7 nøgler til at overvinde frustration

Frustration kan forhindre dig i at komme videre med dit liv og opnå succes. Her er syv ting, du kan gøre ved det.
7 nøgler til at overvinde frustration

Last update: 09 august, 2022

Frustration er vores naturlige reaktion, når vi ikke har været i stand til at nå et fastsat mål. Hver person har en forskellig grad af tolerance over for det, så vores evne til at komme tilbage varierer alt efter denne tolerance. I dag bringer vi dig 7 nøgler til at overvinde frustration, som du kan bruge til at forhindre disse følelser i at opsluge dig.

Ofte er denne reaktion ledsaget af hjælpeløshed, stress, skuffelse og endda lavt selvværd. I løbet af livet skal vi håndtere mange frustrerende situationer. Derfor er det meget vigtigt at have redskaberne til at håndtere dem. Vores tips til at overvinde frustration vil være en god allieret for fremtiden.

7 tips til at overvinde frustration

Frustration er betinget af flere faktorer, både interne og eksterne. Dine forventninger, din vilje eller interesse for at udvikle et projekt, de færdigheder, du har, din holdning og din evne til at løse problemer er nogle af de vigtigste.

Læs også denne gode artikel: Faren ved urealistisk høje forventninger

Eksperter er enige om, at motivation spiller en central rolle i forbindelse med frustration. Det hjælper med at reducere sandsynligheden for, at frustration opstår, og hjælper dig med at komme dig hurtigere, når du lider af den. Husk også, at frustration er den følelsesmæssige reaktion, du udvikler efter fiasko.

Med andre ord kan du, baseret på din tolerance for det, vise frustration i situationer, som du måske betragter som en fiasko. Med alt dette som indledning er her de bedste tips til at overvinde frustration, som du kan bruge til at komme videre.

1. Gennemgå, hvad der har fået dig til at føle dig frustreret

Vi har allerede slået fast, at frustration er den følelse (eller de følelser), du udvikler i forbindelse med fiasko. Generelt er vrede, skuffelse, hjælpeløshed, stress, intolerance og bitterhed de mest almindelige. For at overvinde frustration skal du først identificere, hvad der har fået dig til at manifestere disse følelser.

Du er måske interesseret i: Er der fordele ved at begå fejl?

Vi taler ikke om selve katalysatoren (f.eks. en kompliceret opgave på arbejdet), men om det, der faktisk udløste reaktionen (at du ikke fik opgaven til tiden, manglende færdigheder og evner til at løse den osv.).

At identificere præcis, hvad der fik dig til at føle dig frustreret, er grundlæggende for at forstå, hvorfor du reagerede på den ene eller den anden måde. Det vil give dig mulighed for at se problemet fra et andet perspektiv, så du næste gang har bedre redskaber til at kontrollere det.

2. Acceptér det, der skete

En eftertænksom kvinde

Mange mennesker slæber deres frustrationer med sig i måneder og endda år. For at forhindre dette i at ske, skal du acceptere dem, men det indebærer også at acceptere, at du ikke kanaliserede dine følelser godt i første omgang.

Dette burde ikke være et stort problem i vores liv, i hvert fald ikke hvis man tænker på, at vi alle begår fejl. Fejltagelser er en del af livet, nogle gange i samme omfang som succeser. At acceptere, at du ikke har været i stand til at nå dine mål, betyder ikke, at du ikke kan prøve igen for at nå dem. Dette bringer os til vores næste tip til at overvinde frustration.

3. Lær af dine fejl for at overvinde frustration

Forskere er enige om, at frustration er en kilde til læring. Det er noget, som vi har vidst i årtier, og alligevel spilder millioner af mennesker disse muligheder for at lære af deres fejltagelser. Frustration vil være en fiasko for os i det omfang, vi lader den være det. Hvis man ser på den fra et andet perspektiv, vil den blive en kilde til muligheder.

Vi har allerede opfordret dig til at identificere kilderne til dine frustrationer. Når du har gjort dette og accepteret, at tingene skete, som de gjorde, kan du lære af disse fejltagelser. Her er nogle idéer, der kan hjælpe dig:

  • Træd et skridt tilbage og træk vejret langsomt og fald til ro, når du synes, at dine følelser er ved at få overtaget.
  • Hvis noget ikke fungerer, som du forventer, skal du stoppe op og vurdere, hvad du gør forkert.
  • Ophobet træthed kan virke imod dig. Sørg for at hvile dig og genoplade dine batterier for at kunne præstere bedre.
  • Regulér dine forventninger ud fra, hvad du kan klare (højere mål kan betyde større frustrationer).

