7 tegn på, at du spiser for meget sukker

Der er tegn, som din krop sender dig, når du spiser for meget sukker, og du bør stoppe. Find ud af, hvad de er i denne artikel!
7 tegn på, at du spiser for meget sukker
Diego Pereira

Bedømt og godkendt af læge Diego Pereira.

Sidste ændring: 11 oktober, 2022

Kan man på nogen måde se, om man spiser for meget sukker? Tro det eller ej, men svaret er ja.

Selv om du ikke er klar over det, sender din krop dig signaler om, at din kost ikke er sund for den. Mange mennesker er dog ikke klar over, at de kropslige eller psykiske problemer, de oplever, kan skyldes for meget sukker i kroppen.

Derfor vil vi i dag gerne præsentere 7 tegn på, at du indtager for meget sukker, så du kan lære at opdage dette problem. Lad os komme i gang!

Tegn på, at du indtager for meget sukker

Overdrevet sukkerforbrug er en af de vaner, der med tiden kan påvirke dit helbred betydeligt. Først og fremmest er det dog vigtigt at præcisere, at når vi taler om sukker, refererer vi til raffineret sukker og ikke til naturligt sukker (som f.eks. findes i frugt).

Sidstnævnte er også kendt som “intrinsisk sukker”, og som anført af Verdenssundhedsorganisationen (WHO) er der ingen beviser for, at det er skadeligt for vores sundhed. Faktisk er denne type sukker nødvendig for vores kost.

På den anden side kan de såkaldte “frie” sukkerarter være sundhedsskadelige i store mængder. Derfor vil vi i dag gerne præsentere syv tegn, der advarer dig om, at du indtager for meget sukker.

1. Konstant sult

Kvinde går i køleskabet efter kiks om aftenen

Ifølge en undersøgelse offentliggjort i tidsskriftet Ernæring på hospitalet giver sukker en større mæthedsfornemmelse end kulhydrater.

Denne mæthedsfornemmelse er dog kortvarig. Derfor er det meget sandsynligt, at du kort tid efter føler dig sulten igen og går tilbage til at snacke. Dette kan sammen med manglende motion og dårlig kost føre til, at du bliver overvægtig eller fed.

Så hvis du føler dig sulten hele tiden på trods af, at du spiser, kan det skyldes, at du indtager for meget sukker og ingen rigtige næringsstoffer.

2. Føler du dig træt, fordi du indtager for meget sukker?

Det er rigtigt, at glukosedrikke normalt gives netop for at give energi og forebygge træthed og udmattelse. Faktisk indeholder mange sportsdrikke sukkerstoffer.

Men de langsigtede konsekvenser af for meget sukker er mindre klare. Faktisk viste et forsøg udført af forskere fra Cardiff Metropolitan University, at personer, der reducerede deres indtag af raffineret sukker, forbedrede deres træthedsniveau og generelle humør.

Selv om undersøgelsen i sig selv åbnede døren til yderligere forskning om emnet, er den meget interessant og oplysende. Så hvis du konstant føler dig træt uden nogen åbenlys grund, kan det være, fordi din kost er for rig på kunstigt sukker.

3. Svage tænder

Vi er sikre på, at din mor altid fortalte dig, da du var lille, at hvis du spiste for meget slik, ville dine tænder falde ud. Tja, hun havde ret.

Forskning viser, at for meget sukker kombineret med dårlig tandhygiejne svækker din emalje.

Hvordan sker det? Først og fremmest skal du vide, at din mund er fuld af bakterier, nogle gode og nogle dårlige. Sukker tjener som føde for skadelige bakterier, som ender med at udhule din emalje og svække dine tænder.

Dette kan, hvis det ikke kontrolleres, føre til konstante huller eller tænder, der let knækker, når du f.eks. spiser noget hårdt.

4. Hud, der ældes: Et andet tegn på, at du spiser for meget sukker

Ifølge en undersøgelse offentliggjort i tidsskriftet Klinikker i dermatologi kan aldrende hud være et andet tegn på, at du spiser for meget sukker.

Det skyldes, at det skaber molekyler kendt som AGES (advanced glycation end products), som skader hudens kollagen og elastin. Som følge heraf ældes din hud hurtigere.

Vi tror, at du vil kunne lide denne artikel: Sunde snacks, du kan tage med på arbejde

5. Ledsmerter

Person med ondt i knæet

Selv om dette er et mere sjældent symptom, kan et overdrevet forbrug af denne søde ingrediens endda føre til ledsmerter. Faktisk forbinder nogle undersøgelser et overdrevet indtag af kulsyreholdige drikkevarer (med et højt sukkerindhold) med en øget sandsynlighed for at udvikle leddegigt hos kvinder.

Dette skyldes igen de AGES-molekyler, som vi har talt om. Disse forårsager inflammation, som kan udvikle sig til langvarige ledsmerter.

6. Vægtforøgelse

Du bliver sikkert ikke overrasket over at læse dette, men hvis du indtager for meget sukker, er der stor sandsynlighed for, at du tager på i vægt, især hvis du ikke dyrker motion.

Faktisk har vi allerede set, at det skaber en midlertidig mæthedsfornemmelse, hvilket får dig til at spise mere og dermed tage på i vægt. Vi har også fortalt dig, at det er forbundet med overvægt og fedme.

7. Koncentrationsproblemer

Træt kvinde ved skrivebord oplever effekten af for meget sukker i kosten

Virkningerne af ophobning af sukker i blodet mærkes også på de kognitive evner og koncentrationsevnen.

Når du indtager for meget sukker, er det almindeligt, at du får brug for mere og mere. Det kan føre til, at din hjerne ikke fungerer ordentligt, når blodsukkeret falder, fordi den har brug for det for at få energi til at arbejde.

Der kan altså være perioder, hvor du pludselig føler, at din hjerne er tåget, og du ikke kan koncentrere dig. Faktisk er der flere undersøgelser, der forbinder overdrevet sukkerforbrug med visse kognitive dysfunktioner.

Hvorfor du bør stoppe med at indtage for meget sukker

Kan du identificere dig med disse symptomer? Indtager du for mange sukkerholdige fødevarer?

Hvis ja, må du hellere begynde at ændre det. Selv om det er let at overse i starten, kan det at spise for meget sukker, hvis det ikke kontrolleres, føre til udvikling af mere alvorlige sygdomme end dem, der er nævnt her, f.eks. hjerte-kar-problemer.

Derfor bør du være opmærksom og begynde at reducere dit indtag af kunstigt sukker.

Husk også på, at sukker er vanedannende. Jo mere du indtager, jo mere har du brug for det. Ifølge eksperter skyldes det, at det frigiver dopamin (et hormon, der er forbundet med velvære og nydelse), hvilket skaber afhængighed. Så hvis dette er dit tilfælde, skal du sørge for at handle så hurtigt som muligt.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.