Hvad er low pressure fitness, og hvad er dens fordele?

Low pressure fitness kan være det ideelle supplement til de mest almindelige træningsrutiner. Få mere at vide her.
Hvad er low pressure fitness, og hvad er dens fordele?

Skrevet af Cristian Minich

Sidste ændring: 09 august, 2022

Den højintensive træning er den fremherskende, når det gælder fysisk aktivitet. Der er imidlertid opstået teknikker, der foreslår det modsatte, dog ikke for at erstatte konventionel træning, men for at supplere den. Læs videre for at finde ud af, hvad low pressure fitness er, og hvilke fordele den kan give.

Det er en træningsform, der forbinder krop og sind. Aktiviteten opfatter kroppen på en global måde, og der lægges særlig vægt på kropsholdning og vejrtrækning.

Det er en aktivitet med lav intensitet, som kan udføres af alle, uanset alder, køn eller fysisk kondition. Teknikken opstod i 2014 som en videreudvikling af hypopressiv mavetræning.

Oxygenering og korrektion af kropsholdningen er grundpiller i denne revolutionerende metode.

Primære fordele ved low pressure fitness

Low pressure fitness giver mulighed for at fokusere træningen på maveområdet effektivt og sikkert. Dette hjælper os med at opnå større stabilitet, styrke musklerne og opnå bedre blodcirkulation, ud over at undgå skader eller inkontinens.

På den anden side skabes der ved at arbejde med åndedrættet en synergi mellem krop og sind, som det sker i yoga. Det giver os mulighed for at være mere afslappet og reducere stressniveauet.

Low pressure fitness styrker maven

Mavemusklerne er afgørende for deres stabiliserende funktion af rygsøjlen. Dette giver os mulighed for at få en bedre kropsholdning, ud over at opnå højere niveauer af styrke og udholdenhed.

En korrekt kropsstilling er afgørende, når vi udfører enhver øvelse eller konkurrerende handlinger. På den anden side spiller den en ubestridelig æstetisk rolle, ud over de mange sundhedsmæssige fordele, den giver.

Kvinde med for store bukser

Vi tror, at du måske også vil være interesseret i at læse dette: Fordelene ved cardiotræning og nogle forslag

Forbedrer vejrtrækningen

Åndedrætsøvelser hjælper med at løsne spændinger, hvilket øger vores evne til at trække vejret ind og ud. En god lungekapacitet har en positiv indvirkning på den fysiske præstationsevne.

Åndedrætstræning bliver ofte negligeret i sport. Men det er et af de grundlæggende aspekter for at forbedre sig og komme sig hurtigere.

I en undersøgelse af, hvordan fysisk træning bidrager til kardiorespiratorisk synkronisering, blev der observeret længere synkroniseringsepisoder hos atleter end hos stillesiddende personer. Dette bekræfter tidligere forskning om spontan vejrtrækning.

Øger den aerobe kapacitet

Low pressure fitness giver os mulighed for at få en større evne til at modstå anstrengelser ved at øge iltningen af musklerne, hvilket giver mindre træthed. Øvelserne udføres i lavvoluminøs respirationsapnø, dvs. vi lader lungerne være uden luft, og der udføres en ribbenåbning for at reducere trykket i maven.

Apnøerne udføres skiftevis med vejrtrækningsteknikker for at generere intermitterende hypoxi. Denne teknik anvendes for at forbedre ilttransporten i kroppen.

Styrker bækkenbunden

Hypopressive øvelser er afgørende for at styrke bækkenbunden, da de reducerer trykket i maven, forårsager en korrekt sammentrækning og hjælper med at styrke den perineale muskulatur.

Dette er vigtigt for at forebygge lidelser som urininkontinens, smerter i området og erektil dysfunktion for mænds vedkommende.

Forebygger led- og muskelskader

Med low pressure fitness styrkes også leddene ved at øge muskeltonus og træne mellemzonen. Det vil give os større bevægelighed, støtte tungere belastninger under træning og modstå højintensive anstrengelser.

Således vil vi også undgå mulige skader som forstuvninger eller forstrækninger, der er så almindelige i sportsudøvelse. Samt de muskulære ubehageligheder, der normalt opstår under eller efter træning.

Lindrer stress

Åndedrætsteknikker hjælper os med at slappe af og reducere angst og stressniveauet. Hvis vi kan udføre kontrolleret vejrtrækning, kan vi sænke tempoet og forbedre nervesystemet.

Ifølge en undersøgelse, der blev offentliggjort i 2020, viser aerob træning, modstandstræning og sind/krop træning ækvivalens med hensyn til at lindre symptomerne på depression hos voksne.

Kvinde udfører low pressure fitness udenfor

Kontrolleret vejrtrækning kombineret med hypopressive øvelser er en variant af mere eller mindre aktiv meditation, der afslapper og afspænder.

Tre grundlæggende øvelser i low pressure fitness

Dette er nogle øvelser, som du sikkert vil begynde at praktisere på det indledende niveau af denne teknik:

  1. Venus: består i at stå og holde rygsøjlen lige og strakt. Blikket skal være lige fremad, og skuldre og arme skal strækkes opad, som om vi holder et loft. I denne stilling tages tre dybe indåndinger, hvorefter ribbenåbningen opretholdes i 10 sekunder.
  2. Maya: I en stilling på alle fire skal underarmene hvile på gulvet og hofterne være på linje med knæene. Bøj derefter rygsøjlen og sænk hovedet, som om du vil kigge på navlen. Tag derefter 3 åndedrag helt ned i maven, indtil lungerne er tomme, og hold ribbenåbningen i 10 sekunder, som i den foregående øvelse.
  3. Asymmetrisk Demeter: Den er ideel som afslutning på dagen, da den giver os mulighed for at strække hele rygsøjlen. Vi skal ligge på ryggen med strakte arme og ben. Derefter tager vi luft ind gennem næsen for at udvide brystkassen og udstøder den forsigtigt gennem munden. Til sidst åbnes brystkassen i 10 sekunder,

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Hvornår er det bedste tidspunkt at dyrke yoga på?

Ryd dit sind og opnå den ideelle balance i dit liv

Low pressure fitness fungerer som et supplement til højintensitetstræning. Kombinationen af øvelser med åndedrætsteknikker giver os mulighed for at rense sindet og styrke musklerne, primært i mave og bækken.

Det anbefales at få foretaget et lægetjek, før man begynder at træne, samt at konsultere en professionel for at tilpasse træningen til vores behov. Ellers er det en træning med lav intensitet uden kontraindikationer.

Det kan interessere dig ...

EMOM-træning: Hvad det er, fordele og eksempler
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
EMOM-træning: Hvad det er, fordele og eksempler

EMOM-træning består i at udføre maksimal indsats i et sæt på mindre end et minut, vekslende med en fastsat hviletid.  • Perry S, Khovanova N, Khovanov I. Physical fitness contributes to cardio-respiratory synchronization. Annu Int Conf IEEE Eng Med Biol Soc. 2019 Jul;2019:4957-4960. doi: 10.1109/EMBC.2019.8857193. PMID: 31946972. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31946972/
  • Miller KJ, Areerob P, Hennessy D, Gonçalves-Bradley DC, Mesagno C, Grace F. Aerobic, resistance, and mind-body exercise are equivalent to mitigate symptoms of depression in older adults: A systematic review and network meta-analysis of randomised controlled trials. F1000Res. 2020 Nov 13;9:1325. doi: 10.12688/f1000research.27123.2. PMID: 34158928; PMCID: PMC8191520. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34158928/

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.