Udbrændthed hos forældre: Hvad det er, og hvordan man overvinder det

Udbrændthed er et syndrom, der opstår som en reaktion på langvarig stress ved udøvelse af forældreskab. I denne artikel forklarer vi alle detaljerne, og hvordan man håndterer det på den bedst mulige måde.
Udbrændthed hos forældre: Hvad det er, og hvordan man overvinder det
Montse Armero

Skrevet og kontrolleret af psykolog Montse Armero.

Sidste ændring: 09 august, 2022

Udbrændthed hos forældre er en psykologisk tilstand af kronisk ubehag, der opstår, når en voksen ikke har tilstrækkelige ressourcer til at håndtere den stress, som forældreskabet medfører. Generelt er det karakteriseret ved ekstrem psykologisk udmattelse, tab af tilfredshed og følelsesmæssig afstandtagen fra børnene.

Begrebet udbrændthed hos forældre er relativt nyt. Det opstod i 1980’erne, da det blev observeret at påvirke forældre til kronisk eller alvorligt syge børn. I det sidste årti eller deromkring har forældre imidlertid i stigende grad manifesteret dette syndrom.

I den nuværende sociale kontekst er der et stort pres på forældre. Det såkaldte positive forældreskab kræver, at de skal tage sig af deres børn med et engagement, som aldrig før er set.

Således kræves det på en eller anden måde af forældrene, at de skal give deres børn en god uddannelse, økonomisk sikkerhed, følelsesmæssig stabilitet, et godt selvværd, sund mad og en lang række andre ting, som det er umuligt at opfylde på egen hånd.

Eksistensen af sociale netværk, hvor vi kan se forældre, der synes at leve i en idyllisk fantasiverden, har kun yderligere skadet den følelse af utilfredshed, som mange forældre har med deres virkelige liv.

Karakteristika ved udbrændthed hos forældre

De fleste forældre ved, hvad stress er. Det er velkendt, at børn giver en stor personlig tilfredsstillelse, men de kan også skabe meget stressende øjeblikke.

For det meste lærer forældrene at håndtere disse lejlighedsvise stressmomenter. Men ca. 5% af forældrene ender med at udvikle udbrændthed hos forældre.

Dette syndrom er karakteriseret ved en række situationer, oplevelser og følelser som f.eks:

 • Tab af tilfredshed fra forældreskabet.
 • Ekstrem udmattelse.
 • Følelsesmæssig løsrivelse fra deres børn.
 • Idéer og fantasier om flugt.
 • Tilbagevendende negative tanker som Jeg kan ikke klare det mere” eller “Jeg kan ikke udstå mine børn”.
 • Oplevelse af forældreskab som en forpligtelse eller ulykke.

Du vil helt sikkert kunne lide denne artikel: Når stress i barndommen forårsages af forældre

Risikofaktorer for udbrændthed hos forældre

Selv om udbrændthed hos forældre forekommer hos både mænd og kvinder, er der dobbelt så stor sandsynlighed for, at kvinder lider af det.

Andre personer med større risiko er lave følelsesmæssige ressourcer, psykiske lidelser, meget perfektionistiske træk, enlige forældre med små børn, forældre med ringe social støtte eller utilstrækkelige økonomiske ressourcer.

Hvis vi fokuserer på børn, er forældre med børn med særlige behov meget mere udsatte for at lide af udbrændthed hos forældre. Det kan f.eks. være sygdom eller handicap og autismespektrumforstyrrelser eller en adfærdsforstyrrelse.

Far råber af søn

Konsekvenserne af udbrændthed hos forældre

Konsekvenserne af at lide af udbrændthed hos forældre vil i høj grad afhænge af, hvor længe udbrændtheden har stået på, personlige egenskaber og andre faktorer, f.eks. at søge hjælp.

Nogle af de vigtigste er følgende:

 • Følelser af skyld og skam.
 • Øget irritabilitet.
 • Søvnforstyrrelser.
 • Forhøjet kortisolniveau.
 • Angst, tristhed eller depression.
 • Hyppig hovedpine eller fordøjelsesbesvær.
 • Koncentrationsvanskeligheder.
 • Ægteskabelige konflikter.
 • Forringelse af forholdet mellem forældre og barn.
 • Øget forbrug af alkohol eller psykoaktive stoffer.
 • Forekomst af psykisk og fysisk vold.
 • Selvmordstanker i ekstreme tilfælde.

Sådan forebygger du udbrændthed hos forældre

En af de bedste måder at undgå udbrændthed hos forældre på er at følge en række adfærdsmønstre, som er inden for rækkevidde af de fleste mennesker. Lad os se på nogle af dem.

Sænk dine forventninger

De krav, som forældre med udbrændthed stiller til sig selv, er høje.

Ofte tror de, at de skal være perfekte forældre, give deres børn alt det, de ikke har haft, og tilføje enhver ny strategi, der gavner dem, f.eks. mindfulness for børn, skak, spille et instrument, kurser i at tale offentligt eller holdsport.