Dette er blot et eksempel. De erfaringer, du lærer, bør være baseret på dine egne specifikke fejl. Jo mere du graver i dine erfaringer, jo mere vil du lære.

4. Vær fleksibel med dine næste mål

At overvinde frustrationer indebærer også at planlægge, hvad du vil gøre for at forhindre, at de kommer tilbage for at hjemsøge dig.

Det indebærer, at du skal være fleksibel med dine fremtidige mål, fleksibel med den tid, hvorpå du forventer at opnå resultater, fleksibel med din evne til at tilpasse dig, med den tid, du kan give dig selv til at falde til ro, og altid tage hensyn til selve problemets sværhedsgrad.

Mange frustrationer opstår, fordi du ikke er venlig over for dig selv. Du behandler dig selv som en maskine og glemmer, at opmærksomhed, omsorg og selvintegritet også er vigtigt. Der er ikke noget galt i at prioritere dine egne ting frem for andres, især ikke når du ved, at du derved sparer dig selv for en masse frustrationer.

5. Anerkend dine grænser

Vi har alle sammen grænser. Det er ikke forkert at indrømme det, tværtimod. I dette tilfælde vil det at erkende dine grænser give dig mulighed for at fastslå, hvor vanskelige målene er, samt at udtænke strategier, der gør det muligt for dig at overvinde dem.

Hvis du f.eks. oprigtigt erkender dine svage punkter, kan du derefter arbejde på dem for at styrke dem.

Når du overskrider dine grænser uden at have gjort det sidste, er det naturligt, at der opstår frustration. Undervejs kan du tage hensyn til alt det, vi allerede har diskuteret, især alt det, der har at gøre med at lære af fejl.

6. Vær ikke bange for at bede om hjælp

Mand har svært ved at overvinde frustration

Nogle gange er nøglen til at overvinde frustration at bede om hjælp. Hermed mener vi både professionel hjælp og den hjælp, du kan finde omkring dig. Husk, hvad vi sagde i begyndelsen: Vi har alle forskellige tolerancetærskler. Så forvent ikke, at din helbredelsesproces er den samme som alle andres.

Din partner, en ven, et familiemedlem eller en kollega kan være en skulder at “græde” ud ved for at lufte dine frustrationer, for ikke at nævne det faktum, at de vil kunne hjælpe dig med at identificere, hvor problemet ligger.

Hvis problemet fortsætter, kan du altid vælge at få professionel hjælp. For det hænger med stor sandsynlighed sammen med andre problemer som lavt selvværd, angst og andet.

7. Rejs dig op og kom videre for at overvinde frustration

I sidste ende er den eneste brugbare løsning at rejse sig op og komme videre. Ethvert fald indebærer implicit behovet for at rejse sig op. Så før eller siden bliver du nødt til at gøre det. Du skal naturligvis tage dig tid til at få styr på dine tanker og følelser, så de næste skridt, du tager, er mere sikre og faste.

Frustrationer er en del af livet. De er ikke unikke for dig. For vi skal alle håndtere dem som en del af vores rejse. Det samme gælder for fejltagelser, fiaskoer eller skuffelser. Det betyder ikke, at du skal vænne dig til dem, men blot forstå, at de vil komme. På den måde kan du være bedre forberedt, når de gør det.

It might interest you...
Frustration over, at ens partner ikke hjælper til derhjemme
Bedre Livsstil
Read it in Bedre Livsstil
Frustration over, at ens partner ikke hjælper til derhjemme

Hvis din partner ikke hjælper til i huset, kan det være på grund af den måde, han eller hun blev opdraget på. Heldigvis, kan denne adfærd ændres.  • Krieglmeyer, R. How to overcome frustration? The influence of frustration on motivational orientation and motivational intensity (Doctoral dissertation, Universität Würzburg). 2007.
  • Yulis San Juan, A., & Murai, Y. Frustration as an Opportunity for Learning: Review of Literature. In FabLearn Europe/MakeEd 2021-An International Conference on Computing, Design and Making in Education. 2021; 1-8.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.