Hvad er kronisk utilfredshed, og hvordan kan du håndtere det?

Kronisk utilfredshed kan blive en hindring for følelsesmæssig velvære. Hvorfor sker det? Hvad er risikoen? Lær alt om det i denne artikel.
Hvad er kronisk utilfredshed, og hvordan kan du håndtere det?
Andrés Carrillo

Skrevet og kontrolleret af psykolog Andrés Carrillo.

Sidste ændring: 26 august, 2022

For at forstå kronisk utilfredshed er det først nødvendigt at være opmærksom på de personlighedstræk, der kan forårsage den. Forventningsforstyrrelser og stiv tænkning får folk til at være utilfredse med deres præstationer.

Når vi ikke kan føle tilfredshed med vores handlinger, påvirkes vores selvværd. En selvoptaget holdning er ikke positiv under nogen omstændigheder. Det er vigtigt at huske, at for meget af alt er skadeligt.

Generelt er miljø og opdragelsesstil relateret til denne adfærd. Der er dog flere ressourcer til at hjælpe os med at overvinde den. Nedenstående vil vi se nærmere på, hvad det er, og hvordan du kan overvinde manglende anerkendelse af dine resultater.

Hvad er kronisk utilfredshed?

For at besvare spørgsmålet om, hvad kronisk utilfredshed er, er det en god idé at bruge et eksempel.

Lad os forestille os en person, der har et fredeligt liv med venner, et godt helbred og et fast job, hvor han eller hun bliver værdsat. Men vedkommende er stadig ikke i stand til at fokusere på disse ting. Tværtimod er han eller hun konstant utilfreds.

Med dette in mente bliver utilfredsheden kronisk, når vi ikke kan værdsætte nogen af de positive ting, vi har, fordi vi har for travlt med at klage over de dårlige ting. Dette er kognitive og katastrofale forvridninger.

Det er naturligvis ikke forkert at ville forbedre de ting, vi er utilfredse med. Vi skal dog passe på, at sådanne forhåbninger ikke skader den mentale sundhed. At søge perfektion er at underskrive en livsvarig frustration.

Mand lider af kronisk utilfredshed

Vi tror, du gerne vil læse: De fire mest betydningsfulde ting i livet

Hvordan viser kronisk utilfredshed sig?

Nonkonformitet er noget, vi alle lærer fra de tidligste stadier af vores udvikling. Opdragelsesstile har indflydelse personlighedsdannelsen. De personer, der er vokset op i dysfunktionelle miljøer, er mere tilbøjelige til at få et voksenliv med manglende overensstemmelse.

Når forældre er overdrevet krævende, vokser børn op med usikkerhed. Selvværd bliver ikke ordentligt etableret, når der er et konstant pres. Som følge heraf vokser unge mennesker op og tror, at de ikke er gode nok, hvilket ofte fører til neuroser i voksenalderen.

Konstant at være optaget af at være perfekt betyder, at man er følelsesmæssigt og fysisk drænet . Det er udmattende at lade som om, at alt, hvad vi gør, er perfekt og specielt. Faktisk er ingen aktivitet let for ukonforme mennesker. De kan bruge timer på at rydde op i deres garderobe.

Fordelene ved utilfredshed

Det er ikke et problem at være utilfreds med noget, vi kan gøre bedre. Det er endda positivt at erkende, når vi kan forbedre os i et eller andet aspekt . I den forstand kan utilfredshed give os styrke. Det gør den dog kun, så længe vi ikke stiller urealistiske forventninger. den måde kan vi opnå den bedste udgave af os selv.

Nogle specifikke fordele ved at føle sig utilfreds er at søge efter ny viden og kontrollerede udfordringer . Det er nødvendigt at komme ud af sin komfortzone for at forbedre sig i noget som helst. Dette er utvivlsomt et skridt i retning af personlig udvikling og dyrkelse af selvværd.

Risici ved kronisk utilfredshed

Hyppig utilfredshed fører til intenst ubehag i livet. I ekstreme tilfælde bliver folk deprimerede, fordi de aldrig føler sig gode nok. Andre risici ved at stræbe efter perfektion er bl.a. følgende:

  • Lav tolerance over for frustration. At man ikke kan tåle selv de mindste fejl er en af de mest karakteristiske risici i disse tilfælde. Det opstår, når små fejl forårsager uforholdsmæssigt stort ubehag.
  • Problematiske interpersonelle relationer. Mennesker omkring os kan blive utilpas ved vores ikke-konforme adfærd. Selv nogle venner kan ende med at tage afstand for at undgå ubehageligheder.

Hvordan man holder op med at føle utilfredshed

Det er muligt at lære at føle overensstemmelse med de ting, vi opnår. Efterhånden som dit selvværd forbedres, justeres niveauet af selvkrav . Her er en liste med tips til at overvinde utilfredshed.

1. Sæt realistiske mål

Realistiske mål hjælper til at nå dine mål. Det vil sige, at når du ønsker at opnå noget, er det bedste at sørge for, at du kan gøre det. Du skal foretage en objektiv vurdering af dine muligheder og tage hensyn til de ressourcer, du har.

Du vil helt sikkert kunne lide denne artikel: Hvad er succes?

2. Acceptér dig selv, som du er

Alle mennesker er forskellige fra hinanden. Naturligvis vil nogle være bedre til visse ting end andre. Her gælder det om at vide, hvordan man kan acceptere sine dyder og svagheder . Accept betyder ikke at tilpasse sig, men at forstå, at nogle ting koster os mere end andre, og du skal være retfærdig over for dig selv.

3. Søg indre kontrol

Vores locus of control er den grad af kontrol over vores handlinger. Når det er eksternt, indebærer det, at vi benægter vores ansvar for det, der sker med os. Når nogen f.eks. ikke er punktlig, finder de på undskyldninger for ikke at tage ansvar for at komme for sent.

På den anden side handler et internt locus of control om at tage ansvar for konsekvenserne af vores handlinger. Når vi ved, at vi kan påvirke begivenhederne, er det mere tilfredsstillende at gøre tingene godt. Det betyder, at vi opnår tilfredshed, når vi ved, at vores indsats har givet resultater.

En kvinde krammer sig selv

Forebyggelse af kronisk utilfredshed

Som du har set, er utilfredshed en naturlig del af livet og kan ikke undgås.Vi kan dog forhindre, at den bliver kronisk. Forebyggelse er baseret på forebyggelse af polariteter: Ikke alt er helt negativt. Her ved vi, at vi kan lære af vores fejltagelser.

Den irrationelle tanke om, at vi aldrig er gode nok, kan overvindes. Det er dog vigtigt at ændre den forudfattede opfattelse, som vi har af fejl, for at kunne gøre dette. Målet er at føle tilfredshed med den rejse, vi er på, og med det, vi lærer undervejs.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Londoño, N. A., Vargas, C. Á., Bustamante, P. L., & Gómez, S. P. (2005). Distorsiones cognitivas asociadas al trastorno de ansiedad generalizada. Informes psicológicos7, 123-136.
  • Veenhoven, R. (1994). El estudio de la satisfacción con la vida. Intervención psicosocial3, 87-116.
  • Heinström, J. (2010). Locus of control. In From Fear to Flow (pp. 133–138). Elsevier. https://doi.org/10.1016/b978-1-84334-513-8.50011-x

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.