SMART målsætninger kan hjælpe dig med at forbedre din økonomi

SMART målsætninger består af at sætte sig specifikke mål, der giver udvikling, er opnåelige og er sat inden for en bestemt tidsramme. Lær, hvordan de kan hjælpe dig med at få styr på dine penge!
SMART målsætninger kan hjælpe dig med at forbedre din økonomi

Sidste ændring: 11 august, 2022

I denne artikel beskriver vi, hvordan SMART målsætninger kan hjælpe dig med at finde en løsning på din økonomi. De er nemlig grundlæggende for at få overblik over indtægter og udgifter, og at kunne nå sine målsætninger.

Som du kan se, er opsparing blevet en vigtig del af hverdagen, men mange mennesker har svært ved at implementere det.

Har du det også sådan? Er du klar til at få styr på økonomien?

Det er næsten umuligt at spare op, hvis man kun fokuserer på hurtige løsninger. Det er det, fordi folk fokuserer på pludselige behov, tilegner sig unødvendige ting og bruger flere penge, end de har.

Det er vigtigt at fokusere på alt, du gerne vil have og opnå. Sådan skal du visualisere dig selv på både den korte, mellemlange og lange bane, og på et både personligt, familiært og arbejdsmæssigt niveau.

Hvad er SMART målsætninger?

Det er helt konkrete og gennemtænkte målsætninger, og hvert bogstav har en betydning, der hjælper med at forstå begrebet.

Lad os forklare dem her:

  • S betyder, at målet skal være specifikt. Det, du gerne vil opnå, skal være helt tydeligt.
  • M betyder, at målet skal være målbart. Der skal være statistik eller elementer, der viser, hvor langt du er nået, og hvor meget du mangler.
  • A betyder, at målet skal være opnåeligt (achievable). Intet skal være tilfældigt, og du skal være sikker på, at du kan nå målet.
  • R står for relevans, da målet skal give dig udvikling i livet.
  • T står for, at målet skal være opnået inden for en bestemt tidsramme, så du ikke efterlader din målsætning til tilfældigheder.
Kvinde skriver SMART målsætninger i sin kalender

Hvorfor er det vigtigt at lære at spare penge?

At lære at spare penge er en nærmest spirituel proces om at promovere finansiel ansvarlighed, da du ikke bør bruge hver en krone, du tjener. Det mindsker risikoen for at leve på kanten.

Det giver dig mulighed for at tilegne dig en vane med kun at bruge penge på det, du virkelig har brug for. Det er dog ingen hemmelighed, at den økonomiske situation kan være forskellig. Der er både gode og komplicerede øjeblikke, når det handler om økonomi.

En opsparing sørger for, at du kommer gennem svære perioder, da den kan give dig støtte. En opsparing giver dig ressourcer, du kan udleve nye drømme for, og ikke bare forblive i en ond cirkel af unødvendigt forbrug og små ambitioner.

At lære at spare penge op inkluderer også implementeringen af SMART målsætninger i dit eget liv. De er nemlig vigtige for at sikre sine investeringer, projekter og en sund økonomi.

SMART tips til en bedre økonomi

SMART målsætninger gør, at folk tager deres mål seriøst og ikke lader dem stå som tomme ord eller idéer, der aldrig føres ud i livet.

De gør, at alle forslag, der bliver overvejet, begynder at materialisere sig og bliver en del af arbejdsplanen, hvis de er opnåelige. Her er nogle tips, der virkelig kan hjælpe din økonomi.

1. Skriv dine SMART målsætninger ned et synligt sted

En liste med alle de projekter, du kan komme i tanke om, gør, at du altid er opmærksom på dine målsætninger. Den minder dig om, at du vil udvikle dig.

Det er vigtigt at skrive dine målsætninger ned for at kortlægge alt, du gerne vil opnå. Det er det også for at bestemme målenes tidsramme. Det hjælper også til at vælge de største prioriteter.

2. Hold styr på pengene

Det er vigtigt at holde øje med alle dine indtægter for at vide, hvor meget du har at gøre med, og samtidig notere, hvordan du bruger pengene.

På den måde bliver du klar over, hvor meget du har brug for til essentielle udgifter. Du ved også, hvor meget du sparer, og hvor meget du skylder væk, hvis du har gæld.

3. Overvej sparemetoder

Der findes forskellige sparemetoder, og de bruges mere og mere for at finde det bedste alternativ til velfærden.

Find motivationen til at udforske, informere og uddane dig selv om alle måder at spare penge på. På den måde får du den bedste basis for at vurdere, om det bedste for din økonomi er at investere, have pengene i banken, oprette en fond eller danne alliancer.

Stak med mønter og kuglepenne

4. Sæt dig daglige SMART målsætninger

Det er vigtigt altid at være bevidst om, hvor du skal hen for at opnå dine mål. Det er en positiv øvelse, så du hver dag går et skridt i den rigtige retning og sparer de penge, du investerede i starten af processen.

SMART målsætninger kan styrke dine vaner og pligter

Du skal lære at lade dig rive med af dine målsætninger og ikke lade dig friste af reklamer og unødvendige investeringer. Det skal være en prioritet at starte med de nye vaner med det samme.

Du skal også se opsparing som fremskridt og ikke en opofrelse. De penge, du sparer, er gode for stabiliteten i fremtiden. Det bliver lettere med SMART målsætninger.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Olmedo Figueroa Delgado, Luis, Las finanzas personales. Revista Escuela de Administración de Negocios [Internet]. 2009; (65): 123-144.
  • Steffens G. Cadiat A. Los criterios SMART: el método para fijar objetivos con éxito [Internet]. (S.L): 50Minutos.es; 2016 [citado 02 de marzo de 2021]
  • López J. Las finanzas personales, un concepto que va más allá de su estructura [Internet]. Pereira: Facultad de Ciencias Administrativas de la Universidad EAFIT, 2016 [citado 02 de marzo 2021]

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.