Virkeligheden er, at livet er komplekst. Selv om det er ønskeligt at give børnene det bedste, er det ikke altid muligt at give dem det, i hvert fald ikke på alle områder. Derfor må forældrene lære at tilpasse forventningerne til de ressourcer, de har til rådighed.

Giv ikke op

Når du lider af udbrændthed på jobbet, har du altid mulighed for at sige dit job op. På den anden side er man forælder for livet, og det er ikke en mulighed at kaste håndklædet i ringen.

Man må dog ikke glemme, at situationen for det meste kan blive bedre, selv om vi i de mest stressede øjeblikke ikke ved hvordan.

Det vigtige er, at børnene ikke opfatter, at deres forældre har givet op, hvilket kun vil forværre situationen. For et barn, der tror, at forældrene er ligeglade med dem og føler sig forladt, er det meget sandsynligt, at barnet før eller senere vil ende med at udvise dysfunktionel adfærd.

Søg efter dit eget rum

Hvis den person, der lider af udbrændthed hos forældre, opdrager et barn alene, skal vedkommende søge øjeblikke, hvor han/hun kan afsætte tid til sig selv. Det er langt fra en egoistisk handling at afsætte personlig tid , men det hjælper til at genoprette energien. At passe godt på sig selv er nøglen til at kunne passe godt på andre.

Hvis der er tale om fælles forældreopdragelse, bør parret finde rum, hvor begge forældre har tid til at være alene. Dette bør dog ikke være for at tage sig af huslige pligter eller arbejde. Det bør være kvalitetstid til at koble af fra familiekernen og vende hjem forfrisket.

Kvinde nyder en kop kaffe

Tal med en person, du stoler på

Når en person lider af udbrændthed hos forældre, tror vedkommende måske, at han/hun er en dårlig forælder, et dårligt menneske, og at ingen andre har det på samme måde. Det er imidlertid ikke tilfældet.

Vi behøver f.eks. blot at tænke på, hvor mange millioner af forældre, der har lidt under en lignende oplevelse på et tidspunkt. Så at dele vores bekymringer med nogen, der måske gennemgår eller har gennemgået noget lignende, kan lindre en masse lidelse.

Bed om hjælp fra personerne omkring dig

Noget, der kan virke, når en forælder er udmattet, er at henvende sig til hjælp udefra. Dette kan komme fra venner, der passer børnene en eftermiddag, familiemedlemmer, der tilbringer weekenden med dem, eller ved at hyre nogen.

At bede om hjælp fra andre fjerner følelsen af ensomhed. Derfor er det en strategi, man bør overveje.

Bed om professionel hjælp

Når en forælder opdager, at han/hun har oplevet forældreskabet på en stressende måde i et stykke tid, og intet andet synes at virke, er det et godt tidspunkt at overveje professionel hjælp.

Der findes psykologer med speciale i stresshåndtering, som kan give mange værktøjer og strategier til at håndtere forældreskabet på en langt sundere måde.

Nogle afsluttende tanker om udbrændthed hos forældre

Dagens samfund er stadig mere komplekst, og mange forældre oplever forældreskabet med meget stress. Alle bør vide, hvor deres grænse går, og hvor meget stress de kan klare, uden at deres fysiske og mentale helbred lider under det.

Nogle mennesker finder de rigtige strategier og klarer den mest komplicerede del af forældreskabet godt. Nogle mennesker gør det ikke. Vi er alle forskellige og har forskellige omstændigheder.

Så hvis det er dit tilfælde, og forældreskabet har overvældet dig i et stykke tid, bør du ikke vente på, at situationen ændrer sig af sig selv, for det gør den sjældent. Hvis du har prøvet nogle forældreteknikker eller -metoder, og dit stressniveau er ved at få overtaget, er det måske på tide at bede om hjælp.

En professionel, f.eks. en klinisk psykolog eller en almindelig sundhedspsykolog, vil sandsynligvis være den bedste person til at hjælpe dig med at håndtere din nuværende følelsesmæssige tilstand. Hvis du ikke kender nogen, kan du spørge din læge, og vedkommende vil kunne rådgive dig.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Mikolajczak, M., Gross, J. J., & Roskam, I. (2019). Parental Burnout: What Is It, and Why Does It Matter? Clinical psychological science, Vol(7),6, 1-32. [fecha de consulta 26 de octubre de 2021]. doi:10.1177/2167702619858430
 • Richards, N. (2010). The Ethics of Parenthood.
 • Roskam, I., Raes, M.E., & Mikolajczak, M. (2017). Exhausted Parents: Development and Preliminary Validation of the Parental Burnout Inventory. Frontiers in Psychology, Vol.(8),163. [fecha de consulta 26 de octubre de 2021]. Recuperado de https://doi.org/10.3389/fpsyg.2017.00163

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.