hvorfor anbefales det til at erstatte plastikposer?

Jute er et materiale, der udmærker sig ved sin modstandsdygtighed og holdbarhed. Er det en god erstatning for plastikposer? Her fortæller vi dig om det.
Hvad er jute, og hvorfor anbefales det til at erstatte plastikposer?

Sidste ændring: 26 august, 2022

I bestræbelserne på at passe på vores miljø leder eksperter konstant efter materialer, der kan erstatte plastik. En af de løsninger, der har vundet popularitet, er jute. Virker denne løsning?

Det er et økologisk og bæredygtigt stofmateriale, som har fået ekstra point i forhold til plastikposer på grund af dets modstandsdygtighed og holdbarhed. Her er dens fordele og ulemper.

Hvad er jute?

Jute, også kendt som “guldfiber” , er en plante, hvis videnskabelige navn er Corchorus Capsularis. Den produceres hovedsageligt i Indien, hvor den også kommer fra. Alligevel kan den også vokse i tropiske områder.

Der findes flere arter, men den mest udbredte er den hvide. Selv om arten Corchorus Olitorius er af bedre kvalitet, er den normalt vanskeligere at dyrke.

Du har sikkert en taske, et tæppe, en kurv eller et stykke stof fremstillet af dette materiale uden at vide det. På grund af dets fordele i tekstilindustrien – og fordi det også er billigt – er det blevet brugt til fremstilling af forskellige genstande i mindst 5000 år.

Vigtigste anvendelsesmuligheder

 • På grund af sin styrke anvendes jute ofte til fremstilling af sække til opbevaring og transport af landbrugsprodukter. Det ses ofte som emballage til korn, sukker eller kartofler.
 • Det bruges ikke kun til at erstatte indkøbsposer. Det bliver også brugt som en mulighed for bl.a. smykkeposer, gaveemballage og andet emballage.
 • I bilindustrien er det et element, der anvendes til fremstilling af kompositmaterialer.
Taske lavet af jute

På grund afsin alsidighed er jute ideel til fremstilling af bl.a. tasker, kurve og emballage.

Fordele ved jute: Hvorfor er det bedre end plastikposer?

På grund af sine egenskaber anses jute for at være en bedre løsning sammenlignet med plastik. Faktisk er der blevet identificeret nogle fordele i forhold til materialer fremstillet af bomuld. Her er en liste over dets fordele.

 • Det er 100 % økologisk. Det kræver ikke brug af pesticider eller kemisk gødning til høst.
 • Det er modstandsdygtigt og åndbart og er ideelt til brug som indkøbspose, fordi det forhindrer produkterne i at miste deres friskhed.
 • FN’s Fødevare- og Landbrugsorganisation (FAO) forklarer, at en af fordelene ved jute er, at når den plantes på en hektar, forbruger den 15 tons kuldioxid og omdanner den til 11 tons ilt. Mere end nogle træer.
 • Det kan blandes med andre naturlige eller syntetiske fibre, farves og trykkes, hvis det ønskes.
 • Den er kun 6 måneder om at nå modenhed. Det betyder, at det ikke kræver meget jord for at dyrke det sammenlignet med andre planter.
 • Det kan genbruges.
 • Det har lav varmeledningsevne. Det har også isolerende og antistatiske egenskaber.
 • Det er økonomisk.

Ulemper ved jute

Sandheden er, at ulemperne ved jute ikke er noget i forhold til de fordele, det giver. Det er dog nødvendigt at være opmærksom på dem. En af ulemperne ved jute er, at det er meget absorberende. Derfor er det svært at fjerne de pletter, der dannes på overfladen.

Hvis jute er nedsunket i vand i lang tid, kan det også gå i opløsning. I denne henseende er det bedst at undgå fugt. Hvis det bliver vådt, skal det tørres i det fri.

Jute eller bomuld: Hvad er bedst?

Hvis man tager hensyn til bæredygtighed, vedligeholdelse og nedbrydning, er jute bedre end bomuld set ud fra et miljømæssigt synspunkt. Selv om begge materialer er naturlige, kræver jute mindre vand at dyrke og ingen kemikalier.

Jute er også en stærk, holdbar, økonomisk og alsidig fiber, hvilket gør den til et godt valg til at erstatte mange genstande, der normalt er fremstillet af plastik. Når det drejer sig om at erstatte plastikposer, er det uden tvivl det bedste.

Sten i stofpose

Én fiber, forskellige anvendelsesmuligheder

På grund af sin styrke og alsidighed bruges jute til fremstilling af forskellige husholdningsartikler, såsom tæpper, reb, duge, tøj, kurve, indkøbsposer m.m.

På grund af dens fordele for miljøet har den vundet popularitet som erstatning for plastemballage. Mange virksomheder har endda valgt dette materiale, når de pakker deres produkter ind. Bruger du det normalt derhjemme?


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Zhang L, Ma X, Zhang X, et al. Reference genomes of the two cultivated jute species. Plant Biotechnol J. 2021;19(11):2235-2248. doi:10.1111/pbi.13652
 • The Food and Agriculture Organization of the United Nations [Updated June 2022]. Jute. Available from: https://www.fao.org/economic/futurefibres/fibres/jute/en/

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.