Hvad er kumquats, og hvordan bruges de i madlavning?

Kumquats indeholder mange mikronæringsstoffer, der er gavnlige for sundheden. Desuden er det en alsidig fødevare ud fra et kulinarisk synspunkt.
Hvad er kumquats, og hvordan bruges de i madlavning?
Saúl Sánchez Arias

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Saúl Sánchez Arias.

Sidste ændring: 16 september, 2022

Kumquats er meget små citrusfrugter, der kan ligne en mandarin. De er eksotiske i naturen og har mange gavnlige egenskaber for kroppen. De blev oprindeligt dyrket i Kina og skiller sig ud, fordi hele frugten er spiselig, selv skallen.

Her vil vi gennemgå alle fordelene ved at indtage denne fødevare. Indført i forbindelse med en afbalanceret kost har de mange fordele. De er dog ikke nemme at få fat i, da de er sjældne frugter i de vestlige lande.

Kumquats ernæringsmæssige egenskaber

Når vi taler om kumquats ernæringsmæssige værdi, må vi fremhæve dens lave kalorieindtag på kun 71 kilokalorier pr. 100 gram. Det skyldes, at 80 % af kumsquat består af vand.

Blandt makronæringsstofferne skiller tilstedeværelsen af kulhydrater sig ud, især simple sukkerarter, med 15,9 gram pr. 100 gram frugt. Proteiner og fedtstoffer er praktisk talt ikke til stede i dette tilfælde.

Det ændrer sig dog, når det gælder mikronæringsstoffer. Denne frugt indeholder betydelige mængder C-vitamin, op til 43 milligram.

Samtidig har den fytonæringsstoffer med antioxidant kapacitet, der neutraliserer produktionen af frie radikaler. Den indeholder også fibre, som muliggør en mere gradvis optagelse af de sukkerstoffer, den indeholder.

Fordele ved kumquats

Kumquats i skål på bord

På grund af sin sammensætning med et højt indhold af mikronæringsstoffer og antioxidanter kan kumquat give mange sundhedsmæssige fordele.

Vi vil fortælle dig om alle de fordele, vi kan få ved indtagelse af kumquat, og hvad videnskaben siger om det.

1. En lavere risiko for at blive syg

C-vitamin er et af de næringsstoffer, der er involveret i immunsystemets korrekte funktion. Det fremgår af en undersøgelse, der er offentliggjort i tidsskriftet Nutrients. Et regelmæssigt indtag af det sikrer således en reduktion af forekomsten af forkølelse og andre smitsomme patologier.

2. Reduceret forstoppelse

Du har sikkert allerede hørt, at fiberindtag er nøglen til bekæmpelse af forstoppelse. Dette stof har vist sig at kunne øge volumenet af den fækale bolus, hvilket stimulerer tarmens mekanoreceptorer og genererer en kraftigere tarmperistaltik. På denne måde passerer afføringen mere effektivt gennem fordøjelseskanalen.

Samtidig kan de samme fibre skabe en mæthedsfornemmelse, hvilket mindsker risikoen for at snacke usunde produkter mellem måltiderne. En hypokalorisk kost er således lettere at planlægge.

3. Effektivt mod anæmi

Kumquats indhold af C-vitamin hjælper med at maksimere jernoptagelsen på tarmniveau ifølge forskning offentliggjort i Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition . På den måde reducerer det risikoen for at udvikle anæmi, en patologi, der forårsager ekstrem træthed og udmattelse, og som opstår som følge af et ineffektivt indtag af førnævnte mineral.

Hvordan spiser man dem?

Kumquats kan spises naturligt, herunder skallen, der giver den en sød smag, eller ved at tilberede produkter som marmelade eller gelé, hvor man kan udnytte det bitre strejf af frugtkødet. Det er også muligt at tilberede saucer med denne fødevare. De kan endda bruges i smoothies for at maksimere deres næringsværdi.

De holder sig også godt. De kan holde sig i op til fire dage ved stuetemperatur og kan forblive uændret i op til to uger, når de opbevares på køl. En anden mulighed er at fryse dem ned og lave smoothies med dem.

Anvendelse af kumquats i køkkenet

Citrusfrugter skæres ud

Heldigvis er der flere opskrifter, man kan inkludere kumquats i.

Som sagt er der to typiske kulinariske anvendelser af kumquat, nemlig marmelade og saucer.

Marmelade

I dette tilfælde kan du lave den på samme måde som marmelade af enhver anden frugt. Frugten koges med en god mængde sukker, indtil der dannes en tyk konsistens, og derefter piskes den. En anden mulighed er at tilsætte kumquats, når man laver appelsinmarmelade.

Saucer

Til saucer er det bedst at lave en mayonnaisebase og derefter krydre den for at forbedre dens organoleptiske egenskaber. I denne forbindelse kan kumquats tilsættes sammen med kulinariske krydderier for at danne et ideelt produkt, der går godt til kød.

Kumquats: Relativt ukendte frugter

Kumquats er sjældne i de vestlige lande, men de indeholder mange vigtige næringsstoffer. De udmærker sig ved deres indhold af C-vitamin og antioxidanter, som bidrager til at forebygge udviklingen af komplekse sygdomme.

Et andet af deres vigtigste kendetegn er, at hele frugten er spiselig, herunder skallen. Derudover er de nemme at tilføje til forskellige kulinariske opskrifter, hvilket vil forbedre disse opskrifter betydeligt.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Carr AC, Maggini S. Vitamin C and Immune Function. Nutrients. 2017 Nov 3;9(11):1211.
  • Christodoulides S, Dimidi E, Fragkos KC, Farmer AD, Whelan K, Scott SM. Systematic review with meta-analysis: effect of fibre supplementation on chronic idiopathic constipation in adults. Aliment Pharmacol Ther. 2016 Jul;44(2):103-16.
  • Pauline M, Verghese ST, Srinivasu BY, Bose B, Thomas T, Mandal AK, Thankachan P, Kurpad AV. Effect of ascorbic acid rich, micro-nutrient fortified supplement on the iron bioavailability of ferric pyrophosphate from a milk based beverage in Indian school children. Asia Pac J Clin Nutr. 2018;27(4):792-796.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.